15/04/2018

Tajomstvo čínskeho čaju

(Soft Drinks, Tip3)

Rôznych druhov čaju je v Číne toľko, že sa ani porátať nedajú. Preto Číňania prirovnávajú nespočítateľné veci k čajom. Hovoria, že je ich toľko ako všetkých čajov Číny. Jednoducho nekonečne veľa…

 

MISKA ČAJU

Čínske čaje sú aj napriek ich obrovskej pestrosti od japonských, vietnamských, kórejských, cejlónskych či indických čajov absolútne rozoznateľné. Majú typickú nezameniteľnú zemitú chuť a pre mnohých čajových gurmánov sú celoživotnou láskou i výzvou znovu a znovu objavovať nové vône a chute v malej miske čaju. Každý kultivar, každá odchýlka v spracovaní čaju je prísľubom unikátneho zážitku. Čaj je jednoduchý i všeobsažný. A vždy taký aj bol.

 

DIVOKÉ ČAJOVNÍKY

Čo je v dnešnej čajovej Číne najpríťažlivejšie? Divoké čajovníky a čaje z nich. Južnou Čínou sa tiahne pás subtropických džunglí, v ktorých dodnes rastú pôvodné čajovníky. Sú to vysoké statné stromy s belostnou kôrou. Horské etniká, ako napríklad Bulangovia či Dajovia, si bežne vysádzali k svojim obydliam čajovníky, podobne ako my jablone či čerešne. Aj dnes po nich šikovne lozia, zbierajú veľké čajové listy a varia si z nich čaj, ktorý vždy považovali za mimoriadne liečivý. Dnešný farmaceutický priemysel im dáva za pravdu a tiež sa zameriava na vysoký obsah antioxidantov a ďalších účinných látok v listoch stáročných divoko rastúcich čajovníkov. Divoké čaje patria do širokej skupiny čajov označovaných ako pu-erh. Aby lepšie vyzrievali pri dlhodobom skladovaní, čajové listy sa lisujú do tvarov čajových koláčov, tehličiek, vtáčích hniezd, tekvičiek či veľkých okrúhlych hláv, akými sa kedysi platili dane čínskym cisárom. Lisované čaje nestarnú, ale zrejú a rokmi sa rapídne zvyšuje ich kvalita i cena.

 

SVETOVÝ UNIKÁT

Lisované čajové koláče majú tradične hmotnosť magických 357 g. Nie viac, nie menej. Šťastné číslo netreba zaokrúhľovať. No na svojich potulkách Čínou sme našli aj podstatne ťažší čajový koláč. Vlastne úplne najťažší na svete. Je vystavený na slávnom čajovom trhu v Kuang-čou. Má priemer 3,28 m a váži úctyhodných 3 600 kg. Je naozaj monumentálny. Ktovie, či ho niekedy ľudia vypijú. Zlisovali ho z veľkých listov čajových stromov rastúcich na slávnej čajovej hore Yiwu. Bol zhotovený špeciálnou metódou pomalého dusenia čajových listov v pare a lisovaním v štyroch vrstvách za pomoci 300 ton ťažkého lisu.

 

DRAČIA STUDŇA A ĎALŠIE ČAJE

Číňania milujú chuť čaju a každý deň si ho doprajú naozaj dostatok. Čaj sa prelína celým ich životom. Vraj preto majú oveľa menej kardiovaskulárnych ochorení ako zvyšok civilizovaného sveta. Vyšľachtili množstvo čajových kultivarov, podľa ktorých dostali slávne čaje poetické pomenovania. Dračia studňa, Veľké šarlátové rúcho, Železná bohyňa milosrdenstva, Vodná víla, Obočie dlhovekých, Opičí náčelník, Biela pivonka… Aj dnes sa šľachtia nové čajové variety, no ich pomenovania sú už oveľa prozaickejšie. Označujú sa jednoducho číslom, ako sa na modernú, rýchlu dobu patrí.

 

ČAS ČAJOVÝCH KANVIČIEK

Poetika a filozofi a sprevádzali cestu čaju odjakživa. V starej Číne zhruba v časoch Veľkej Moravy sa čaj pil najmä vo vyšších spoločenských kruhoch. Vzdelanci, filozofi, cisársky dvor našli záľubu v kultivovanom podávaní a popíjaní čaju. Akostný lisovaný čaj sa najprv drvil, potom sa varil a šľahal a podával sa v širokých miskách. Pil sa najmä vonku, v záhradách, za mesačných nocí, ktoré sa považovali za mimoriadne vhodné na filozofické dišputy pri miske čaju… Neskôr, s príchodom dynastie Ming a jej prvého osvieteného cisára, Čínu ovládli sypané čaje, ktoré nahradili náročné a veľmi neprehľadné lisovanie čajov. Zmenila sa čajová kultúra, do módy prišli malé čajové kanvičky, v ktorých sa čajové lístky mohli dokonale vylúhovať. Záujem o čaj a o jeho kultivovanú a sofistikovanú prípravu stúpal a podávať čaj ceremoniálnym spôsobom na krásne vyrezávaných čajových moriach bolo v spoločnosti vysoko cenené. Dodnes si v Číne aj jednoduchí ľudia pripravujú svoj každodenný čaj tradičným spôsobom v krásnych kanvičkách, ktoré sú často rodinným skvostom.

 

ČAJOVÉ KUNG-FU

Ak navštívite Čínu a budete sa zaujímať o čínsky čaj, určite zažijete čajové kung-fu – známy čajový rituál, dnes obľúbený a rozšírený aj v slovenských čajovniach. Špecifikom čínskych čajových rituálov je to, že si pri nich pripravíme čaj nielen veľmi sugestívnym a krásnym spôsobom, ale zároveň ide aj o fyziologicky najsprávnejšiu prípravu čaju. Čajové lístočky sa v malých kanvičkách nechávajú lúhovať veľmi krátko, niekoľkokrát po sebe a tak sa z nich uvoľní do nálevu maximum účinných látok. Čajové rituály majú teda i svoje praktické opodstatnenie. Starí Číňania nezvykli robiť veci len pre efekt. Boli veľmi praktickí.

 

Ak vás článok zaujal, jeho pokračovanie nájdete v novom čísle Inbar & Restaurant.

A, F: ALENKA A VLADIMÍR ONDEJČÍKOVCI, ČAJOVŇA DOBRÝCH ĽUDÍ, NITRA | WWW.E-TEA.EU



16/07/2018

IVAN STRÁPEK: Južná Amerika vás každý deň prekvapí niečím novým

09/07/2018

Nesústavný barový cestopis Alfreda Cointreaua

24/06/2018

OTÁZKA NA PROTOKOLISTU: GARDEN PARTY

10/06/2018

Somelier musí hovoriť srdcom i dušou

05/06/2018

Petržalčania majú novú tržnicu