08/05/2018

ŠKÓTSKY KLENOT, WHISKY GLEN MORAY

(Spirits, Tip3)

Pálenica škótskej single malt whisky Glen Moray na severe Speyside minulý rok oslávila 120. výrocie. Prvá kvapka whisky sa vyrobila 13. septembra 1897 a pálenica odvtedy funguje prakticky nepretržite. Dnes značku Glen Moray poznajú na celom svete, je 5. najpredávanejšou škótskou single malt whisky v UK. Patrí jej priečka 3 v Austrálii a priečka 12 v USA.

 

UNIKÁTNY REGIÓN

Oblasť Speyside je najznámejším regiónom pre výrobu whisky a nachádza sa tu viac ako polovica všetkých škótskych single malt páleníc. Liehovar Glen Moray nájdete na severe Škótska v mestečku Elgin. Ide onajsevernejšie položenú pálenicu v Speyside. Mesto leží na brehu rieky Lossie na pobrežnej nížine Laich O'Moray, nazývanej aj ako obilnica Škótska. Oblasť je chránená pohorím Cairngorm a Monadhliath. Legenda hovorí, že región Moray je obdarená extra 40 slnečnými dňami v roku. Sú tu vytvorené ideálne podmienky pre „strážnych anjelov whisky“, preto si tu vyberajú vyššiu daň ako v iných oblastiach Škótska. Sudy hrajú veľmi dôležitú úlohu počas zrenia a vytvárajú tak veľmi jemnú a zaoblenú chuť whisky Glen Moray s typickou medovo-ovocnou arómou.

 

KÚZLO SUDOV

Whisky zreje prevažne v dubových sudoch po bourbone, dovezených zo Severnej Ameriky. Master Distiller, Graham Coull však pre zrenie používa aj rôzne iné druhy sudov z Európy. V portfóliu nájdete whisky, ktoré dozrievali v sudoch po sherry, portskom víne alebo Chardonnay.

 

PODEĽTE SA

Whisky značky Glen Moray získali množstvo ocenení na medzinárodných sútažiach. Ochutnajte jej skvelú chuť, pri ktorej sa pred vami rozvinie príbeh tejto drsnej krajiny. A nezabudnite sa o dram whisky podeliť aj so svojimi priateľmi. Tak chutí oveľa lepšie.

 

NADŠENIE 7 DNÍ V TÝŽDNI

Za svoj úspech vďačí Glen Moray hlavne ľuďom, ktorí už vyše 100 rokov formujú značku a kvalitu whisky. Hŕstka ľudí, ktorí s hrdosťou a nadšením vykonávajú svoju prácu 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Nikdy v zhone alebo pod tlakom, ale vždy s rozvahou a s najväčšou starostlivosťou. Súčasný Master Distiller, Graham Coull je od vzniku pálenice len piatym liehovarníckym majstrom v poradí.



13/08/2018

Kľúčovými témami HORECA dní boli čerstvosť na tanieri a zero waste

13/08/2018

TOMÁŠ KUBUŠ: Severná Afrika je úplne iná, ako si ju väčšina ľudí predstavuje

30/07/2018

Pracovné raňajky

30/07/2018

Khalil Chrif Tribak

16/07/2018

IVAN STRÁPEK: Južná Amerika vás každý deň prekvapí niečím novým