30/07/2018

Pracovné raňajky

(Aktuálne, Tip4)

Pracovné raňajky sa čoraz častejšie stávajú obľúbeným miestom neformálneho stretnutia obchodných partnerov na rýchle a vecné prerokovanie pracovných záležitostí a zároveň vzájomné utuženie dobrých vzťahov. Akých spoločenských zásad by sme sa mali držať pri tomto druhu obchodného stretnutia?

 

Výhodou biznis raňajok, v porovnaní s biznis obedom, večerou či dokonca aj obľúbeným brunchom, je to, že z hľadiska spoločenskej etikety môžeme k pracovnej téme prejsť hneď na začiatku stretnutia. V priebehu hodiny tak vybavíme jedlo aj prácu.

Pracovné raňajky sú v súčasnosti nezriedka organizované aj vo firemných priestoroch, v pracovni či zasadacej miestnosti. Konajú sa v čase medzi ôsmou a deviatou hodinou, nepodáva sa alkohol, a keďže by mali trvať maximálne hodinu, najdôležitejšou zásadou je dochvíľnosť.

Neformálnosť v prípade pracovných raňajok má, z hľadiska spoločenskej etikety, tiež svoje hranice. A to aj v prípade, že sa konajú vo firemných priestoroch, v hotelových reštauráciách či pri raňajkových bufetoch. Úctu svojmu obchodnému partnerovi prejavíme najskôr svojím oblečením. Nemusíme prísť v obleku a kravate alebo v biznis kostýme, avšak nepatrí sa prísť v krátkych nohaviciach, tričku a sandáloch.

Pripomeňme si aspoň zopár základných stravovacích zásad. Jedlo z raňajkových bufetových stolov, spolu s chlebom či pečivom a nápojom (ak nie je servírovaný čašníkom) si prinesieme k stolu, na kolená si prestrieme plátenný obrúsok a venujeme sa jedlu, ale aj svojmu partnerovi. Nezabúdajme, že s plnými ústami sa rozprávať nepatrí. Aj nápoj pijeme, až keď dožujeme jedlo. Nech je naša debata akokoľvek búrlivá, emócie si udržíme na uzde a vidličkou či nožom negestikulujeme.

Chlieb a pečivo konzumujeme obyčajne tak, že si z neho ulamujeme kúsky, ktoré natierame maslom či džemom, a jednotlivé sústa vkladáme do úst. Pri raňajkách sa z tohto pravidla upúšťa. Dovolené je natrieť si celý krajec chleba či prekrojeného pečiva pomocou priloženého malého noža a postupne si z neho odhrýzať. Neznamená to však, že je to povinnosť. Pri pracovných raňajkách je estetickejšie pridŕžať sa prvej metódy. Ak si chceme doložiť ďalšie jedlo, použitý tanierik necháme na stole a dupľu si naložíme na čistý tanier. Čo s vajíčkom namäkko? Špičku vajíčka zrežeme nožom, škrupiny kladieme na podtanierik a vnútro vajíčka vyjedáme lyžičkou. Druhou rukou si vajíčko pridržiavame. Pri pití kávy a čaju za jedálenským stolom necháme podšálku, s lyžičkou na nej uloženou, na stole. K ústam dvíhame len šálku s nápojom. Nápoj s podšálkou dvíhame len v prípade, že ho pijeme mimo malého stolíka, napríklad sediac v kresle, a musíme sa preň načiahnuť. A čo s čajovým vrecúškom? To v žiadnom prípade nepatrí na podšálku ani do popolníka. Ak nám na tento účel obsluha automaticky neprinesie osobitný tanierik, tak si ho od nej vypýtame.

Mobilný telefón ani na pracovných raňajkách na stôl nepatrí. Vypnutý telefón odložíme, čím preukážeme úctu človeku, s ktorým máme stretnutie. Neprijaté hovory vyriešime v súkromí. Výnimočne sa môže stať, že akurát počas tej hodiny, ktorú sme si vyhradili na pracovnú schôdzku, máme avizovaný dôležitý hovor, tak ho prevezmeme. Na túto skutočnosť nášho spoločníka vopred upozorníme a telefonovanie obmedzíme na čo najkratší čas. Do sýtosti sme sa najedli, úspešne vybavili pracovné záležitosti, pred nami sú ďalšie pracovné povinnosti a jablko, banán či bábovka z bufetového stola sa už do nás nezmestí. Odolajme pokušeniu zobrať si ho so sebou, či už s vtipným komentárom, alebo tajne.

 

A: ANNA S. DRAVECKÁ



15/10/2018

Festival vôní, chutí a zážitkov Aróma má za sebou prvý ročník

07/10/2018

PREPITNÉ. Áno alebo nie? Komu? Koľko? Kedy? Ako?

30/09/2018

Favoritom cestujúcich je Singapore Airlines

30/09/2018

Miroslav Stycinskij

23/09/2018

Trnava otvorí nedostupné pamiatky