23/07/2013

People Cup 2013 - Netradičná barmanská súťaž

(Reports)

Drink za 60 minút

Drinky často vznikajú na určitú príležitosť, súťaž, takmer náhodne. Barman vopred vie, aké suroviny nápoje budú k dispozícii, rozmyslí si, ktoré použije, v akých pomeroch a drink si „naskúša“. Na súťaž ide viac-menej pripravený. Netradičná klubová barmanská súťaž People Cup má iné pravidlá. Len hodinu pred vystúpením sa barman dozvie, z akých surovín bude drink miešať. Vytiahne si ich totiž z klobúka.

Najprv vymyslieť

Vyžrebuje si bázu a modifikátor plus tretiu zložku od sponzorov súťaže. V prípade druhého ročníka tvorili základ miešaných nápojov produkty Medoviny Melissa, Seldo a Remy Cointreau. Po vyžrebovaní surovín mal súťažiaci  šesťdesiat minút na to, aby správne „zložil“ chute a príchute, doplnil ich vlastnými špecialitami a vytvoril nápoj. Bolo  zaujímavé sledovať, ako súťažiaci ochutnávajú, prilievajú, odlievajú, kombinujú, ladia farby aj ozdoby na pohári. Receptúra musela byť nová, s vlastným originálnym názvom.

Potom prezentovať

Nasledovala prezentácia. Pre mnohých oveľa náročnejšia časť  súťaže, ako vymýšľať drink. Na pódiu bolo totiž potrebné rozprávať. O nápoji, prečo je taký či onaký, čo viedlo tvorcu k tomu, aby ho urobil tak či onak,  hovoriť o sebe, o svojej práci… Zabávali sme sa a o to organizátorom súťaže išlo. Jeden barman recitoval, druhý spieval, podaktorým sa ústa nezatvorili celých 15 minút. Práve v takom limite mali pripraviť päť drinkov, pobaviť prizerajúcich sa a získať od technických komisárov potrebné body. Boli však aj takí súťažiaci, čo sa im na čele perlil pot, ovládla ich tréma a slová z nich išli ako z chlpatej deky… Nečudo. Vtedy pomáhal moderátor, súčasne organizátor súťaže a jeden z majiteľov People restaurant & cocktail bar v Handlovej (reštaurácia súťaž zastrešovala), vlaňajší barman roka na Slovensku Michal Sekereš. Získaný titul ho vlani v októbri katapultoval na majstrovstvá sveta barmanov v Pekingu. Zišli sa na nich barmani zo 64 krajín a Michal získal v kategórii Sparkling cocktail štvrté miesto. Gratulujeme.

Netradičnosť je výzvou

Pred rokom mal People Cup premiéru. Úspešnú. Prišli na ňu barmani zvučných mien aj z Česka. Mnohí nechýbali ani na druhom ročníku, originalita pravidiel ich zaujala a prilákala ďalších. Netradičnosť je totiž výzvou a každý, kto chce rásť, ju rád prijme. „Na budúci rok by sme radi organizovali satelitné súťaže v niekoľkých slovenských mestách. Víťazi sa potom stretnú vo finále u nás, v Handlovej,“ plánuje Michal Sekereš tretí ročník. Verí, že People Cup si z roka na rok získa viac priaznivcov nielen originalitou, ale aj podmienkami, ktoré súťažiaci majú. Handlová je síce malé mesto, vyšla im však v ústrety a hotel Baník dokonca ubytoval všetkých grátis. Pridali sa Italmarket Slovakia, HRC Pekáreň, Isoline, Ice Camp, Metro a mnohí ďalší z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia. Ani ceny od sponzorov neboli hocijaké. Víkendový pobyt darovali víťazom hotel Galileo na Donovaloch a penzión Zora v Tatranskej Lomnici a špeciálnu cenu víkendový pobyt pre štyri osoby od Residence Hotel & Club na Donovaloch dostala najmladšia barmanka Janka Puškelová z Košíc. Hlavný technický komisár z Česka, člen CBA Jaroslav Labounek na margo súťaže povedal: „Je to šou, kde sa okrem technickej stránky -  profesionality, dodržiavania pravidiel a hygieny - hodnotí aj kreativita barmana. Nielen vzhľad, vôňa a chuť ale aj prezentovanie prípravy drinku. Je to veľmi zaujímavé a výnimočné, všetkých tento spôsob poriadne preveril. Súťaž bola perfektne zabezpečená a verím, že má pred sebou skvelé pokračovania.“

P. S. Povráva sa, že na budúci rok sa bude v Handlovej  miešať na barovom pulte z ľadu, tak sa aspoň zastrája Ice Camp Donovaly.

People Cup 2013

1. Zoltán Vincze, Parlamentka, Bratislava

2. Karel Zapalač, Bar Cattering Charlie 6, Plzeň, 6-násobný barman roka v Česku

3. Anna Kurowska, restaurace Koruna, Olomouc

Víťazný drink - LIVE YOUR LIFE nájdete na našej webstránke v sekcii MIXOLOGY



16/07/2018

IVAN STRÁPEK: Južná Amerika vás každý deň prekvapí niečím novým

09/07/2018

Nesústavný barový cestopis Alfreda Cointreaua

24/06/2018

OTÁZKA NA PROTOKOLISTU: GARDEN PARTY

10/06/2018

Somelier musí hovoriť srdcom i dušou

05/06/2018

Petržalčania majú novú tržnicu