28/01/2018

Peľmene

(Jedlo a pitie, Tip3)

Varené taštičky z cesta, plnené mletým mäsom a pripomínajúce tvar ucha, sú obľúbeným ruským národným jedlom. Podávajú sa vo všedné i sviatočné dni.

Rusi toto jedlo prevzali začiatkom 15. storočia od uralského národa Udmurtov, ktorí ho volali peľnjaň – chlieb v tvare ucha. Veľmi populárne boli na Sibíri, kde sa v tamojších krutých klimatických podmienkach stali obľúbenou výživnou potravou. Majiteľ reštaurácie Samovar a zručný kuchár - samouk považuje peľmene za prvý „fast food“, ktorý vznikol dávno pred tým „hamburgerovým“. K viacerým príbehom o ich vzniku pridáva ten svoj. Na Sibíri, začiatkom zimy, keď bol ľad ešte tenký a na riekach sa už nedalo plaviť na člne, ale ešte ani uháňať na saniach, celá rodina sedela doma a každý večer robila peľmene. Zásoby, ktoré nezjedli, zmrazili. Pripravili ich na celý rok, keď bolo dosť inej roboty s ťažbou dreva a lovom zveri v tajge. Zmrazené peľmene zobrali so sebou v zime na sane, ohriali ich vo vode z roztopeného snehu a obed bol na svete!

Medvedie ucho, ako znie jeden z mnohých prekladov tohto jedla, pôvodne obsahovalo plnku z troch druhov mletého mäsa – hovädzieho, bravčového, baranieho alebo diviny. Tie symbolizovali všetky druhy zvierat, ktoré Udmurti či Tatári prinášali ako obetu bohom. Dnes ju väčšinou pripravujú len z hovädziny a bravčoviny.

 

4 porcie

Potrebujete:

Na cesto

1 kg hladkej múky

2 – 3 lyžice oleja

pol lyžičky soli

450 ml vody

 

Na plnku:

500 g bravčového mletého mäsa

500 g hovädzieho mletého mäsa

2 najemno nakrájané cibule

soľ, mleté čierne korenie

maslo na poliatie

 

Postup:

1. Všetky suroviny na cesto spolu poriadne vymiešajte. Nejde to ľahko, ale nevzdávajte sa a nepridávajte priveľmi veľa vody. Cesto má byť tuhé! Za pár minút ho vypracujete, až bude elastické. Zabaľte do mikroténového vrecka alebo do potravinovej fólie a nechajte odležať, kým pripravíte plnku.

2. Suroviny na plnku spolu dôkladne zmiešajte v miske.

3. Odležané cesto vytvarujte do tvaru dlhej klobásy a nakrájajte ho na malé, asi 5-gramové kúsky. Roztlačte ich to tvaru okrúhleho kolieska. Podobne z mäsa odoberajte lyžičkou 5-gramové porcie a vytvorte guľôčky, ktoré pokladajte na kolieska cesta. Zľahka spojte okraje cesta okolo, pritlačte a vytvorte tvar polmesiaca. Cesto má časom tendenciu schnúť. Ak sa vám nedarí okraje prilepiť spolu, potom si namočte bruško prsta do vody a pôjde to ľahšie. Konce polmesiaca potom spojte. V tomto kroku je možnosť peľmene zamraziť. Len ich presuňte do mrazničky na papieri na pečenie, každý kúsok zvlášť. Po zamrazení ich môžete dať do vrecka a skladovať v mrazničke aj pár mesiacov.

4. Do veľkého hrnca nalejte vodu a osoľte ju. Vytvarované peľmene hádžte do vriacej vody. Už v prvej minútke ich jemne zamiešajte vareškou, aby sa neprilepili na dno. Priveďte k varu a varte asi 5 minút. Uvarené peľmene sceďte, výdatne polejte maslom a podávajte. Ak vám náhodou ostanú, na druhý deň ich pripečte na panvičke do chrumkava a budete mať výborné rýchle raňajky.

Pravé ruské peľmene môžete spolu s borščom, blinami, golubcami a ostatnými lahôdkami ruskej kuchyne ochutnať v jedinej ruskej reštaurácii v Bratislave Samovar na Zámockej ulici. Majiteľ Vjačeslav Lycho si potrpí na poctivú domácu gastronómiu i na úctu k hosťovi. Variť tradičné plnené taštičky sa naučil od svojej mamy i babky. Príprava tohto chutného a sýteho pokrmu patrí k tradícii každej dobrej ruskej rodiny. Ženy, muži i deti sedia pri tom v kuchyni za stolom a rozprávajú sa…

 

A: TEREZA LEHOTSKÁ

F: REŠTAURÁCIA SAMOVAR



13/02/2018

Ekofarma Važec začína s unikátnym suchým zrením mäsa

04/02/2018

ZARAĎTE SPRÁVNU RÝCHLOSŤ

17/12/2017

AUTOSTAN AUTOHOME PRE NOVÝ MODEL MINI COUNTRYMAN

17/12/2017

24 HODÍN V ACAPULCU

10/12/2017

OTÁZKA NA PROTOKOLISTU: POHÁRE