29/10/2017

OTÁZKA NA PROTOKOLISTU: ŠPÁRADLÁ

(Aktuálne, Tip3)

Etiketa má v tomto prípade jednoznačnú a striktnú odpoveď: Akýkoľvek spôsob čistenia medzizubných priestorov je možný len v hlbokom súkromí. V dobrých reštauráciách dnes špáradlá nie sú súčasťou prestretého stola. Ale nájdete ich v priestoroch pri toaletách, v hygienickom jednorazovom balení. V luxusných reštauráciách sú tam k dispozícii aj jednorazové zubné kefky či dentálne nite. Vo väčšine reštaurácií čašník vašej žiadosti o prinesenie špáradla k stolu nevyhovie, len vás jemne upozorní, kde sú k dispozícii. Špáranie v zuboch jednou rukou a zakrytie úst druhou je „metóda“ neestetická a nevkusná. Navyše keď si aktér myslí, že sa pritom môže bez problémov venovať aj konverzácii so spolustolovníkmi, ktorým je to také nepríjemné, že by sa najradšej od stola vzdialili oni. A čo náhradný spôsob odstránenia neželaného jedla zo zubov – žuvačka? Jedno horšie ako druhé. V etikete spoločenského stravovania je použitie špáradla a žuvačky jednoducho tabu. Pri kontakte s ľuďmi neospravedlniteľné.

Čistenie zubov patrí medzi vysoko intímne záležitosti, pri ktorých nepotrebujeme žiadnych divákov, a to ani v prípade, ak sa v reštaurácii na stoloch špáradlá nachádzajú a po jedle nám na osvieženie dychu ponúknu žuvačku. Jedno aj druhé si môžeme zobrať, ale použime to bez svedkov.

Pri spoločnom stolovaní však výnimočne môže nastať aj ďalšia kontroverzná situácia, keď sa nám do úst dostane „nepožívateľný“ kúsok jedla – ako napríklad žľaza či chrupavka z mäsa, kúsok panciera z kôrovcov, kostička z ryby atď…

V etikete vo všeobecnosti platí, že nič, čo sa dostalo do našich úst, resp. sa ich čo len dotklo, sa nemôže vrátiť späť na tanier. Neznamená to však, že ak sa nám nepodarí rybu dokonale obrať od kostí a až v ústach zistíme, že nejaká kostička predsa len prekĺzla do našej ústnej dutiny, budeme na úkor vlastného zdravia riskovať návštevu u lekára v snahe dodržať pravidlá etikety stravovania a snažiť sa kostičku prehltnúť.

Pre takýto prípad sa môže udeliť výnimka a etiketa ponúka takéto riešenie: Jedlo, ktoré z akýchkoľvek dôvodov nemôžeme prehltnúť, vrátime na tanier (na jeho okraj alebo osobitný tanierik) spôsobom, akým sa do úst dostal. To znamená, že kostičku z ryby, chrupavku z mäsa, kúsok kôrovca… vysunieme jazykom k ústam a vidličkou ho z úst vyberieme. Ak sme napríklad jedli čerešne rukou, kôstky z nich rovnako rukou z úst vyberieme.

Ak si však do úst dáme väčšie sústo, ktoré sa nám vizuálne zdá úplne v poriadku a až po zahryznutí zistíme pravý opak, bolo by neestetické vybrať ho vidličkou späť na tanier. Tu si už musíme pomôcť vlastnou intuíciou a tváriac sa, že si utierame ústa, nenápadne sa ho zbavíme do servítky a spolu s ňou ho dáme na tanier. V takom prípade však už jedenie ukončíme, čo deklarujeme aj správne uloženým príborom.

Pamätajme si, že v spoločenskej etikete platí, že nech sa čokoľvek nepríjemné či neočakávané udeje, nikdy na to neupozorňujeme – ani suseda, ani pokiaľ sa to stane nám. A to platí obzvlášť pri stolovaní.


A: ANNA S. DRAVECKÁ

F: Georgi Nutsov/shutterstock.com



15/10/2018

Festival vôní, chutí a zážitkov Aróma má za sebou prvý ročník

07/10/2018

PREPITNÉ. Áno alebo nie? Komu? Koľko? Kedy? Ako?

30/09/2018

Favoritom cestujúcich je Singapore Airlines

30/09/2018

Miroslav Stycinskij

23/09/2018

Trnava otvorí nedostupné pamiatky