10/12/2017

OTÁZKA NA PROTOKOLISTU: POHÁRE

(Aktuálne, Tip5)

Slávnostné stolovanie je vo väčšine európskych krajín spojené s konzumáciou alkoholu. Aperitív, rôzne druhy vína, pivo či digestív – každý z týchto nápojov si vyžaduje iný druh pohára a pri slávnostnej tabuli ich pred sebou máme hneď niekoľko. Ktorý použiť ako prvý, do ktorého sa čo nalieva a akým spôsobom? Ako sa správne drží pohár a povoľuje etiketa štrngať alebo nie?

 

Odpoveď na tieto otázky je jednoduchá. Teda aspoň na niektoré z nich. Tak ako nám uloženie príboru vedľa taniera napovedá, ktorý z nich máme pri konzumácii jedla postupne použiť, s rozostavením pohárov je to veľmi obdobné.

Vo všeobecnosti sa pri servírovaní jedla ukladajú len tri súpravy príborov, ktoré sa postupne odoberajú tak, ako jedlo konzumujeme. Poháre sa ukladajú po pravej strane taniera, keďže ich držíme v pravej ruke, v takom poradí, v akom z nich budeme nápoje piť. Sú väčšinou tri. Úplne napravo je najnižší pohár na vodu, v strede vyšší pohár na biele víno a vľavo najvyšší pohár na červené víno. Poháre odoberáme sprava, teda začíname vodou. Niekedy sú poháre, často z kapacitných dôvodov stola, uložené do trojuholníka. V obidvoch prípadoch je pohár na červené víno uložený vo zvislici s nožom na hlavné jedlo.

Ale čo ak nie sme milovníci vína a nedajbože ani vody a svoje martini či pivo, whisky alebo iné nápoje si chceme vypiť tiež zo štýlových pohárov? V reštaurácii to opäť nie je náš problém. Rovnako ako si v reštaurácii sami vyberáme jedlo, určujeme si aj nápoje, ktoré máme najradšej. A práve tu si nemusíme lámať hlavu, ktorý pohár na čo použijeme. Čašník nám postupne odoberá poháre, ktoré nepoužijeme a prináša tie správne na nami vybrané iné nápoje. Väčšina nápojov má špecifický typ pohára, ktorý je zárukou toho, že charakteristická chuť a vôňa nápoja sa rozvinie tým správnym spôsobom.

Čašník či someliér nám tým správnym spôsobom naleje nápoj v tej správnej teplote do toho správneho pohára. Pri stolovaní v reštaurácii teda vôbec nemusíme riešiť dilemu, ktorý pohár na čo použiť. Je to totiž úloha čašníka.

Čo sa ale musíme naučiť a osvojiť si, je správne držanie pohára. Zdanlivo banálna záležitosť? Ani nie. Je to jeden z dôležitých indikátorov, podľa ktorých zistíte, že osoba, ktorá drží pohár podľa ľubovôle, si so zásadami spoločenskej etikety ešte nestihla potykať.

Zjednodušene môžeme povedať, že teplota podávaných nápojov určuje aj spôsob držania pohára. Vína a šumivé vína sa podávajú v pohároch na stopke. Čím je nápoj chladnejší, tým nižšie držíme pohár. Vo všeobecnosti platí, že biele vína sa podávajú vychladené na cca 11 – 12 °C, červené pri teplote 16 – 18 °C a šumivé vína, sekty a šampanské vychladené na 6 – 8 °C. Pre nás to znamená, že ak nechceme ovplyvniť teplotu vína (podľa spoločenskej etikety sa to ani nepatrí), tak najnižie za stopku držíme šumivé nápoje, v strede stopky biele vína a úplne navrchu stopky červené vína. Ak si aj pri nádche či zvýšenej teplote chceme dať v spoločnosti biele víno či šampanské a naše hrdlo ho také studené odmieta, neuchyľujme sa k tomu, že si ho budeme zohrievať v dlaniach až do (pre nás) prijateľnej teploty. Nesluší sa to. Navyše odtlačky prstov zanechávajú na vyleštených pohároch stopy, ktoré oberajú pohár o lesk a nápoj o iskru. Takýmto pohárom sa predsa nechceme po celý večer prezentovať.

Etiketa nie je naklonená ani držaniu pohára za jeho spodnú časť. To je povolené len someliérom, ktorí vína s určitou obradnosťou hosťom ponúkajú.

A na záver sa vrátime jednou vetou k úvodu. Štrngať? Radšej nie. Ideálne je pozdvihnúť pohár, pohľadom a zdvihnutým pohárom pozdraviť hostí a pripiť si. Ak už štrngáme, tak nie s celou spoločnosťou, ale len s najbližšími spolustolovníkmi a zásadne nie s kombináciou rôznych nápojov. Štrngá sa len vínom a šampanským či sektom. Kvôli jemnosti krištáľového skla sa neodporúča štrngať krištáľovými pohármi.

Tak na zdravie, priatelia!

 

A: ANNA S. DRAVECKÁ



15/10/2018

Festival vôní, chutí a zážitkov Aróma má za sebou prvý ročník

07/10/2018

PREPITNÉ. Áno alebo nie? Komu? Koľko? Kedy? Ako?

30/09/2018

Favoritom cestujúcich je Singapore Airlines

30/09/2018

Miroslav Stycinskij

23/09/2018

Trnava otvorí nedostupné pamiatky