24/06/2018

OTÁZKA NA PROTOKOLISTU: GARDEN PARTY

(Tip3, Aktuálne)

Vráťme sa o pár storočí späť, konkrétne do 17. storočia, keď vo Francúzsku vládol kráľ Ľudovít XIV., známy milovník života so všetkým, čo k tomu patrí. K jeho obľúbeným zábavkám patrilo organizovanie honosných „garden party“, na ktorých sa jedlo, pilo a zabávalo do skorých ranných hodín. Mimochodom, slovo etiketa sa zrodilo práve tu. Kráľov záhradník mal totiž po každej takejto bujarej party hlavu v smútku zo zničeného trávnika, polámaných kvetov a ozdobných kríkov, zašpinených fontán. Jeho opakovanej žiadosti o zavedenie poriadku kráľ vyhovel a dovolil mu do záhradu miestniť tabuľky typu: „Zákaz vstupu do fontán“, „Neničte zeleň“, „Nehádžte odpadky na zem“ a pod. Týmto malým tabuľkám sa po francúzsky povie – étiquette.

Honosné garden party sa konali aj v Anglicku, pričom tu išlo o vysokú spoločenskú udalosť, veľmi formálnu, s predpísaným oblečením. Začiatok býval stanovený obyčajne po 17. hodine a od toho sa odvíjal aj dress code. Páni v žaketoch a cylindroch – ak sa začínalo za svetla, prípadne v smokingoch, ak bol začiatok akcie po 20. hodine. Ženy boli oblečené náležite k tomu, to znamená k smokingu – vo večernej toalete a k žaketu väčšinou v kokteilových šatách s klobúčikom, obidvoje v letných veselých farbách.

Aj keď sú garden party v súčasnosti menej okázalé, stále sú veľmi obľúbené.

Vráťme sa ale k našej pozvánke. Pri garden party ide o druh spoločenského podniku, na ktorý sa musíme aj my, nielen hostiteľ náležite pripraviť. Usporiadať dobrú záhradnú party totiž nie je vôbec jednoduché, a to nielen pokiaľ ide o výber jedál, programu a hudby, ale hlavne o technické zvládnutie zorganizovania akcie v prírode (nerovnosť terénu, osadenie bufetových a servírovacích stolov, osvetlenia, zriadenie tanečného parketu…).

Ako sa máme obliecť, nám, ako sme vyššie spomenuli, určí oznam na pozvánke. Ak je na nej ako dress code uvedený „black tie“ (cravate noire), tak si muž oblečie smoking (na garden party môže mať aj biele smokingové sako) a žena večernú toaletu. Na letných pozvánkach sa môže objaviť aj výraz „summer casual“ – v tomto prípade ide vyslovene o letné ležérne oblečenie u muža aj ženy; prípadne „festive casual“ – čo je slávnostné letné oblečenie, môže byť so vzorovaným sakom, šatkou namiesto kravaty, svetlými nohavicami, letnými šnurovacími topánkami. Pozor! Muži nikdy nie v sandáloch! Ženy kokteilové šaty, klobúčik.

Aj z hľadiska gastronomického ide väčšinou o veľkolepú akciu. Je to podobné ako raut či recepcia, čo však vzhľadom na konanie akcie v exteriéri môže byť obohatené o opekanie prasiatka či grilovanie. Podávajú sa slávnostnejšie, na prípravu náročnejšie a menej všedné jedlá podávané formou bufetu, teplého aj studeného. Pri teplom bufete nás obslúži personál, pri studenom bufete si naberáme sami. Používame pritom predkladací príbor, t. j. Lyžicu a vidličku, ktorými si jedlo ukladáme na tanier. Nikdy na naberanie jedla nepoužívame vlastnú vidličku, s ktorou jeme. Samozrejme si na tanier nenakladieme krížom-krážom z každého jedla, nebodaj v kombinácii slaného so sladkým či teplého so studeným. Žiaľ, veľmi často sa to dá na recepciách vidieť. Nestojíme pri bufetovým stoloch, nezobkáme priamo pri nich rukou jednohubky, ale vzdialime sa, aby sme umožnili prístup k stolom aj ďalším hosťom.

 

Ak vás článok zaujal, jeho pokračovanie nájdete v novom čísle Inbar & Restaurant.

A: ANNA S. DRAVECKÁ



15/10/2018

Festival vôní, chutí a zážitkov Aróma má za sebou prvý ročník

07/10/2018

PREPITNÉ. Áno alebo nie? Komu? Koľko? Kedy? Ako?

30/09/2018

Favoritom cestujúcich je Singapore Airlines

30/09/2018

Miroslav Stycinskij

23/09/2018

Trnava otvorí nedostupné pamiatky