10/12/2017

NOVÉ ROČNÍKOVÉ ŠAMPANSKÉ DOM PÉRIGNON 2009

(Tip3, Wine)

Marjorie Chameret, brand ambasádorka značiek Moët & Chandon, Dom Pérignon a Mercier, zavítala v septembri na Slovensko v rámci predstavenia nového ročníka šampanského Dom Pérignon 2009. Pri tej príležitosti usporiadal slovenský distribútor týchto prémiových značiek šampanského Koft, s. r. o., večeru v Grand Hoteli River Park v Bratislave. S Marjorie sme sa rozprávali o tom, čím je nový ročník výnimočný, ale aj o jej celoživotnom vzťahu s regiónom Champagne.

 

Váš vzťah k šampanskému je naozaj špecifický. Prečo?

Narodila som sa v oblasti Champagne v blízkosti Epernay do rodiny vinárov Vollereaux. Dokonca to bolo v septembri počas vinobrania. :) Študovala som na obchodnej škole v Reims a neskôr vinárstvo v Burgundsku. Odjakživa som chcela pracovať pre Moët & Chandon a hneď po škole sa mi môj sen splnil. Najprv som tu začala len stážovať, potom mi ponúkli dočasnú pozíciu junior brand ambasádorky a od začiatku tohto roka som už stálou zamestnankyňou.

 

Do Bratislavy ste prišli odprezentovať nový ročník prémiového šampanského Dom Pérignon 2009. Ako by ste tento ročník charakterizovali?

Je veľmi zaujímavý, na trh sme ho uviedli len pred mesiacom. Rok 2009 bol, čo sa týka počasia, veľmi ťažký. Udialo sa všetko možné vrátane obrovskej búrky v septembri 2009, ktorá zničila množstvo úrody. Takže vyrobiť dobré šampanské z dostupného hrozna bola výzva. Keďže ale máme samozrejme oveľa sofistikovanejšie technológie ako napríklad v roku 1921, keď sme deklarovali prvý ročník, vedeli sme sa s tým popasovať a výsledok je vynikajúci. Má veľmi dlhú dochuť, je v ňom cítiť zrelosť, ale aj sviežosť.

 

Máte vy nejaký konkrétny obľúbený ročník?

Pre mňa je každý jeden ročník niečím výnimočný – má nejakú výraznú črtu a vyvoláva špecifickú emóciu. Ja osobne preferujem ročník 2004, čo bol v oblasti Champagne klasický ročník. Cítiť v ňom harmóniu medzi klasickou chuťou Dom Pérignonu a jedinečnosťou ročníka 2004.

 

S akým jedlom by ste posledný ročník 2009 odporúčali kombinovať?

Minulý týždeň som ochutnala niečo výnimočné – silný vývar z hovädzieho mäsa s kaviárom a k tomu Dom Pérignon 2009. Priamo v Epernay máme šéfkuchára, ktorý spolupracuje s tímom vyrábajúcim víno. Zakaždým, keď deklarujeme nový ročník, šéfkuchár s pivničným majstrom po degustáciách nakombinujú ingrediencie, ktoré sa k danému šampanskému najviac hodia. Tie potom odporúčame aj ďalej, ale samozrejme šéfkuchárom nechávame voľnú ruku, sú to len odporúčania. Šampanské sa skvelo páruje s luxusnými ingredienciami ako spomínaný kaviár alebo hľuzovky, ustrice atď.

 

Nemáte však aj nejaké obľúbené jednoduché jedlá, ku ktorým sa skvelo hodí Dom Pérignon?

Jasné, my ľudí nabádame, aby skúšali Dom Pérignon s rôznymi jedlami, rôznymi druhmi svetových kuchýň a podobne. My práve chceme ukázať, že champagne nemusia piť len s luxusnými pokrmami – rosé alebo blanc sa podľa môjho názoru napríklad perfektne hodia k obyčajnému syru brie alebo comté. Samozrejme, záleží na dozáži, ale to už by som odbočila k inej téme…

 

Aké sú podľa vás najmylnejšie predstavy, ktoré majú ľudia o šampanskom?

V niektorých krajinách pijú ľudia šampanské, len keď majú narodeniny alebo pri špeciálnej príležitosti. Vo Francúzsku sa šampanské pije ako víno – veď to aj je víno. :) Ďalšia mylná predstava je taká, že by malo slúžiť len ako aperitív. So šampanským sa pritom dá vyskladať celé niekoľkochodové menu a je to jedinečný zážitok. Veľmi dôležitý je tiež pohár – kedysi sme šampanské pili z flauty, my ale preferujeme normálny pohár na víno burgundského typu, pretože v ňom sa šampanské viac otvorí, môžete v ňom cítiť viac aróm a jeho pravý charakter. Vo flaute sú arómy zablokované, pretože je príliš úzka. Definitívne vínový pohár odporúčame na pitie prestížnych ročníkových typov šampanského, ako je práve Dom Pérignon 2009.

 

A: I & R



23/09/2018

Trnava otvorí nedostupné pamiatky

17/09/2018

Nežehliace smokingy nutné

03/09/2018

Žlťáci z Carluccio’s

26/08/2018

Útok na slamky pokračuje

13/08/2018

Kľúčovými témami HORECA dní boli čerstvosť na tanieri a zero waste