03/09/2017

Nové knihy

(Aktuálne, Tip3)

Každoročne sa objavia na knižných pultoch stovky nových titulov odborných príručiek pre ľudí v gastronómii všeobecne a barmanov zvlášť. Nehrajme sa na schovávačku. Pôvodných textov, založených na novej skúsenosti alebo na vlastnom výskume, nie je mnoho; autori opisujú jeden od druhého a často sa ani neunúvajú uvádzať bibliografické údaje svojich prameňov. Keď pridáte, že napr. o výrobe rumu sa už pomaly nič nového napísať nedá, alebo si uvedomíte, že zbierky tisícov kokteilov nikam nevedú, pretože bude na svete len hŕstka čitateľov, ktorí si ich prehrajú, neostáva než cítiť nad záplavou literatúry určité rozpaky. Nasledujúca trojica titulov do istej miery vybočuje z radu…

 

The Bloody Mary, autor Brian Bartels. Riaditeľ niekoľkých newyorských gastronomických zariadení, zhrnul vo svojej príručke okolo päťdesiat variácií na známu tému, pričom využil invenciu popredných amerických barmanov.

Around the World in 80 Cocktails, autor Chad Parkhill. Austrálsky barman sleduje fenomén kokteilu od jeho začiatku do súčasnosti, pričom každá receptúra je doplnená príbehom svojho vzniku.

Mezcal: The History, Craft & Cocktails of the World’s Ultimate Artisanal Spirit, autorka Emma Janzen. Veľmi prínosná publikácia, ktorá sa zaoberá trochu stranou stojacou kategóriou, ktorá sa nepovažuje za dobre známu bázu miešaných nápojov. Napriek tomu obsahuje okolo päťdesiat receptúr. (Pravdu povediac poznám jediný kokteil na báze mezcalu, a to Mezcal Gimlet. Ide o jednoduchý twist klasického gimletu, v ktorom je gin nahradený mezcalom. Po prvý raz mi ho namiešal Zdeněk Šulc, bývalý spolumajiteľ pražského baru Bugsy’s.)

 

A: ALEXANDER MIKŠOVIC



15/10/2018

Festival vôní, chutí a zážitkov Aróma má za sebou prvý ročník

07/10/2018

PREPITNÉ. Áno alebo nie? Komu? Koľko? Kedy? Ako?

30/09/2018

Favoritom cestujúcich je Singapore Airlines

30/09/2018

Miroslav Stycinskij

23/09/2018

Trnava otvorí nedostupné pamiatky