03/09/2017

Nové knihy

(Aktuálne, Tip3)

Každoročne sa objavia na knižných pultoch stovky nových titulov odborných príručiek pre ľudí v gastronómii všeobecne a barmanov zvlášť. Nehrajme sa na schovávačku. Pôvodných textov, založených na novej skúsenosti alebo na vlastnom výskume, nie je mnoho; autori opisujú jeden od druhého a často sa ani neunúvajú uvádzať bibliografické údaje svojich prameňov. Keď pridáte, že napr. o výrobe rumu sa už pomaly nič nového napísať nedá, alebo si uvedomíte, že zbierky tisícov kokteilov nikam nevedú, pretože bude na svete len hŕstka čitateľov, ktorí si ich prehrajú, neostáva než cítiť nad záplavou literatúry určité rozpaky. Nasledujúca trojica titulov do istej miery vybočuje z radu…

 

The Bloody Mary, autor Brian Bartels. Riaditeľ niekoľkých newyorských gastronomických zariadení, zhrnul vo svojej príručke okolo päťdesiat variácií na známu tému, pričom využil invenciu popredných amerických barmanov.

Around the World in 80 Cocktails, autor Chad Parkhill. Austrálsky barman sleduje fenomén kokteilu od jeho začiatku do súčasnosti, pričom každá receptúra je doplnená príbehom svojho vzniku.

Mezcal: The History, Craft & Cocktails of the World’s Ultimate Artisanal Spirit, autorka Emma Janzen. Veľmi prínosná publikácia, ktorá sa zaoberá trochu stranou stojacou kategóriou, ktorá sa nepovažuje za dobre známu bázu miešaných nápojov. Napriek tomu obsahuje okolo päťdesiat receptúr. (Pravdu povediac poznám jediný kokteil na báze mezcalu, a to Mezcal Gimlet. Ide o jednoduchý twist klasického gimletu, v ktorom je gin nahradený mezcalom. Po prvý raz mi ho namiešal Zdeněk Šulc, bývalý spolumajiteľ pražského baru Bugsy’s.)

 

A: ALEXANDER MIKŠOVIC



16/07/2018

IVAN STRÁPEK: Južná Amerika vás každý deň prekvapí niečím novým

09/07/2018

Nesústavný barový cestopis Alfreda Cointreaua

24/06/2018

OTÁZKA NA PROTOKOLISTU: GARDEN PARTY

10/06/2018

Somelier musí hovoriť srdcom i dušou

05/06/2018

Petržalčania majú novú tržnicu