18/06/2018

Jahňacina

(Jedlo a pitie, Tip3)

Na konzumáciu jahňaciny asi neexistuje ideálnejšie obdobie ako jar. Obľúbenosť tohto zdravého a chutného mäsa na Slovensku po desaťročiach „nezáujmu“ už niekoľko rokov prudko rastie. Je už na vás, či preferujete klasické rustikálne recepty, s ktorými sa môžeme stretnúť napríklad na salašoch, alebo sofistikovanejšie verzie z kuchýň šéfkuchárov špičkových reštaurácií. Ak máte chuť pripraviť si niečo menej opozerané, môžete sa inšpirovať nasledujúcimi receptami.

 

MÁRIA HOLECOVÁ

Šéfkuchárka, Pavúk wine restaurant, Modra

„Tento moderný twist klasického receptu z jahňacieho kolienka patrí medzi naše najvyhľadávanejšie jedlá. Hostia oceňujú chuťovú kombináciu tohto pokrmu, výraznú omáčku z výpeku s koreňovou zeleninou spolu s netradičnou prílohou – grilovanou polentou, listovým špenátom a hubami.“

 

Roláda z jahňacieho lýtka v prosciutt e s parmezánovou polentou, špenátom a hríbikmi

4 porcie

Ingrediencie na jahňacie lýtko

1 600 g jahňacieho lýtka

350 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)

280 g pretlaku

80 ml červeného vína

niekoľko plátkov prosciutta

bravčová masť

cibuľa

soľ, korenie

 

Postup

Jahňacie lýtko osolíme, okoreníme a opečieme sprudka na bravčovej masti. Na výpeku si opražíme cibuľku, pridáme koreňovú zeleninu, ktorú restujeme s paradajkovým pretlakom a trošku podlejeme červeným vínom. Do tohto základu vložíme jahňacie lýtka, ktoré podlejeme kuracím vývarom a dusíme pri teplote 130 °C 4 hodiny, kým sa mäso nerozpadáva.

Hotové lýtko vyberieme a oberieme od kosti a šliach. Čisté mäso poukladáme na tenké plátky prosciutta a zatočíme do rolky (pomôžeme si potravinovou fóliou). Výpek precedíme a necháme zredukovať na hustú a lesklú konzistenciu. Podávame s opečenou parmezánovou polentou, hríbikmi a špenátom.

 

A: ELENA STRÁPKOVÁ

F: LUKÁŠ ZÁLESKÝ



23/09/2018

Trnava otvorí nedostupné pamiatky

17/09/2018

Nežehliace smokingy nutné

03/09/2018

Žlťáci z Carluccio’s

26/08/2018

Útok na slamky pokračuje

13/08/2018

Kľúčovými témami HORECA dní boli čerstvosť na tanieri a zero waste