01/12/2013

„Dala to“ súťaž pre budúcich barmanov ovládli slečny

(Reports)

Na pôde, kde sa zrodila prvá slovenská whisky, súťažili po prvýkrát študenti 15 stredných hotelových škôl a učilíšť zo Slovenska a Česka v miešaní nápojov “ready to drink – RTD”. Súťaž mladých barmaniek a barmanov – Alternative cup – zastrešila Asociácia barmanov Slovenska.

Od prvej chvíle sa urputne bojovalo. Hľadisko bolo plné povzbudzujúcich kamarátov, takže trasúce sa ruky súťažiacich po chvíli spevneli a sústredili sa na prácu. Bolo sa treba koncentrovať na technickú stránku prípravy drinkov, pretože hodnotiaci komisári – profesionálni barmani, neodpustili nič. Aj keď išlo „len“ o študentov. Nápoje boli rôzne, jedny chutnejšie, iné menej. Aj ja som mala favoritov. „Posadili“ ma do chuťovej komisie, takže som mala príležitosť ochutnať všeličo. Jedno mi však chýbalo pri všetkých drinkoch – kokteilová servítka. Mrzelo ma, že táto „drobnost“ akosi unikla pozornosti a učitelia na ňu neupozornili žiakov. Veď, čo sa za mladi naučíš, na starosť, presnejšie na súťažiach profesionálov, ako keby si našiel...

„Babské“ trio na stupňoch víťazov

Nikto na začiatku netušil, že prvý ročník Alternative cup ovládnu ženy. Stalo sa. Prvé tri miesta patrili „babám“. Ani si neviete predstaviť, ako sa tešili. V súťažnej disciplíne  long drink si prvé miesto vybojovala sedemnásťročná Sandra Stupňanová zo SOŠ obchodu a služieb v Prievidzi. Keď zbehla z pódia celá rozradostená, odtiahla som ju do ticha a spýtala sa. „Tešíte sa?“ „No, ešte som to nepredýchala, hrozne sa mi triasli ruky, keď som miešala, myslela som, že nič...“ Ale podarilo sa. „Vymysleli ste drink sama,“ pýtam sa ďalej. „Pomáhala mi majsterka. Skúšali sme tri alternatívy, jednu s grapefruitom, ďalšiu s jablkovým džúsom, ale nakoniec mi majsterka povedala, aby som si vybrala ja, s čím chcem súťažiť. A zadarilo sa,“ tešila sa Sandra. Mám pocit, že aj keď sa vám triasli ruky, máte už skúsenosti zo súťaží, vyzvedám ďalej. Je to tak? „Veľa ešte nie“, dodáva víťazka, „v januári som sa prihlásila na barmanský krúžok a odvtedy sa pokúšam miešať nápoje. Bola som na súťaži St. Nicolaus, ale keď zistili, že nemám barmanský kurz, dali mi dva mínusové body. V Košiciach na Cassovia cup mi nevyšlo nič, a tak som si teraz povedala – alebo to dáš alebo skončíš!“

Sandra skončiť nemusí. Dala to! Ako sama povedala, nakoplo ju to a bude sa barmanstvu venovať. Chce ísť na ďalšie súťaže, takže držme jej  palce.

 

 

Alternative Cup 2013

Jednotlivci:

  1. miesto:  Sandra Stupňanová, SOŠ obchodu a služieb, Prievidza

Nestville Mars

2 cl vodka pure, 2 cl apple tea vodka, 1 cl barsirup strawberry, 10 cl pomaranč 100 %, 2 dash angostúra

  1. miesto:  Katarína Frisíková, Hotelová akadémia Otta Brucknera, Kežmarok

Simply the best

1 cl banánový sirup, 2 cl vodka cream, 3 cl apricot brandy, 4 cl džús jablko – mrkva, 100 g jahody

  1. miesto:  Michaela Schavelová, SOŠ Obchodu a služieb, Galanta

 Alternative tea

50 g pomaranču, 3 cl vodka apple tea, 2 cl peach likér, 1 cl black currant sirup, doliať džús 100 % jablko

 

Družstvá:

  1. miesto: Hotelová akadémia Otta Brucknera, Kežmarok – Katarína Frisíková, Michaela Kriššáková
  2. miesto: SOŠ obchodu a služieb, Prievidza – Sandra Stupňanová, Róbert Vávro

miesto: SOŠ Obchodu a služieb, Galanta – Michaela Schavelová, Maroš Paulík



16/07/2018

IVAN STRÁPEK: Južná Amerika vás každý deň prekvapí niečím novým

09/07/2018

Nesústavný barový cestopis Alfreda Cointreaua

24/06/2018

OTÁZKA NA PROTOKOLISTU: GARDEN PARTY

10/06/2018

Somelier musí hovoriť srdcom i dušou

05/06/2018

Petržalčania majú novú tržnicu