30/07/2014

Ako urobiť makro, alebo dodajte vašim produktom švih!

(Reports, Tip5)

Makrofotografia, to nie sú len krásne zábery prírody, zvierat či kvetín. Techniku fotografovania, kde sa kladie dôraz na detail, možno výborne využiť aj pri záberoch nápojov a jedál, ktoré oživia nielen jedálne a nápojové lístky, ale ozvláštnia tiež prezentáciu prevádzok na sociálnych sieťach.

Čo je makro?

Makrofotografia označuje fotografiu, ktorá vzniká z veľmi krátkych vzdialeností. Klasická definícia hovorí, že obraz projektovaný na „rovine filmu“ je rovnako veľký ako obraz fotografovaného objektu. Dôležité je, aby mal správny makroobjektív schopnosť zaostriť na fotografovanú oblasť v pomere 1 : 1. Aby bol makro snímok kvalitný, potrebujete v prvom rade dobrý objektív, s ktorým zachytíte detailný záber bez zrnitosti obrazu na ňom. Makroobjektív umožňuje fotografovi zosnímať všetky detaily. V gastronómii tak môžu vzniknúť jedinečné zábery kokteilov alebo jedál, na ktorých možno vďaka makro objektívu zachytiť čerstvosť či rôznorodú farebnosť. Krásne farebné zábery dodajú nápojom závan luxusu a jednoduchšie oslovia zákazníka. Predstavte si čerstvo zarosený pohár či ostré bublinky na prezentovanom kokteile, detail čerstvého šalátového listu, prípadne rôzne stupne úpravy steaku. Makrofotografia dokáže takisto dokonale zachytiť aranžmán na tanieri, čo je dôležité najmä v ponuke exkluzívnejších prevádzok a reštauračných zariadení.

Na čo si dať pozor

Aby ste zhotovili kvalitné makrosnímky, nemusíte byť profesionál. Existuje totiž pár dobrých rád, ktoré vám pri práci na fotografiách pomôžu. Jednou je používanie manuálneho zaostrovania. To automatické by sa vám v prípade detailnejších záberov mohlo vypomstiť. Manuálnym zaostrovaním viete korigovať detail a ustrážiť kvalitu záberu. Ak plánujete fotografovať produkty vonku, pri dennom svetle, pokojne sa do toho pustite. Dajte však pozor na vietor, ktorý by mohol kvalitu snímky znížiť. Dôležité je tiež pozadie a snímaný produkt. Ideálne je, ak si najprv ujasníte, čo by malo tvoriť detail záberu, a podľa toho, nastavením parametrov fotoaparátu, si zvoľte správne pozadie. Detail fotografovaného produktu možno zvýrazniť aj pomocou rozmazaného pozadia. V prípade makrofotografie jedál či nápojov je dôležitý tiež uhol, ktorý by mal dokonale vystihnúť fotografovaný objekt. Výhodou digitálnej fotografie je okrem iného možnosť vytvoriť hoci aj sto záberov; z nich jednoducho vyberiete najlepšie. Odborníci tiež odporúčajú vyskúšať niekoľko uhlov fotografovania, kým nájdete ten správny. Na rozdiel od analógových fotoaparátov sú možnosti nekonečného skúšania a voľby správneho záberu v prípade digitálnych zrkadloviek naozaj neobmedzené.

Správny fotoaparát a makroobjektív

Dôležitú úlohu pri makrofotografii nezohráva ani tak fotoaparát, ako kvalitný makro objektív. Výrobcovia ich optimalizujú tak, aby čo najreálnejšie zachytili fotografovaný objekt a detail v životnej veľkosti. V prípade makroobjektívov patria medzi špičku produkty od Canonu. K štandardu patrí objektív s ohniskovou vzdialenosťou 50 mm. Špičkovou novinkou je profesionálny makroobjektív Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM, vybavený najmodernejšou hybridnou optickou stabilizáciou. Takže na vytvorenie detailnej snímky nemusíte vďaka stabilizátoru používať ani statív, čo v iných prípadoch stabilitu snímky zaručuje. Vďaka stabilizátoru sa jednoduchšie menia uhly záberov. Ak ste nováčik, istejšie je rozhodnúť sa pre lacnejší a kvalitatívne nižší variant objektívu a fotografovanie si najprv precvičiť. Časom, keď budete pri fotografovaní istejší, investícia do kvalitnejšej techniky bude rozumná.



16/07/2018

IVAN STRÁPEK: Južná Amerika vás každý deň prekvapí niečím novým

09/07/2018

Nesústavný barový cestopis Alfreda Cointreaua

24/06/2018

OTÁZKA NA PROTOKOLISTU: GARDEN PARTY

10/06/2018

Somelier musí hovoriť srdcom i dušou

05/06/2018

Petržalčania majú novú tržnicu