29/10/2017

24 HODÍN V SYDNEY

(Travel & Wellness, Tip3)

Predpokladáme, že keď sa človek vyberie na druhý koniec sveta, naplánuje si na návštevu najznámejšej austrálskej metropoly viac ako jeden deň. Ak by ste však mohli stráviť v Sydney naozaj len tých 24 hodín, tu je návod na to, ako si ich užiť čo najlepšie. Poradí vám Slovák Jakub Krajčovič, ktorý tu žije už takmer 10 rokov.

 

Ráno

Prilietame do Sydney a z lietadla už vidno obrys mesta a jeho nespočetné pláže. Na letisku nasadáme na vlak a o menej než 20 minút sme na stanici Circular Quay. Keď vystúpime, stoja pred nami dve najimpozantnejšie sydneyské ikony – Harbour Bridge a Sydney Opera House. Pri pohľade na ne si okamžite uvedomíme dve veci: most je omnoho väčší, než sa zdal na fotkách, a opera je omnoho menšia. Raňajšie slnko sa trblieta na vlnkách v mestskom prístave a dunivé tóny aborigénskeho didgeridoo umocňujú tento unikátny zážitok. More, slnko, slávna opera a most – chýba už len jedna vec na dotvorenie tohto ideálneho sydneyského zážitku: skvelá miestna káva. Sydney (a tiež Melbourne) má už roky trvajúcu milostnú aféru s kávou a z roka na rok sa kvalita tohto úžasného nápoja lepší. Kávová kultúra sa za posledných 15 rokov veľmi posunula: na začiatku 21. storočia scénu ovládali mainstreamové talianske značky, no dnes ich ledva nájsť v zadných priečkach supermarketov. Káva je zväčša pražená lokálne a austrálske pražiarne preferujú svetlejšie praženie, vďaka čomu má káva výraznejšiu ovocnejšiu chuť a vôňu. A práve takúto lokálne upraženú kávu si vychutnáme predtým, než preskúmame zvyšok Sydney. Zahneme do bočnej uličky asi 100 metrov od stanice Circular Quay a vkročíme do nenápadnej kaviarničky identifikovanej iba malým nápisom – Cabrito Coff ee Traders. Objednáme si single origin long black a náš deň môže oficiálne začať.

 

Obed

S kávou v ruke sa vyberieme späť smerom k opere, ale pokračujeme až do Royal Botanic Gardens. V roku 1816 ich oficiálne založil vtedajší guvernér Lachlan Macquarie a už vyše 200 rokov slúžia tieto botanické záhrady ako jedna z najkrajších rekreačných plôch v celom meste. Na 64 hektároch sa nachádza 8 900 druhov rastlín a donedávna tam žilo niekoľko kolónií „lietajúcich líšok“, ktorých piskot bol niekedy až ohlušujúci, ale pred pár rokmi ich mesto presídlilo z obáv o zdravie stromov, ktoré obývali. Okolo nás však stále poletujú asi najznámejšie sydneyské papagáje – cockatoos. Oddýchneme si v Botanical Gardens Restaurant, kde ochutnáme sezónne jednohubky, ako napríklad čerstvé figy s prosciuttom a mäkkým kozím syrom a postupne sa presunieme do Art Gallery of New South Wales. Odtiaľ skočíme do mesta na obed, kde si dáme moderné kantónske menu v reštaurácii Mr Wong v prerobenej historickej priemyselnej budove oproti austrálskej burze.

 

Poobedie

Poobede je čas ďalej skúmať Sydney a tým najlepším spôsobom, ako sa dá vychutnať si krásu tohto mesta, je z lode. Nasadneme na trajekt v Circular Quay a užívame si príjemnú polhodinovú plavbu na kraj Sydney a východného pobrežia Watsons Bay. Bývalá osamelá rybárska dedinka je dnes zmesou luxusných víl, tradičných robotníckych chatiek a plážových domčekov. Prechádzka nás zavedie na južný cíp sydneyského prístavu, okolo námornej základne a späť po okraji útesu The Gap. Z diaľky vidíme obrys celého Sydney a celý trblietajúci sa sydneyský prístav. Je ťažké sa do tohto mesta nezaľúbiť na prvý pohľad. Nasadneme do uberu a zamierime si to do „najsladšieho miesta“ v Sydney – Gelato Messina v Darlinghurste. Najoceňovanejšia zmrzlina v Sydney je skvelý spôsob, ako bojovať s prenikavým slnkom a jej čerstvé organické ingrediencie nám dodávajú energiu na ďalšie spoznávanie. Pokračujeme po Victoria Street a zrazu sa nájdeme v gay Sydney – Oxford Street. Gay bary, drag queens, dúhové vlajky, dúhové automaty na hotovosť a pulzujúci život všade okolo nás vťahujú do atmosféry tohto miesta. Prejdeme cez cestu po dúhovom prechode a ocitáme sa v Surry Hills. Táto kopcovitá časť mesta bola takmer celé dvadsiate storočie chudobnou robotníckou štvrťou známou notorickými zločinmi, avšak v 80. rokoch minulého storočia sa začala jej džentrifikácia a dnes sú Surry Hills výkladnou skriňou bohatej mestskej generácie Y. Ulice sú lemované raw/vegan street foodmi, predraženými butikmi a luxusnými reštauráciami, ktoré sú v kontraste s prázdnymi historickými kostolmi. Dnešné Surry Hills sú jednou z najmenej religióznych štvrtí v Austrálii – ale jedlo a zábavu majú zvládnuté neuveriteľne dobre.

 

Ak vás článok zaujal, jeho pokračovanie nájdete v novom čísle Inbar & Restaurant.

A: JAKUB KRAJČOVIČ

F: ELENA STRÁPKOVÁ, LP QUALITY MEATS



16/07/2018

IVAN STRÁPEK: Južná Amerika vás každý deň prekvapí niečím novým

09/07/2018

Nesústavný barový cestopis Alfreda Cointreaua

24/06/2018

OTÁZKA NA PROTOKOLISTU: GARDEN PARTY

10/06/2018

Somelier musí hovoriť srdcom i dušou

05/06/2018

Petržalčania majú novú tržnicu