16/07/2017

24 HODÍN V SARAJEVE

(Travel & Wellness, Tip4)

Ak je v Európe mesto, v ktorom sa mieša slovanská, turecká a rakúsko-uhorská kultúra a ktoré je akýmsi mostom medzi moslimským východom a kresťanským západom, je to Sarajevo. Turbulentná história tohto mesta dala základ aj pre celkom unikátnu gastronómiu, ktorá je mixom orientálnych, mediteránskych a stredoeurópskych kulinárskych tradícií. Čo všetko by ste v tomto temperamentnom kúsku Európy mali ochutnať a vidieť, vám poradí rodená Sarajevčanka Lejla Rodrigues Kapetanović.

 

Zdravé raňajky: Dveri

Ak chcete začať deň v Sarajeve v naozaj príjemnom prostredí a s vynikajúcim jedlom, odporúčam navštíviť Dveri. Domáci chlieb, rôzne druhy omeliet, veľmi kvalitný syr či cereálie s jogurtom a ovocím – to sú výborné raňajky v tejto rustikálnej reštaurácii v starom meste, ktorá ponúka mnoho jedál aj pre vegetarián ov. Cez deň a večer si na terase v záhrade môžete pochutnať napríklad na hovädzom guláši so slivkami či zeleninovej polievke s pošírovaným vajíčkom. Odporúčam rezervovať si stôl dopredu!

 

Baščaršija

Po raňajkách by ste ako prvé mali navštíviť hlavnú turistickú atrakciu v našom meste, ktorou je Baščaršija. Stredoveký bazár, ktorý je mixom slovanskej a tureckej kultúry a architektúry, sa nachádza v centre starého mesta a je naším kultúrnym pokladom. Jeho história siaha do roku 1462, keď tu bola otvorená prvá „stanica“ pre orientálnych obchodníkov. Názov Baščaršija je odvodený od dvoch tureckých slov: „baş“ znamená hlava a „çarşı“ je trhová ulička. Naslávnejšie časy zažil trh počas 17. storočia, keď tu bolo otvorených takmer tisíc rôznych obchodov. Symbolom trhu a celého mesta je Sebilj – drevená fontána z roku 1753 – pre nás Sarajevčanov slúži ako „meeting point“. Tu si dávame rande, ak sa chceme stretnúť v starom meste a dať si kávu v jednej z tunajších prevádzok. Baščaršija je totiž aj gastronomickým centrom mesta – práve tu nájdete tie najlepšie kaviarne s pravou balkánskou kávou servírovanou v našich tradičných kovových servisoch a reštaurácie ponúkajúce ćevapy, bureky a iné lokálne pochúťky.

 

Obed ako u babičky: Žara iz duvara

Reštaurácia, ktorej názov v preklade znamená „žihľava zo steny“, ponúka naozajstnú domácu kuchyňu. Jedlá ako okra s teľacinou, domáce plnené cestoviny klepe, dolma (plnená paprika) či sarma (kapustové závitky plnené mletým mäsom) sú všetky pripravované podľa tradičných rodinných receptov a rodení Bosniaci sa tu cítia ako u babky na návšteve. Špecifikom tejto reštaurácie je aj to, že v rámci dennej ponuky tu nájdete aj jedlá, ktoré už nikde inde neponúkajú. Môžete tu ochutnať napríklad bumbar (jahňacina so sušenými slivkami a vlašskými orechami), polievku s prosom či domáce kompóty.

 

Tradičný bosniansky „fast food“: Aščinica a Ćevabdžinica Petica

Keď budete prechádzať Baščaršijou a budete mať chuť na niečo rýchle, no skutočne vynikajúce, určite sa zastavte v podniku Aščininca v uličke Ćurčiluk Mali. V tejto jednoduchej reštaurácii, ktorú otvorili v roku 1995, servírujú tie najlepšie tradičné bosnianske jedlá podľa pôvodných receptúr.

Dajte si napríklad sogan dolma (cibuľa plnená mäsom), čevapčiči, bosanski lonac (bosniacky guláš) alebo niektorý z našich známych veľmi sladkých dezertov ako kadaif, baklava či tufahija. Práve Tufahija je jeden z našich najobľúbenejších dezertov. Ide o jablká, ktoré sú varené s vanilkovým cukrom, plnené zmesou z vlašských orieškov a podávané so šľahačkou! Toto miesto rozhodne nie je žiadnou turistickou pascou!

Ďalšou skvelou voľbou na Baščaršiji je Ćevabdžinica Petica. Vaša návšteva Sarajeva by bez tunajšieho čevapčiči, pljeskavice či sudžukice (tradičná teľacia klobáska) nebola kompletná! Toto je tá pravá chuť Sarajeva! Túto „ćevabdžinicu“ vlastní známa sarajevská rodina Ferhatović, ktorá robí čevapčiči už viac ako pol storočia. Ćevabdžinica Petica sa nachádza na ulici Bravadžiluk, odkiaľ je len kúsok k miestu, ktoré by ste určite mali v Sarajeve navštíviť!

 

Ak vás článok zaujal, jeho pokračovanie nájdete v novom čísle Inbar & Restaurant.

 

A: LEJLA RODRIGUES KAPETANOVIĆ



15/04/2018

Zdravá cesta v Metre

15/04/2018

Nové BMW X2. Premiéra nového druhu

09/04/2018

24 HODÍN V ŠANGHAJI

09/04/2018

Michelin udeľoval hviezdy na severe

02/04/2018

MARTA ŠKVARKOVÁ: „V Číne môžeme nájsť nesmierne veľa múdrosti, duchovného bohatstva a majstrovstva“