09/04/2018

24 HODÍN V ŠANGHAJI

(Tip3, Travel & Wellness)

Najväčšie mesto Číny, známe najmä futuristickou architektúrou, 632 metrov vysokou Šanghajskou vežou, ale aj tradičnými čínskymi pavilónmi a záhradami, nezaostáva ani po gastronomickej stránke. Ochutnajte lokálny street food, vyskúšajte slávne sečuánske čili papričky a deň môžete zakončiť klasickým čínskym hot potom. Obľúbenými podnikmi miestnych vás prevedie Slovenka Alexandra Casagrande.

 

Kde raňajkujú lokálni: Taoyuan Village

Pôsobí skôr ako kantína než ako reštaurácia, s všadeprítomnými dlhými radmi domácich. Postupuje sa však rýchlo a treba si aj rýchlo vybrať, čo tiež nie je ľahké, keďže menu je len v čínštine. Taoyuan Village je nový koncept s tradičnými čínskymi raňajkami. Najčastejšou voľbou domácich je kyslé sójové mlieko s vyprážanou štangľou youtiao, sušenými krevetami, čili a mladou cibuľkou. Sladkou alternatívou je sladký a voňavý tofu puding. Taoyuan Vilage nájdete napríklad v Xintiandi, obľúbenej obchodnej a gastronomickej časti mesta, ktorá má ako jedna z mála takýchto moderných častí Šanghaja zachovanú a zrenovovanú pôvodnú architektúru, tzv. šikumen domy.

Z Xintiandi sa môžete vydať na západ do tzv. Francúzskej koncesie, krásnej starej štvrte, lemovanej starými platanmi, ktorá bola medzi rokmi 1849 – 1943 vychytenou rezidenčnou štvrťou pre Francúzov. Po ceste určite ochutnajte klasické čínske pouličné jedlo – parené „buchtičky“ s názvom xiaolong bao (kapsička malého draka) plnené buď zeleninou, alebo bravčovým mäsom, ktoré sa pred vložením do úst namáčajú do octu. Po ceste z Xintiandi do Francúzskej koncesie sa môžete zastaviť v krásnom čínskom parku Fuxing, kde pri troche šťastia uvidíte seniorov cvičiť taiči alebo tancovať spoločenské tance.

Ak vám vyjde čas, prejdite sa v Tianzifangu, malinkej štvrti so zachovalou pôvodnou architektúrou lilong so spletitými úzkymi uličkami, kde nájdete malé galérie s čínskym umením, kaviarne, obchody so suvenírmi, ale aj bary.

 

Obed: Sichuan Citizen

Sichuan Citizen je obľúbená reštaurácia, kde sa dajú ochutnať najznámejšie špeciality jednotlivých provincií Číny. Názov nesie podľa provincie Sichuan s azda najštipľavejšou kuchyňou. Zo sečuánskych čili papričiek vám doslova stŕpne jazyk, no je to zvláštne príjemný pocit, ktorý treba vyskúšať. Môžete tu ochutnať rybaciu hlavu na sečuánsky spôsob, tí menej odvážni si môžu dať kura alebo bravčové mäso. Vo všetkých tunajších reštauráciách je obrovský výber zeleniny – dusenej, varenej či restovanej. Klasickým čínskym dezertom sú ryžové guličky vo vínovom sirupe.

Na svoje si tu však prídu aj tí, ktorí štipľavé príliš neobľubujú. Šanghajská kuchyňa je totiž známa práve svojimi sladkými chuťami. Odporúčam ochutnať napríklad bravčový bôčik na šanghajský spôsob alebo kyslú rybu z oblasti Suzhou.

 

Večera: HaiDiLao Hot Pot

Na večer sa môžete presunúť na východ smerom k najväčšiemu Námestiu ľudu, kde v priľahlej ulici Xizang Lu nájdete reštauráciu HaiDiLao.

Hot pot je gurmánsky a aj kultúrny zážitok, ktorý výborne vystihuje čínske stolovanie – veľa jedla a plno chutí. Vo vriacej polievke (zvyčajne je polovica štipľavá a druhá polovica neštipľavá) si ľudia okolo stola sami varia svoje jedlo z obrovského výberu surovín – mäso, zeleninu, cestoviny, morské plody, hríby – jedným slovom všetko, čo sa dá jesť. Uvarené ingrediencie sa potom ešte namáčajú do rôznych omáčok a korenín, ktoré si sami namiešate. A samozrejme sa to celé zapíja litrami ľahkého piva Tsingtao alebo studeným čajom. Ak si vyberiete do vášho hot potu aj ťahané rezance lamien, budete mať možnosť zažiť „rezancovú show“. Obľúbená reťaz hot pot reštaurácií je HaiDiLao. Sú to väčšinou reštaurácie s veľkou kapacitou 50 stolov či boxov, na ktoré tiež, samozrejme, musíte vystáť rad. Ale počas čakania vám rovno urobia aj manikúru alebo pánom vyčistia topánky. A to je to pravé čínske. :)

Ak po hot pote nedostanete žlčníkový záchvat a máte ešte nejakú energiu, môžete sa vydať pár blokov na východ, až prídete k rieke Huangpu na promenádu Bund. Tu uvidíte farebný futuristický skyline modernej časti Pudong a môžete si ho vychutnať aj na terase pri drinku napríklad v skybare House of Roosevelt.

 

A: ALEXANDRA CASAGRANDE



15/04/2018

Zdravá cesta v Metre

15/04/2018

Nové BMW X2. Premiéra nového druhu

09/04/2018

Michelin udeľoval hviezdy na severe

02/04/2018

MARTA ŠKVARKOVÁ: „V Číne môžeme nájsť nesmierne veľa múdrosti, duchovného bohatstva a majstrovstva“

26/03/2018

Otázka na protokolistu: Môžeme sa v reštaurácii deliť o jedlo?