05/02/2017

Voda, čo podporí pôžitok z jedla aj vína

(Soft Drinks, Tip3)

Chuť jedla doplní nielen vhodne vybraté víno, ale aj minerálna voda. San Pellegrino a Acqua Panna sú talianske minerálne vody a patria k svetovej špičke. Majú jedinečnú a špecifickú chuť vďaka bohatému a vyváženému obsahu minerálnych látok nachádzajúcich sa v pôde v mieste pôvodu.

Nájdete ich na najvyberanejších stoloch sveta, v špičkových reštauráciách a hoteloch. Obe značky reprezentuje aj neprehliadnuteľná etiketa, skrývajúca históriu a dedičstvo od roku 1899.

Minerálne vody Acqua Panna a San Pellegrino reprezentujú taliansky životný štýl spájajúci kulinárske majstrovstvo a pôžitok z dobrého vína. Gurmáni z Apeninského polostrova vedia, že voda výrazne ovplyvňuje chute na jazyku. Preto netreba jej výber k jedlám podceňovať. Pod hlavičkou Acqua Panna a San Pellegrino sa uskutočnil dokonca rozsiahly výskum, takzvaný Water Codex, snažiaci sa odhaliť jemné odlišnosti pri kombinovaní chute vody, jedla a vína. Patronát nad projektom prevzal Giuseppe Vaccarini, jeden z najlepších vo svete uznávaných someliérov.

 

Už da Vinci vedel, čo pije

San Pellegrino často označujú za „šampanské medzi minerálnymi vodami“. Vyviera z termálneho prameňa s teplotou 27° C na úpätí horského masívu v Dolomitoch, čnejúceho nad riekou Brembo v talianskych Alpách. Voda preteká vulkanickými a vápencovými horninami, a to ju obohacuje o minerálne soli. Obsahuje prirodzený oxid uhličitý a minerály dôležité pre ľudský organizmus. Vápnik, fluór, dusík, horčík, draslík, kremík, sodíka tiež stroncium, ale nie v jeho rádioaktívnej podobe. Už od 13. storočia, keď prameň pomenovali po talianskom mučeníkovi a biskupovi, pripisovali tejto minerálnej vode liečivé účinky pri ochoreniach močového mechúra, obličiek a pečene a vďaka vyváženému obsahu sodíka je vhodný doplnok životosprávy.

Jeden z jej prvých priaznivcov bol Leonardo da Vinci. Voda sa však dodnes spája s výnimočnými osobnosťami a udalosťami nielen gastronomického sveta. Od roku 2007 je San Pellegrino hlavný sponzor prestížneho rebríčka najlepších reštaurácií sveta World’s 50 Best Restaurant Awards.

Dnes ju nájdete na stoloch najlepších reštaurácií vo viac ako stovke krajín. Vďaka vyššiemu obsahu minerálov a jemných bubliniek skvelo doplní pikantnejšie, chuťovo výraznejšie jedlá, napríklad bolonské ragú v kombinácii s vínom Chianti alebo steak z roštenky a víno Malbec. Vhodná je aj na doplnenie kokteilov, ako nápoj s obsahom CO2 osvieži a dodá unavenému organizmu energiu.

 

Najprv učarovala Mediciovcom

Priezračná Acqua Panna má neuveriteľne dlhú históriu siahajúcu až do obdobia Rímskej ríše. Vyviera v Toskánsku, vo výške 900 m nad morom, v niekdajšom sídle mocnej šľachtickej rodiny Mediciovcov, známej najmä pre jej luxusný a bujarý život. Mediciovci údajne prví využívali prameň tejto vody. Je to nesýtená, jemná minerálna voda s lahodnou chuťou. Patrí k slabo mineralizovaným a práve vďaka vyváženej skladbe minerálnych látok priaznivo pôsobí na zdravie človeka. Vhodná je k lahodným a menej chuťovo výrazným jedlám a harmonickým vínam.



16/07/2018

Dvestokrát The Macallan 50

16/07/2018

Kávy z Južnej Ameriky

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

29/06/2018

Martini pornohviezd vedie!