18/06/2017

VITIS TROPHÉE JUNIOR 2017

(Wine, Tip5)

Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši má takmer 130-ročnú vzdelávaciu tradíciu. Práve tu sa začiatkom apríla zišli dve desiatky stredoškolákov na juniorských somelierskych majstrovstvách Slovenska Vitis Trophée Junior 2017.

 

„Liptovský  Mikuláš sme za miesto súťaže zvolili trochu zámerne. Sever Slovenska je tradične spätý s konzumáciou destilátov. Nové reštaurácie a hotely robia z Liptova dôležité centrum turizmu.

 

Verím, že čoraz viac majiteľov si osvojí myšlienku, že dobrý somelier je dušou ich prevádzky,“ hovorí Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov SR, ktorá súťaž spoluorganizovala.

 

Somelier aj somelierka

V predchádzajúcich ročníkoch Vitis Trophée Junior dominovala Karin Kovácsová. V tomto roku ju nasledovala Miriama Havettová. V štyroch ročníkoch tak prvenstvá zberali mladé nádejné somelierky. „Ženy sa v somelierstve čoraz výraznejšie presadzujú. Naviac, Vitis Trophée Junior ukazuje, že rovnako chlapci, ako aj dievčatá sa vedia výborne pripraviť po teoretickej aj praktickej stránke,“ všíma si Beáta Vlnková.

 

Rebríček najlepších okrem Miriamy Havettovej obsadili Miroslav Szabó z rovnakej strednej školy a Patrícia Bačová zo Spojenej školy Modrý Kameň. Práve Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch dlhodobo ukazuje vynikajúce výsledky práce odborného vzdelávania. V ostatných štyroch ročníkoch študenti tejto školy zvíťazili štyrikrát.

 

Ľahšie vyrobiť alebo predať?

Záujem škôl aj študentov o súťaž dlhodobo rastie. „Pre výrobcov je dobrou správou, že na Slovensku vyrastá generácia, ktorá má záujem o kariéru someliera. Na trh prinášame špičkovú kvalitu výrobkov, no somelieri dávajú našim výrobkom dušu. Povzbudilo ma, že stredoškoláci majú výborné znalosti, ktoré vedia aj prakticky prezentovať,“ hovorí Ingrid Vajcziková, enologička spoločnosti Hubert J.E., ktorá bola zároveň predsedníčka hodnotiacej komisie. „Dlhodobo vidíme priestor pre lepšiu spoluprácu výrobcov s pedagógmi a študentmi. Do výroby prišlo množstvo nových postupov a technológií. Všetky tieto informácie sú pre dobrú prípravu študentov nevyhnutné.“

 

Vitis Trophée Junior v sebe spojil teóriu s praktickými úlohami. Teoretickú časť súťaže tvoril test so všeobecnými otázkami z oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku a vo svete, gastronómie a somelierstva. Praktická časť preverila schopnosti správne posúdiť a senzoricky zhodnotiť vlastnosti nápojov, ako aj zručnosti v servise vína. Výsledky teoretickej a praktickej časti rozhodli o tom, ktorí traja najlepší somelieri postúpili do finále. V ňom si zmerali sily v troch disciplínach – odporučenie vhodných nápojov k menu, popis senzorických vlastností vína a servis šumivého vína.

 

„Aj tento ročník ukázal, že nám rastie ďalšia generácia kvalitných somelierov. Z ich zručností je citeľná láska k vínu, čo je veľkou devízou pre ich budúce profesionálne povolanie somelierov,“ hovorí Juraj Kordiak, hlavný somelier spoločnosti Hubert J.E.

 

Vizitka Vitis Trophée Junior 2017

Usporiadatelia: Hubert J.E. a Asociácia somelierov Slovenskej republiky  • 22 finalistov • 11 stredných škôl z celého Slovenska

Porota: Ingrid Vajcziková, Beáta Vlnková, Karin Kovácsová, Slavomíra Raškovič, Juraj Slováček, Juraj Kordiak, Róbert Páleník, Tomáš Vyšvader

Technický riaditeľ: Peter Kecskés

 

Víťazi

1. miesto: Miriama Havettová, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Nové Zámky

2. miesto: Miroslav Szabó, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Nové Zámky

3. miesto: Patrícia Bačová, Spojená škola Modrý Kameň

 

A: I&R



19/04/2018

World Class Cocktail Week sa blíži. Zistite, kto povedie workshopy

15/04/2018

Tajomstvo čínskeho čaju

09/04/2018

Čo je káva?

26/03/2018

MEDOVINA SO SRDCOM, DUŠOU A PODMANIVOU ISKROU

20/03/2018

Čína a víno