01/01/2018

VÍNO A SVIATKY

(Wine, Tip5)

Nechajte sa inšpirovať naším sviatočným „winelistom“, ktorý sme pre vás vytvorili v súlade so slovenskými tradíciami. Tu sú ideálne kombinácie jedál s vínami jednak zo slovenskej, ale aj zo svetovej produkcie, a to takmer na každý z voľných dní!

 

23. december – slávnostné otvorenie vianočnej sezóny

Po všetkých tých nákupoch, zdobení stromčeka, pečení cukroviniek, varení a prípravách na Štedrý deň si zaslúžite vytúžený relaxačný večer a oficiálne otvorenie Vianoc. Čo si naliať k predvianočnému oddychu?

Svet: V tento večer pite nekomplikované víno, nad ktorým netreba priveľmi rozmýšľať a treba si ho len vychutnať. Ideálne poslúži Beaujolais Nouveau, ľahké červené víno z odrody Gamay, ktoré opustilo pivnice len nedávno, a to v tretí novembrový štvrtok 2017.

Slovensko: Aj na Slovensku máme krásne exempláre mladých „svätokatarínskych“ vín z ročníka 2017, ktoré netreba šetriť na horšie časy, ale (ideálne) ich vypiť do konca roka.

 

24. december – Štedrý deň v znamení skvelých vín

A je to tu! Deň, na ktorý sa tešia najmä deti a dospelí ho milujú jednak pre detskú radosť v očiach, ale aj pre výnimočnú atmosféru, spomienky a úžasné jedlo, ktoré si s láskou sami pripravujeme. Aperitív je začiatok slávnostnej večere, preto si na ňom treba dať záležať.

Svet: V tento slávnostný deň si skúste dopriať champagne. Nemusí to byť ročníkový Dom Pérignon a nemusí ani stáť polovicu vašej výplaty. Na trhu je množstvo šampanských, ktoré majú veľmi priaznivú cenu a výbornú kvalitu.

Slovensko: Na Slovensku máme stále širší výber sektov robených tradičnou metódou. Na Vianoce siahnite po vysokokvalitnom sekte z niektorého z malokarpatských vinárskych miest, ako je Pezinok či Modra.

 

Kapustnica je úžasná a sýta polievka, ktorá sa vyznačuje svojou kyslosťou. Preto ku kapustnici kombinujte víno, ktoré má vyššiu kyselinku, prípadne aj trošku zvyškového cukru.

Svet: Nemusíme chodiť ďaleko, stačí prejsť k susedným Rakúšanom a odniesť si od nich Veltlínske zelené z neďalekej oblasti Weinviertel DAC. Takéto víno má okrem kyselinky aj atraktívnu minerálnu chuť, ktorá kapustnicu pekne doplní. Ak máte radi francúzske vína, siahnite po burgundskom Chablis, ktoré je vyrobené z odrody Chardonnay a tiež sa vyznačuje výraznou mineralitou, ba dokonca až „slanosťou“.

Slovensko: Ak chceme ostať „doma“, ku kapustnici si môžeme otvoriť spomínané Veltlínske zelené z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, ktorého je na našom trhu dosť, alebo ak máte radi niečo aromatickejšie, siahnite po suchom alebo polosuchom Devíne.

 

Ryba máva na Vianoce v slovenských rodináchmnoho podôb. Nech už ju pripravujete naprírodno alebo v trojobale, jedávate k nej zemiaky alebo šalát, ryba si pre svoju „železitú“ chuť zaslúži komplexnejšie víno.

Svet: Muscadet Sévre et Maine Sur Lie je výbornou voľbou – ide o víno, ktoré pochádza z oblasti rieky Loiry, je vyrobené z odrody Melon de Bourgogne a necháva sa vyzrievať na jemných kvasničných kaloch, ktoré mu dodávajú komplexnejšie arómy po smotane, jogurte či brioške. Zároveň má krásnu plnú, olejovitú textúru a zachováva si sviežosť.

Slovensko: Krásne biele vína z odrôd Chardonnay, Veltlínske zelené či Pinot Blanc, ktoré majú olejovitú textúru, plné telo, mali kontakt s drevom alebo zreli na jemných kvasničných kaloch, nájdete napríklad v Strekove u „autentických“ vinárov, ktorí svoje vína dorábajú organickým alebo biodynamickým spôsobom.

 

Opekance, pupáčky či bobaľky sú dezertným záverom slávnostnej večere. Sú naozaj veľmi sladké, preto odporúčame víno, ktoré má vysoký zvyškový cukor, ale zároveň aj vysoký obsah kyselín. Čo môže byť ušľachtilejšie ako víno, ktoré vzniklo vďaka ušľachtilej plesni Botrytis cinerea?

Svet: Opäť si po víno môžeme zájsť do susedného Rakúska – v okolí Neziderského jazera vznikajú krásne vína s prívlastkom Beerenauslese či Trockenbeerenauslese, najznámejšie napríklad z obce Illmitz, z okolia národného parku Seewinkel alebo z historicky významného mesta Rust. A hoci rakúske sladké vína v minulosti zažili intenzívne turbulencie, dnes majú tú najlepšiu povesť.

Slovensko: Keďže časť svetoznámej Tokajskej vinohradníckej oblasti sa nachádza aj na Slovensku, určite si k opekancom otvorte slovenské tokajské – podľa rozpočtu sa môžete rozhodnúť, či si dáte samorodné sladké, šesťputňový výber, alebo niečo medzi tým.

 

25. december – Deň, keď len oddychujeme

Na prvý sviatok vianočný najradšej oddychujeme a pozeráme vianočné rozprávky. Na obed jedávame kačicu, hovädzie mäso či divinu. Aké víno si teda otvoriť k mäsitým jedlám alebo chutným pokrmom z predošlého dňa?

Svet: Spestrite si deň ľahkým červeným vínom, ktoré nezaťaží váš žalúdok, ba naopak, jemné taníny prispejú k lepšiemu tráveniu sviatočného jedla. Skúste nežný burgundský Pinot Noir alebo Bardolino zo severu Talianska.

Slovensko: Ľahších červených vín máme na Slovensku neúrekom. Ochutnali ste už značkové cuvée Skalický Rubín, ktoré je vždy vyrobené z odrôd Frankovka modrá, Modrý Portugal a Svätovavrinecké a v Skalici sa dorába od prvej polovice dvadsiateho storočia? Ten istotne poteší vaše chuťové poháriky.

 

26. december – Štefan prináša návštevy a zábavu

Na Štefana sa zíde celá rodina či priatelia. V tento deň preto stavte na vína, ktoré má rád každý a ktoré rozprúdia tú správnu zábavu. Zásobte sa voňavým bielym a ľúbivým červeným vínom.

Svet: Novozélandský Sauvignon Blanc a jeho intenzívna aróma po egrešoch, bazovom kvete a žihľave ulahodí všetkým, od laikov až po odborníkov. Z červených by vám mohlo sadnúť víno zo španielskej oblasti Rioja – víno s plným telom, chuťou po tmavom ovocí a zrelými tanínmi patrí medzi najobľúbenejšie vína.

Slovensko: Z našich vín bude vašim hosťom určite chutiť polosuchý alebo suchý Tramín červený alebo Muškát moravský a kvalitným vínom z obľúbeného slovenského novošľachtenca Dunaj určite nič nepokazíte.

 

31. december – Silvester, posledný deň v roku

Na Silvestra sa treba pripraviť na nadmerný príjem kalórií a intenzívny pitný režim, no na druhej strane bude aj dostatok tanca a zábavy. K Silvestru neodmysliteľne patria najmä šumivé vína.

Aperitív:

Svet: Talianske prosecco je ľahučké ako pierko, dobre vás naladí, vašu peňaženku ani organizmus nezaťaží, a preto sa hodí ako aperitív pred náročným večerom, ktorý vás čaká. Ak máte radi komplexnejšie vína, zaobstarajte si šumivé víno cava zo Španielska, ktoré je vždy robené tradičnou metódou, má teda veľmi príjemné arómy briošky a biskvitu a tiež veľmi priaznivú cenu. Nezabudnite si odložiť fľašu šumivého na polnoc, ktorú otvoríte pri odbíjaní novoročných zvonov!

Slovensko: Aj medzi komerčne dostupnými slovenskými šumivými vínami môžete nájsť krásne kúsky – vyberte si však verziu, ktorá je uzatvorená klasickým korkom namiesto plastového, kvalita týchto sektov je vyššia a chuť vyváženejšia a lahodnejšia. Alebo opäť siahnite po pestovateľskom sekte z butikovej produkcie.

 

1. január – Ako na Nový rok, tak po celý rok…

… preto nezanedbajte ani výber vín a oslavu príchodu nového roka. Hovädzí vývar vás vráti späť do života po ťažkej noci a šošovicová polievka zase zabezpečí dostatok peňazí na nasledujúci rok. Takisto nezabudnite, že v tento deň netreba jesť hydinu, aby vám náhodou neuletelo šťastie.

Svet: Spestrite si novoročný deň francúzskym Châteauneuf-du-Pape z oblasti južnej Rhôny vo Francúzsku, ktoré má vyšší obsah alhokolu, výrazné taníny a plné telo. Všetky tieto vlastnosti sa výborne snúbia s mäsitými jedlami.

Slovensko: Namiesto francúzskej klasiky môžete mať aj slovenskú – nalejte si Alibernet, víno z na Slovensku mimoriadne obľúbenej odrody, ktorá pochádza z Ukrajiny, je krížencom Cabernetu Sauvignon a Alicante Bouschet a takisto sa vyznačuje výrazným tanínom.

 

6. január – Traja králi alebo posledný deň dovolenky

Traja králi sú ideálnym dňom na bilancovanie sviatkov a prípravu na návrat do práce. Preto zvoľte niečo ľahšie, príjemné a veselé, aby aj koniec sviatkov bol nenáročný a príjemný.

Svet: Nemecký Rizling z Mosely, ideálne s nižším obsahom alkoholu, teda 8 – 9 %, dynamickou kyselinkou a dotykom zvyškového cukru.

Slovensko: Na záver dovolenky potešia vaše zmysly novošľachtence Mília, Noria alebo v poslednej dobe obľúbený Svoj sen z južného Slovenska.

 

A: SLAVOMÍRA RAŠKOVIČ



13/06/2018

Za rumom Diplomático do Venezuely

10/06/2018

NOVÁ DEMÄNOVKA DARK 53 %

05/06/2018

PITÚ Cachaça

29/05/2018

Párty za Veľkým múrom

29/05/2018

Na tému „dokonalosť“