12/10/2017

VACUUM POT

(Coffee, Tip5)

Sofistikovanejšie vyzerajúca príprava kávy ako vacuum pot asi ani neexistuje. Zariadenie, ktoré navonok pripomína malé laboratórium, nám dokáže pripraviť výbornú šálku kávy. Treba iba vedieť, ako na to. A preto, ak chcete mať doma alebo v bare niečo, čoho využitie siaha aj za hranice prípravy kávy a zaujme každého hosťa, čítajte ďalej.

 

Ak vlastníte vacuum pot (prezývaný aj syphon), ste majiteľom zariadenia, ktoré ľuďom pripravuje kávu už takmer 200 rokov. Rozkvet medzinárodného obchodu a celosvetového pestovania kávy spôsobil, že koncom 17. storočia už káva nie je servírovaná iba na kráľovských dvoroch, no dostáva sa aj medzi širšiu verejnosť, kde sa veľmi rýchlo stáva obľúbeným a vyhľadávaným nápojom. Trápenie však začína vznikať pri jeho prípave.

Po zaliatí pomletej kávy horúcou vodou spôsobovali jemné častice zakalenú šálku, horkú v chuti. Začalo sa tak experimentovať so spôsobmi prefiltrovania, či už za pomoci papiera, kovu alebo rôznych látok. Prelomovým sa stáva začiatok 19. storočia, keď sa vynájdením parného stroja a lepšou dostupnosťou skla spúšťajú rôzne experimenty s vákuom a prichádza na svet množstvo patentov. Najvýznamnejším sa pre nás stáva ten z roku 1842, keď Madame Vassieux z Lyonu prekonala všetkých svojich predchodcov a patentovala svoj vacuum pot, ktorý je jeho dizajnom takmer na nerozoznanie od toho dnešného.

Toto zariadenie má ale v dnešnej dobe ďaleko širšie využitie. Okrem svojej estetickosti a „wow efektu“ v ňom dokážete pripraviť aj rôzne barové infúzie ako napr. ochutené destiláty, sirupy alebo základ na varené víno či punč. Fantázii sa medze nekladú a každý zákazník, ktorý prejde okolo vášho baru, bude chcieť vedieť viac.

 

K príprave dvoch väčších porcií potrebujeme:

• vacuum pot (napr. Hario Syphon TCA-3)

• hrubšie pomletú kávu – 25 g

• mäkkú vodu – 360 ml

• váhu s presnosťou 0,1 g

• stopky

 

Postup prípravy:

1. Spodnú banku naplníme po rysku vodou (360 ml, pre urýchlenie môžeme použiť už horúcu vodu), medzi kovové disky vložíme papierový filter a upevníme kovovou strunkou v hornej banke. Filter premyjeme vodou a obe banky spojíme tak, aby dobre doliehali.

2. Postupné približovanie teploty vody k bodu varu a tvorba pary nám vytlačí vodu do hornej banky. V tomto momente nasypeme pomletú kávu, jemne premiešame a ideálne znížime intenzitu vyhrievania (nie je možné pri horáku, ktorý máte v balení). Spúšťame stopky a nechávame lúhovať.

3. Po 60 sekundách odoberáme zdroj tepla a ešte raz jemne premiešame. V spodnej banke sa nám vytvorí vákuum, ktoré vtiahne kávu späť, zatiaľ čo pomletá káva ostáva v hornej banke oddelená vďaka papierovému filtru.

4. Po pretečení môžeme servírovať.

Zuzka a Peter Dvorskí sú už na západnom Slovensku celkom známe tváre piešťanskej kaviarne a pražiarne Concept. Po absolvovaní školy a zdĺhavom naberaní skúseností v Holandsku sa rozhodli vrátiť domov a rozbehnúť vlastný projekt, ktorý ľuďom ulahodí kvalitou a pocitom domova. Silné duo rozvírilo piešťanské kávové dogmy a dnes už patria k popredným slovenským pražiarom výberovej kávy. Vplyv moderného Amsterdamu preniesli nielen do praženia, pohostinnosti, ale aj do priestranného a útulného priestoru kaviarne, ktorú zdobia denne čerstvé zákusky vlastnej tvorby.

 

Pre viac informácií alebo prípadnú spoluprácu navštívte www.conceptcoffee.sk.

 

A: ALEXANDER NAGY, www.dreamacademy.sk

F: ARCHÍV DREAM ACADEMY



22/01/2018

KREATÍVNY DIZAJN KÁVY S TOPPINGOM MONIN

14/01/2018

Pilsner Urquell otvoril nové tankové prevádzky v Pezinku a Banskej Bystrici

14/01/2018

AMBROZIA – božský aperitív

09/01/2018

Írska káva

02/01/2018

Slováci vo veľkom hlasovaní vybrali top kokteil z borovičky