14/01/2018

Trikrát cvikla

(Jedlo a pitie, Tip5)

Ruská gastronómia je rôznorodá podobne ako celé územie tejto rozľahlej krajiny. Charakteristická je pre ňu sezónna kuchyňa. Najmä v zime a na jeseň sa často varí z koreňovej zeleniny, ktorej popri kapuste kraľuje cvikla. S tou sa v Kyjevskej Rusi zoznámili v 10 – 11. Storočí.

 

Mykola Nevrev

Foodbloger

Pre foodblogera Mykolu Nevreva (fernsandcakes.com) je ruská kuchyňa spojená so spomienkami na starú mamu. Pochádzala z Uralu a po druhej svetovej vojne sa vydala za starého otca, Ukrajinca. Mali pestrý život a kvôli práci starého otca bývali až na japonských hraniciach Ruska, neskôr na Kube, v Egypte, vo Východnom Nemecku aj Uzbekistane, aby sa nakoniec usadili pri ukrajinskom mori, v Odese, kde sa Mykola narodil.

„Stará mama veľmi rada varila. Naučila sa pripravovať tradičné jedlá hádam všetkých štátov, v ktorých so starým otcom žili. Na ruskú kuchyňu však nikdy nezabudla. Ural je región s takmer sibírskou klímou, čo veľmi ovplyvňuje aj tunajšie kuchárske zvyky. Výber ovocia a zeleniny bol dosť obmedzený, veľa sa pieklo a varilo z koreňovej zeleniny. Sladké aj slané koláče z kysnutého cesta od starej mamy si budem pamätať celý život,“ vraví Mykola, ktorý po nej zdedil lásku k vareniu i ku koreňovej zelenine. A keďže neodmysliteľnou surovinou ruskej a ukrajinskej kuchyne je cvikla, pripravil tri recepty, v ktorých je hlavnou ingredienciou.

 

Vegetariánsky boršč s červenou šošovicou

Potrebujete: 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, olej, 1 cviklu, 1 mrkvu, 1,5 l zeleninového vývaru, 140 g paradajkového pretlaku, 2 – 3 čerstvé olúpané paradajky, 2 lyžičky cukru, 2 zemiaky, 300 g hlávkovej bielej kapusty, pol hrnčeka červenej šošovice, soľ, mleté čierne korenie

Postup: 1. Cibuľu nakrájajte na malé kocky a orestujte na oleji spolu s nasekaným cesnakom vo väčšej panvici. Očistenú mrkvu a cviklu nakrájajte na tenké pásiky, pridajte do panvice a pár minút opekajte. Potom podlejte trochou vody alebo vývaru a duste domäkka pod pokrievkou. 2. Keď je cvikla takmer mäkká, pridajte paradajkový pretlak a na kocky nakrájané paradajky. Všetko premiešajte, okoreňte, pridajte lyžičky cukru a odstavte z ohňa. Zemiaky nakrájajte na kocky a vložte do hrnca s vriacim vývarom. Osoľte a varte 10 minút. Potom pridajte nakrájanú bielu kapustu. Varte ešte 10 minút, potom pridajte dusenú zeleninu a varte spolu, kým kapusta nebude mäkká. Pridajte šošovicu a varte ešte 10 – 15 minút. Boršč, rovnako ako slovenská kapustnica, chutí najlepšie na druhý deň. Servírujte ho s lyžicou kyslej smotany a najemno nasekaným kôprom.

 

Zimný šalát vinegret

4 porcie

Potrebujete: 250 g zemiakov, 200 g cvikly, 250 g mrkvy, 150 g nakladaných uhoriek, 150 g kvasenej kapusty, 3 – 4 polievkové lyžice nasekanej jarnej cibuľky, olivový olej, horčicu, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Uvarené alebo upečené a ošúpané zemiaky, cviklu a mrkvu nakrájajte na kocky. Pridajte na kocky nakrájané nakladané uhorky, nasekanú jarnú cibuľku a kvasenú kapustu. Ochuťte soľou, mletým čiernym korením, olivovým olejom a asi lyžicou horčice.

 

Cviklový hummus

4 porcie

Potrebujete: 1 stredne veľkú upečenú a olúpanú cviklu, 1 a 3/4 hrnčeka vareného cíceru, 2 kopcovité lyžičky tahini pasty, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku mletej rasce, šťavu z polovice citróna, nastrúhanú kôru z jedného citró na, 1/4 hrnčeka panenského olivového oleja, soľ, čierne korenie, malú štipku mletého čili

Postup: Cviklu rozmixujte na pyré a postupne pridávajte ostatné ingrediencie okrem olivového oleja. Do hladkej hmoty nakoniec pridajte olivový olej, dobre vymiešajte lyžicou. Ak je hummus príliš hustý, pridajte ešte pár lyžíc vody.

 

A: TEREZA LEHOTSKÁ

F: MYKOLA NEVREV



13/08/2018

RUDOLF JELÍNEK MIXOLOGY 2018 MÁ VÍŤAZA

24/07/2018

Bailey´s získa v lete úplne inú podobu

22/07/2018

KLASICKÉ BRANDY KOKTEILY S TWISTOM

22/07/2018

Slovenské finále World Class 2018

16/07/2018

Dvestokrát The Macallan 50