26/11/2017

TEQUILA DON JULIO

(Spirits, Tip3)

Tequila Don Julio je všeobecne uznávaná ako najlepšia a v súčasnosti najobľúbenejšia a najpredávanejšia ultraprémiová tequila v Mexiku. Za jej zrodom stál Don Julio González, jeho priekopnícke poľnohospodárske princípy a nadšenie pre dokonalosť. Tequila Don Julio priniesla revolúciu do výroby tequily a stanovila normu pre špičkovú, ultraprémiovú tequilu.

 

Don Julio González sa v mladosti naučil pradávne metódy výroby tequily v zemi vyhĺbených peciach. V roku 1942 začal metódu zdokonaľovať vo svojom prvom liehovare v rodnom meste Atotonilco el Alto, nachádzajúcom sa vo vysočine Los Altos. Tento región sa vyznačuje hlinitými pôdami bohatými na minerály a mikroklímou vhodnou na pestovanie sladkej modrej agávy. Don Julio González si ako jeden z najstarších producentov tequily v regióne rýchlo uvedomil neprekonateľné výhody tohto miesta a jeho dokonalé podmienky a začal tu agávu sám pestovať.

 

Najprv pomenoval svoju tequilu Tres Magueyes („maguey“ je iný názov pre agávu). Niekoľko desaťročí strávil zdokonaľovaním svojej tequily a na konci jeho dlhodobých snáh bolo stanovenie noriem najvyššej kvality pre tequilu. S príznačnou trpezlivosťou a odhodlaním pracoval na vývoji produktu, ktorý by bol hodný jeho mena – Tequila Don Julio. Bol prvým, ktorý do názvu tequily zahrnul výraz „Don“, čo je tradičný titul spájajúci sa s rešpektom.

 

Zber agávy

Jeho dokonalé remeselné metódy sa používajú stále a je ich možné vidieť počas zberu na plantážach liehovaru La Primavera vyrábajúceho tequilu Don Julio. Skupina skúsených zberačov, ktorí sú známi ako jimadori, po ôsmich až desiatich rokoch pestovania a dozrievania ručne vyberajú jednotlivé zrelé agávy. Jimadori s vysokou zručnosťou a presnosťou ručne orezávajú listy a horké časti zo srdca agávy, takzvanej piña, aby neskôr bolo možné extrahovať iba tie najsladšie šťavy.

 

Rovnomerne rozrezané časti srdca, piñas, sa vložia do kotla vyhrievaného parou, kde sa tri dni varia a potom nechajú vychladnúť. Aby sa dosiahla charakteristická chuť tequily Don Julio, sladká, medovitá šťava získaná varom agávy sa nechá vykvasiť, pričom pri procese kvasenia sa používajú jedinečné, čisto prírodné a originálne kvasinky Dona Julia Gonzáleza, ktorý ich derivoval z vlastných agávových Plantáží.

 

Spôsob výroby

Enrique de Colsa, master distiller tequily Don Julio, má na starosti malodávkový proces dvojitého destilovania v periodických destilačných prístrojoch, pri ktorom sa z liehoviny odstraňujú nežiaduce látky a zachová sa iba „srdce“ destilátu. Potom sa zmiešajú tri konečné produkty periodického destilačného prístroja výslednej stopercentnej tequily z modrej agávy, aby sa získala želaná konzistencia jedinečného chuťového profilu Dona Julia.

 

Tequila Don Julio Blanco sa plní do fliaš a uvoľňuje do distribúcie okamžite, kým druhy, ktoré sa nechávajú odležať, napríklad Reposado, Añejo, 70, 1942 či REAL, prechádzajú procesom zrenia v opakovane používaných sudoch z amerického bieleho duba. Ako potvrdenie záväzku Dona Julia Gonzáleza produkovať iba tie najlepšie, prvotriedne tequily, všetky odležané druhy tequily sa nechávajú zrieť počas doby dlhšej, než vyžadujú mexické zákony.

 

Špeciálne balenie Don Julio

Roku 1987, 45 rokov po tom, ako Don Julio González začal svoju cestu, jeho synovia uviedli na trh špeciálne balenie – Reserva de Don Julio – ktorým si chceli uctiť pamiatku svojho otca. Toto balenie bolo pôvodne myslené ako darčekové spomienkové balenie pre priateľov na rodinnej oslave, nakoniec sa však stalo špeciálnym balením dostupným pre kohokoľvek a vytvorilo špeciálny luxusný segment mimoriadne kvalitnej ultraprémiovej tequily. Don Julio González zomrel roku 2012, avšak jeho filozofi a a hodnoty budú navždy prežívať a budú tvoriť podstatu tejto značky.

 

A: I&R



15/10/2018

The Macallan ako svätý grál

07/10/2018

Albert Michler Gin a jeho tri variácie

30/09/2018

DRINKY S CHUŤOU ÁZIE

17/09/2018

ORGANICS – NOVÉ BIO LIMONÁDY OD RED BULL

17/09/2018

Hayman’s je s nami stále!