Šumivé alebo sýtené

(Wine)

Ak patríte k tým, čo tvrdia, že šumivé a sýtené víno sa vyrába rovnako, vedzte, že nemáte pravdu. Šampanským sa môžu nazývať len šumivé vína z oblasti Champagne vo Francúzsku, sýtené vína sú akýmsi lacnejším variantom šumivých vín, pritom metód, ktorými sa vyrába sekt je niekoľko.

Šampanské je šumivé víno pochádzajúce z presne vymedzenej oblasti Francúzska, zo Champagne. Na jeho výrobu možno používať len tri odrody hrozna: Chardonnay, Pinot Maunier a Pinot Noir. Vyrába sa tradičnou metódou, druhotným kvasením vo fľašiach. Šumivé vína, ktoré nepochádzajú z oblasti Champagne, sa označujú za sekt. Na Slovensku sa vyrábajú rovnakými metódami ako pravé šampanské.

Ušľachtilý pôvod bubliniek

Aj keď sa to možno zdá, perlivé vína nie sú rovnaké. Sú medzi nimi zásadné kvalitatívne rozdiely. Vína s obsahom oxidu uhličitého (CO2), laicky povedané s bublinkami, ponúkané v obchodoch možno rozdeliť na dve skupiny – šumivé vína a vína sýtené. Šumivé víno je prírodný produkt rovnako ako tiché víno, obsahuje však jemné bublinky. Vyrába sa rovnako ako šampanské, druhotným kvasením hroznového vína, ale na rozdiel od sýtených vín je pôvod bubliniek oxidu uhličitého v šumivom víne ušľachtilý.

Sýtené vína sú lacnejšia náhrada šumivých vín. Vyrábajú sa väčšinou z menej kvalitného vína, do ktorého sa umelo pridáva oxid uhličitý (CO2), teda bublinky. Takže sýtené víno neprechádza procesom zrenia a jeho výroba je časovo nenáročná. Rovnako ako pri sóde či iných sýtených nealkoholických nápojoch vyrábaných týmto spôsobom, bublinky po otvorení fľaše rýchlo vyprchajú a  pri konzumácii vytvárajú „agresívnejší“ chuťový vnem.

Správne skladovanie

„Sekt nemá rovnaké vlastnosti ako tiché víno, ktoré možno, a často je žiaduce, nechať nejaký čas odležať. Pri sektoch sa všeobecne odporúča, aby sa dlho neskladovali. Aby bol čas, ktorý uplynie od kúpy sektu po jeho konzumáciu, preklenutý optimálne, treba sekt skladovať na chladnom, pokojnom a tmavom mieste,“ hovorí Ingrid Vajcziková, hlavná enologička spoločnosti Hubert J. E. „Najlepšie je skladovať sekt vo vínnej pivnici alebo v špeciálnej chladničke na víno. Odporúčam skladovať ho vo vertikálnej polohe, nie v horizontálnej. Pri skladovaní v stoji sa totiž vo voľnom priestore medzi hladinou a zátkou vytvorí ochranná atmosféra, ktorá zabraňuje vysúšaniu zátky a akejkoľvek oxidácii. Sektu škodí aj kolísanie teploty, príliš časté ochladzovanie, rovnako aj preprava v kufri auta, môže kvalitu tohto moku znížiť. Okrem toho treba sekt chrániť pred priamym pôsobením svetla. Svetlo urýchľuje oxidačné procesy a tým aj starnutie sektu.

Ako dlho vydrží sekt

Ak so sektom správne manipulujete a vhodne ho skladujete, mali by ste sekt uzavretý plastovým uzáverom skonzumovať do 2 rokov a fľaše uzavreté prírodným korkom vypiť do 3 rokov. Ročníkové sekty (vintage) majú potenciál zrieť a dosahujú svoj vrchol aj po viac ako 3 rokoch. Pred konzumáciou by ste mali dať sektu čas na zotavenie po preprave a nechať ho „odpočinúť“. Len tak sa môže mousseux (francúzsky výraz pre perlenie v poháriku sektu) opäť intenzívne nadviazať na sekt a po odstránení zátky nebude fľaša nadmerne peniť.



16/07/2018

Dvestokrát The Macallan 50

16/07/2018

Kávy z Južnej Ameriky

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

29/06/2018

Martini pornohviezd vedie!