14/01/2018

Pilsner Urquell otvoril nové tankové prevádzky v Pezinku a Banskej Bystrici

(Beer, Tip4)

Prvý zlatý plzenský ležiak slávil v minulom roku okrúhle 175. výročie od uvarenia svojej prvej várky. Toto pivo dalo názov celej jednej pivnej kategórii a je meradlom kvality piva označovaného vo svete ako pils, pilsner alebo pilsener. Značka Pilsner Urquell sa dlhodobo stará o rozvoj pivnej kultúry u nás, o to, aby bolo o pivo správne postarané a aby sa k svojim zákazníkom dostávalo len v tej najlepšej kvalite, teda čo najčerstvejšie. Práve preto rozširuje počet prevádzok, ktoré čapujú nepasterizované pivo priamo z tankov. Najnovšie k nim v priebehu novembra pribudli dve – v Pezinku a v Banskej Bystrici.

Podľa odborníka z Plzenského Prazdroja, staršieho obchodného sládka Václava Berku, existuje veľmi jednoduchý spôsob, ako spoznať dobrú prevádzku, ktorá správne čapuje pivo. Stačí po príchode podať ruku výčapníkovi. „Keď má ruku suchú, treba sa otočiť a odísť preč. Prečo? Pretože neumýva poháre. Keď má ruku mokrú, už to je čiastočná garancia, že by pivo mohlo byť dobré. Sládok totiž pivo varí, no výčapník ho robí. My urobíme len polovicu práce, až hostinský, keď sa dokáže postarať o výčap, skladovanie piva, čisté poháre a dokáže pivo načapovať tak, aby bola pena krémovitá a hustá, ho privedie k dokonalosti a ponúkne svetu,“ vysvetlil V. Berka.

V novootvorenej tankovej prevádzke Charlie Urquell Pub v Pezinku určite nestretnete výčapníka so suchými rukami. Hladinku tu totiž čapuje Roman Sládek, aktuálny víťaz a držiteľ titulu Pilsner Urquell Master Bartender 2017 pre Slovensko. Čerstvý nepasterizovaný plzenský ležiak z tanku si tiež môžete vychutnať v reštaurácii U Richtára v dome č. 11 v Banskej Bystrici. V tejto budove sa pivo varilo už v roku 1511, keďže tu sídlil prvý bystrický pivovar. V mestskej kronike sa píše, že vdova po bystrickom richtárovi Serafínovi Pergerovi na tomto mieste prevádzkovala hostinec. A súčasní majitelia sa snažia na túto tradíciu nadviazať. Aj preto okrem dobrých, poctivých, tradičných, a najmä lokálnych jedál ponúkajú svojim zákazníkom to najlepšie – nepasterizované zlaté pivo Pilsner Urquell.

„S dreveným súdkom som prišiel z Plzne preto, aby ste si vychutnali pravé plzenské pivo, ktoré stále varíme z troch surovín – mäkkej plzenskej vody, svetlého sladu z vlastnej sladovne a žateckého chmeľu, ktorý mu dodáva jemnú horkosť a tú nádhernú chmeľovú arómu. Aj dnes varíme pivo v medenom kotle, pod ktorým kúrime otvoreným ohňom, a kvasinky, ktoré používame, nám priniesol Josef Groll, keď 5. Októbra 1842 začal variť prvú várku piva,“ dodal V. Berka, ktorý obe tankové prevádzky osobne navštívil, aby ich pokrstil a následne slávnostne narazil drevený sud s pivom.

 

A: I & R



15/10/2018

The Macallan ako svätý grál

07/10/2018

Albert Michler Gin a jeho tri variácie

30/09/2018

DRINKY S CHUŤOU ÁZIE

17/09/2018

ORGANICS – NOVÉ BIO LIMONÁDY OD RED BULL

17/09/2018

Hayman’s je s nami stále!