30/10/2016

MILUJEME PIVO

(Beer, Tip4)

Aká je situácia s pivovarmi na Slovensku?

Konečne veľmi pestrá. :) Na Slovensku prakticky fungujú dva veľké pivovary, a to Hurbanovo a Šariš. Keď k nim prirátam aj Steiger, tak tri. Postupne však u nás začali vznikať aj malé remeselné pivovary a kočovné pivovary. Priniesli ich ľudia, ktorí sú buď pivní nadšenci, alebo aj domovariči. Ale sú aj takí, ktorí pracovali v zahraničí a mali možnosť vidieť, aké množstvo malých pivovarov tam funguje. V zahraničí to nie je nič mimoriadne, keď každé menšie mestečko má svoj vlastný malý pivovar. V podstate to v minulosti bolo tak aj u nás.

 

Čo s tým teda spravili?

Malé pivovary neriešia filtráciu ani pasterizáciu. Nefiltrované a nepasterizované pivá sú vlastne živý organizmus. Takéto pivá potom chutia úplne inak, a to nehovorím o pivných štýloch, ktorých je po svete neúrekom. Slováci sú skôr zvyknutí piť spodne kvasené pivá, teda tzv. ležiaky. Čo je v poriadku, to sú veľmi dobré pivá, ja ich tiež pijem, hlavne keď sú dobre a kvalitne navarené. Vo svete sú trendy také, že okrem tradičných ležiakov sú v ponuke pivární a pivoték aj pivká vrchne kvasené, tzv. ales. V tejto skupine pív je neskutočne veľké množstvo druhov a pivných štýlov. No a práve v tejto kategórii si mnohé nové malé pivovary razia cestu k svojim novým zákazníkom.

 

Malé pivovary sa rozhodli predstaviť tieto trendy aj Slovákom?

Áno, inšpirácie načerpali pri návštevách malých pivovarov v zahraničí alebo pivných festivalov, ktoré v zahraničí fungujú už dlhšiu dobu. Tie napokon inšpirovali aj nás, aby sme spravili na Slovensku festival malých remeselných pivovarov. Chceli sme podporiť malé pivovary, ktoré tu už vznikli a stále vznikajú. Snažili sme sa, aby sa o nich ľudia dozvedeli a aby sa naučili viac aj o iných štýloch piva. Náš festival Salón Piva v podstate odštartoval na Slovensku pivnú revolúciu, keď to môžem takto neskromne povedať. :) Ľudia mohli prvýkrát vo veľkom ochutnať iné pivá, než boli tie, ktoré dovtedy poznali z veľkých pivovarov. Hlavným cieľom Salónu Piva je neustále rozširovať medzi ľudí pivnú rozmanitosť a pivnú kultúru – piť pivo zo sklených pohárov.

 

Kto vás navštevuje?

Okrem bežných návštevníkov, konzumentov kvalitného poctivého piva, nás hojne navštevuje aj odborná verejnosť, teda ľudia z brandže, majitelia reštaurácií a kaviarní, ktorí hľadajú alternatívu, čo je dnes trend. Priamo na Salóne Piva si vymieňajú kontakty a uzatvárajú objednávky s výrobcami. Mnohé malé remeselné pivovary však nevedia navariť väčšie množstvo piva. To, čo si navaria, navyše často sami spotrebujú vo svojich prevádzkach. Takisto to pivo, keďže je „živé“, teda nepasterizované a nefiltrované, vyžaduje úplne inú starostlivosť ako pivo z veľkých pivovarov, ktoré ho filtrujú a pasterizujú. Musíte ho skladovať v chladiacich boxoch, prepravovať v chlade a po narazení čím skôr vyčapovať. Čo nebýva až taký problém. :) V neposlednom rade aj starostlivosť o výčapné zariadenie je veľmi dôležitá.

 

Vráťme sa späť k ľuďom, čo sa na Slovensku rozhodli vybudovať malé pivovary. Aké ich čakali výzvy?

Žiaľ, na Slovensku nie sú dostatočne vybudované legislatívne podmienky na rozvoj malých pivovarov, platia pre ne viac-menej tie isté podmienky a zákony ako pre veľké pivovary. Zákon na Slovensku rozoznáva len dva druhy pivovarov – malé a veľké. Malé sú tie, ktorých ročná produkcia nepresiahne 200-tisíc hektolitrov. Spotrebná daň, ktorá sa platí z výroby, je takisto rozdelená len do dvoch kategórií. V Čechách napríklad majú, myslím, až päť kategórií, čiže najmenšie pivovary platia naozaj najmenšiu, až skoro žiadnu spotrebnú daň. U nás malý pivovar, ktorý vyrobí pod 50-tisíc  hektolitrov, platí rovnakú percentuálnu daň ako ten, ktorý vyprodukuje štyrikrát viac piva. A to už nehovorím, koľko legislatívnych prekážok musia záujemcovia prekonať pri samotnom zakladaní a výstavbe pivovaru.

 

Vedia štátne orgány vôbec, čo všetko majú od novovznikajúceho remeselného pivovaru vyžadovať?

Podľa mňa ani celkom nevedia, keďže štát sa o tento segment naozaj veľmi nezaujíma. V tomto segmente malých pivovarov ľudia, ktorí chcú mať svoj pivovar, musia mať o pive naozaj veľké znalosti, musia vedieť, ako pivo navariť, ale aj investovať do technológie, čo nie je lacný špás. Mali by mať prehľad, aké pivá sa vyrábajú a akým spôsobom. Na Slovensku pritom neexistujú študijné odbory pre sládkov. Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska už v tomto smere spravila prvé kroky, keď sa dohodla s univerzitou v Nitre. A aj niektoré malé pivovary už ponúkajú potrebnú prax novým sládkom. Existujú, samozrejme, aj rôzne semináre a školenia súkromného charakteru.

 

Ak vás článok zaujal, jeho pokračovanie nájdete v novom čísle Inbar & Restaurant.


A: I&R



16/07/2018

Dvestokrát The Macallan 50

16/07/2018

Kávy z Južnej Ameriky

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

29/06/2018

Martini pornohviezd vedie!