27/12/2017

LETOM BAROVÝM SVETOM

(Mixology, Tip3)

BCB stále väčší, LCW stále zábavnejší…

Október priniesol dve udalosti, ktoré sa nelíšia svojou príťažlivosťou, ale filozofiou. London Cocktail Week (LCW) pred ôsmimi rokmi vystriedal pamätnú bar show a otvoril kokteilovú scénu ako profesionálom, tak aj laikom. Tento rok sa predalo 22-tisíc vstupov (po desať libier), umožňujúcich účasť na akciách, s nárokom na príjemnú zľavu z ceny kokteilov. Návštevníci sa stretli s mnohými osobnosťami z brandže a sledovali špičkových bartenderov pri práci. Les Femmes du Bar v drese St-Germain ponúkali aperitív, Martini Caffè Torino pozývalo k spolupráci barmanov z The Connaught, BungaTINI a Duck and Waff le, predstavili sa Newyorčania z Employees Only i z Dead Rabbit, ale i Alfred Cointreau, ktorý neúnavne šíri osvetu svojho likéru, či Stu Bale, ktorý viedol seminár o rôznych technikách transferu chutí a aróm do kokteilov.

Bar Convent Berlin, v súčasnosti bezpochyby najväčšia európska udalosť v barovom priemysle, ponúka koncentrovanejší pohľad. V dňoch 10. a 11. októbra sa rozkročila po všetkých desiatich halách Station Berlin, aby urobila miesto trom stovkám vystavovateľov a viac ako desiatim tisícom návštevníkov. Otvoreniu BCB predchádzalo jednodňové Global Drinks Forum. Mark Meek, šéf International Wine and Spirits Report sa na ňom s účastníkmi podelil o najčerstvejšie pohľady na výrobu alkoholických nápojov. Ďalšími prednášajúcimi boli napríklad Nick Blacknell, marketingový riaditeľ značky Havana Club, či zástupcovia značiek medzi barmanmi dobre známymi: Monin, Giffard a i iné.

 

Bar 16-61

Trochu neobvyklý názov. Od 19. októbra do 26. novembra je v Dubline v prevádzke bar, ktorý je tesne spojený s Bán Poitín, značkou obilnej pálenky, ktorá bola až do roku 1997 v Írskej republike postavená mimo zákon ako produkt vyrábaný „zo zvyku“ ilegálne. Záujem oň sa v posledných zhruba piatich rokoch zvyšuje a výrobcovia írskej whiskey naň ochotne reagujú. Medzi nimi aj The Echlinville Distillery, ktorá dokonca usporiadala súťaž v príprave kokteilov na báze destilátu, ktorého prvé litre sú doložené k roku 1661 (hľa, vysvetlenie mena baru); na vrchole popularity stál na počiatku 19. storočia.

 

Zemetrasenie v Tales of the Cocktail

Ann a Paul Tuennermanovci, prezývaní niekedy Mrs and Mr Cocktail, zakladatelia Tales of the Cocktail, festivalu, ktorý sa koná rok čo rok v New Orleans, po pätnástich rokoch opúšťajú projekt, ktorý sa pod ich rukami stal pravdepodobne najrozsiahlejšou udalosťou pre barmanov, výrobcov alkoholických nápojov a ďalších profesionálov spojených s týmto biznisom. Rezignáciu odštartovala účasť Ann na akcii, ktorá – podľa postoja niektorých médií – nevylúčila rasistické pozadie. Kameňom úrazu sa stala Annina čiastočne začiernená tvár…

 

ALEXANDER MIKŠOVIC



15/10/2018

The Macallan ako svätý grál

07/10/2018

Albert Michler Gin a jeho tri variácie

30/09/2018

DRINKY S CHUŤOU ÁZIE

17/09/2018

ORGANICS – NOVÉ BIO LIMONÁDY OD RED BULL

17/09/2018

Hayman’s je s nami stále!