23/10/2017

LETOM BAROVÝM SVETOM

(Mixology, Tip3)

IBA má problém: British Bartenders’ Association

Alebo možno nie. Háčik je v tom, že International Bartenders Association zastáva názor, že jednu krajinu môže reprezentovať v IBA len jedna národná barmanská organizácia. V Británii to je od roku 1936 United Kingdom Bartenders’ Guild. Z dôvodov, o ktorých zatiaľ na verejnosť neprenikli žiadne správy, sa rozhodla bývalá barmanka Steph DiCamillo založiť British Bartenders’ Association; o dôvodoch ale môžeme kvalifikovane špekulovať na základe činnosti, ktorú BBA začala okamžite vyvíjať. Stručne: orientácia na odborný rozvoj a pravidelné stretávanie sa profesionálov na mesačnej báze. Teda žiadne súťaže, žiadni „barmani roku“, žiadne nadržiavanie sponzorom, žiadne výročné mítingy raz za rok za účasti kdekoho, kto možno nikdy za barovým pultom nestál, hlavne že je do počtu. V júni bola reč o úlohe vajíčok v kokteiloch a ich zmysluplnej náhrade, o použiteľnosti medu a úlohe tzv. Brand ambasádorov včera, dnes a zajtra (mrzí ma, že som tam nebol, táto téma ma ohromne zaujíma). V júli išlo o destilát z brezovej šťavy, august sľuboval informácie o vermútoch značky Belthasar a o trendy kokteiloch so zníženým percentom alkoholu (to teda fakt nemusím). A niekedy v blízkej budúcnosti príde na kultúru prepitného, na kolene vyrábané domáce ingrediencie a napríklad aj na ochranu barmanovho zdravia a celkovej duševnej pohody. Môže to fungovať, pokiaľ do projektu nezačnú pumpovať peniaze „produkt placeri“…

 

Herbie sa mýli…

Producent rumu Anders Skotlander a šéf značky ginu Herbie Anders Bilgram sa nechali počuť, že sú pripravení exportovať na trh prvý nealkoholický gin na svete. Nazvali ho Herbie Virgin (názov je perfektný; virgin v barmanskej reči znamená bez alkoholu) a prezradili, že sa na jeho vôni a chuti podieľajú jalovec, dánske jablká, levanduľa a pomarančová kôra. Medzi kľúčové cieľové destinácie zaradili – teda pre mňa celkom prekvapivo – strednú Európu. Koniec koncov, prečo nie. Snáď len s tým „prvým na svete“ by som bol opatrnejší. Dávno pred nimi totiž predstavil svoj soft gin francúzsky producent nealkoholických likérov Monin. Čo buď páni nevedia (a potom by si mali vziať k srdcu od báťušku Lenina jeho Učiť sa, učiť sa, učiť sa), alebo vedia, ale nedbajú, a tak je potrebné im to priateľsky pripomenúť. Alebo si myslia – a to už je neodpustiteľné –, že skočíme na každú návnadu.

 

Hennessy Master Blender VIII.

Zatiaľ čo sa svetom rozniesla správa, že Daniel Craig predsa len po piaty raz nastúpi ako agent s povolením zabíjať, spoločnosť Hennessy oznámila, že kľúčovú pozíciu v produkcii najpredávanejšieho koňaku na svete preberá ďalší z rodiny Fillioux, v poradí ôsmy master blender Renaud Fillioux de Gironde. Tridsaťdeväťročný synovec svojho predchodcu Yanna úspešne dokončil svoje učňovské roky pripravený pokračovať v dvestoročnej tradícii rodiny, ktorá modeluje Hennessy. Súčasťou jeho prípravy bola funkcia manažéra vzťahov s vinármi. Renaud nastupuje do funkcie v dobe enormného rastu predaja. Za prvý štvrťrok tohto roku si značka polepšila oproti roku minulému o 16 %!

 

A: ALEXANDER MIKŠOVIC



19/04/2018

World Class Cocktail Week sa blíži. Zistite, kto povedie workshopy

15/04/2018

Tajomstvo čínskeho čaju

09/04/2018

Čo je káva?

26/03/2018

MEDOVINA SO SRDCOM, DUŠOU A PODMANIVOU ISKROU

20/03/2018

Čína a víno