16/10/2016

LETOM BAROVÝM SVETOM

(Bar, Tip3)

„Ceterum (autem) censeo Carthaginem esse delendam?“

Možno začnem časom čitateľom pripadať ako dávny rímsky politik a rečník Marcus Porcius Cato, ktorý niekedy v polovici 2. storočia pred naším letopočtom končil každú svoju reč naliehavým „Napokon usudzujem, že Kartágo musí byť zničené!“ Mojím kartágom sú všelijaké tie kokteily obložené síce originálnym, ale stále balastom vypočítaným na efekt. Tentokrát mi padla do ruky fotka Aidana Bowieho, tohtoročného víťaza britskej časti súťaže World Class Competition. Na začiatku augusta sa vydal do New Yorku, aby tam jednu jedinú noc prevádzkoval World Class pop up bar. Senior bartender (senior vyzerá sotva na tridsať) preň navrhol štyri kokteily, ktoré mali za úlohu sprevádzať peruánske menu. Nepochybujem, že mal úspech, ale pri pohľade na zjavne nejedlý kvetináč s akousi hustou zelenou kvetinou, do ktorej sa vopchal pohárik s drinkom neurčitej farby, mi opäť zabzučalo v ušiach: „Ceterum (autem) censeo Carthaginem esse delendam!“

 

Tak sa rodí klasika

Nad receptúrou Espresso Martini sa kovanému „martinistovi“ (gin – prípadne a so zaťatými zubami vodka, suchý vermút) musia zježiť vlasy. Päť centilitrov vodky? Dobre. Ale tri centilitre kávového likéru? Hrozná predstava! Cukrový sirup podľa chuti? Zvrhlosť! Dva centilitre silného espressa? Kam na tie nápady chodíš, barman? A predsa vznikol kokteil v dielni Dicka Bradsella, kedysi barového zákonodarcu Londýna (aby uniesol svoj úspech, dal sa bohužiaľ na drogy; tento rok vo februári sa odobral k nebeskému baru). Po 33 rokoch kokteil pozvoľna mieri medzi klasiku; do zoznamu ho zaradila aj International Bartenders Association, hoci v nepoužiteľnom pomere prísad. V Sydney nedávno otvorili bar Tuxedo (Smoking), ktorý ponúka priamo Espresso Martini Menu. Nie je dlhé, nejakých šesť položiek. Vodka je zo susedstva (666 Pure Tasmanian Vodka) a hobliny (miesto troch kávových zŕn) sú z Cadbury Chocolate (tiež nápadité; bar je umiestnený v pôvodnej továrni na Cadburyho čokoládu). Čo sa ale martinistov týka, bude aj horšie! Miestny pivovar nadviazal s barom spoluprácu s cieľom vytvoriť Espresso Martini na báze – piva…

 

Telefonovanie nemožné!

Konečne! The Gin Tub, bar v prímorskom letovisku Brighton (čitateľom nad 50 rokov sa možno vybaví hokejový klub Brighton Tigers), privítal prvých hostí počas poslednej júlovej soboty tak trochu prekvapivou úpravou interiéru. Zakomponoval doň medenú clonu, ktorá znemožňuje použitie mobilných telefónov. Hostia majú k dispozícii retro prístroje, ktorými si môžu objednať drink, prípadne zatelefonovať hosťom pri inom stole a objednať pitie pre nich.

 

Ach, tie večné návraty ku koreňom!

Škótsky výrobca ginu Eden Mill začal na začiatku augusta svoj The Eden Mill Mixology Project. Liehovar v St Andrews (ale áno, je tam jedno z najslávnejších golfových ihrísk na svete) začal dodávať kolekciu kokteilov vo fľašiach. Teda, skôr vo štvrťlitrových fľaštičkách (po 3 libry za kus alebo za 15 zostava šiestich drinkov). Menu zahŕňa napríklad Berry Bramble (in memoriam Dick Bradsell, legendárny barman na sklonku druhého tisícročia), Citrus Fizz či Roasted Martini na báze Oak Ginu a so spoluúčasťou kávových zŕn a vanilky. Celkom zaujímavá správa, ktorá nabáda k úvahe, či sa drinky bez nutnosti miešania nestávajú trendom. Ešte zaujímavejší je podtitulok liehovaru; už som dešifroval všeličo, ale single site gin distillery mi mozog nespracoval, tak som požiadal o vysvetlenie. Ukázalo sa, že z podtitulku niečo vypadlo. Rachael z tímu Eden Mill: „Sme single site brewery and distillery, čo znamená, že produkujeme tak gin, ako aj pivo na jednom mieste.“ Tak si termín prepíšte do príručného slovníka…

 

A: I&R



16/07/2018

Dvestokrát The Macallan 50

16/07/2018

Kávy z Južnej Ameriky

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

29/06/2018

Martini pornohviezd vedie!