19/06/2017

JAPONSKO A ČAJ

(Coffee, Tip4)

Zanietení milovníci dobrého čaju, gurmáni, degustátori, špičkoví vedci i ľudia preferujúci zdravý životný štýl dnes obracajú svoju pozornosť na východ, až tam, kde leží krajina vychádzajúceho slnka – Japonsko. Pretože Japonsko dnes hýbe čajovým svetom. Produkuje nielen skvostné tradičné čaje, ale aj čajovú modernu. Vedecké čaje zdravšie než ten najlepší zelený čaj.

 

CISÁRSKE GYOKURO A SLÁVNA MATCHA

Japonsko so svojimi malebnými čajovými záhradami, pedantnými producentmi čaju i ušľachtilými ceremoniálmi patrí k najobľúbenejším cieľom našich ďalekých ciest za vôňou čaju. A kde nám to vonia najviac? Jednoznačne v starobylom Udži neďaleko Kjóta, v úchvatnom mestečku plnom čajovní, studničiek s dobrou vodou na čaj a starých chrámov, v ktorých sa filozofi a prelína s čajovou kultúrou a umením. V záhradách Udži sa produkuje cisárske gyokuro, najlepší listový čaj Japonska, a aj svetoznáma matcha – najslávnejší a zároveň najfalšovanejší japonský práškový ceremoniálny čaj. Oba tieto čaje sa pestujú v údolí Udži v malých čajových záhradách. Čajové kríky sa pred zberom na 3 týždne zatienia, aby sa v listoch čajovníkov zvýšil na maximum obsah chlorofylu, zeleného listového farbiva. Lebo japonský čaj je tým lepší a drahší, čím je tmavší.

 

Gyokuro (rosa z diamantov) je čaj, ktorý sa zberá skoro na jar a potom sa necháva zrieť v keramických nádobách v chladných priestoroch kuradashi až do októbra, kedy sa vo svätyniach Udži zvykli konať čajové slávnosti. Po nich sa zrelé gyokuro slávnostne odviezlo japonskému cisárovi a šogúnovi v čajových sprievodoch. Ak máte radi čaj, ochutnajte dobré gyokuro. Pozor, nezalieva sa horúcou vodou. Naopak, nižšia teplota a krátke lúhovanie nechá rozohrať všetky nuansy bohatej vône a chuti tohto skvostného cisárskeho čaju.

 

Matcha. Slávny čajový prášok má mnoho tvárí. Z lístkov bohatých na chlorofyl sa pri spracovaní oddelí žilnatina. Mäkké časti listov sa usušia a pomelú sa na kamenných mlynoch na mimoriadne jemný prášok, aký sa šľahá bambusovými metličkami do sýtej peny. Dnes je matcha slávna vďaka značným zdravotným benefitom. Jej horká a zároveň sladkastá chuť sa skvele hodí i do moderných čajových drinkov. Šikovní a kreatívni čajovníci dokážu s matchou čarovať. Má neprekonateľnú chuť, sýtozelenú farbu, vysoký obsah saponínov – takže sa dá dobre napeniť. Ale pozor, matcha je pomerne drahý čaj, pretože precízna ručná práca sa v Japonsku vysoko cení. A tak sa matcha veselo falšuje. Na lacný zelený prášok sa úspešne melie všetko. Aj staré listy, ktoré sa predtým hádzali pod čajové kríčky ako hnojivo. Naivným Európanom sa potom predáva takáto lacná, cenovo výhodná matcha. Teda nie je matcha ako matcha. Zelený prášok nemá zďaleka také zdravotné benefity ako pravé čaje. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo si čaje vozíme sami priamo od japonských producentov, ktorých poznáme. Preto sa Čajovňa dobrých ľudí vie zaručiť za čerstvosť a pravosť svojich čajov.

 

JAPONSKÁ KLASIKA

Sencha, bancha, kokaicha, kukicha, konacha, houjicha, genmaicha… s týmito čajmi sa v Japonsku môžete stretnúť najčastejšie. Ale celkom najrozšírenejšia je tradičná japonská sencha. Má mnoho tried a kvalít. Od jednoduchých lacných typov tohto čaju po exkluzívne druhy drahšie ako cisárske gyokuro.

 

Výbornou a veľmi peknou produkčnou oblasťou japonských čajov je Šizuoka. Leží v oblasti Tókai – áno, aj Japonci majú „Tokaj“, neďaleko hory Fudži. Práve odtiaľto sú na japonskú slávnu sopku najkrajšie výhľady. Pekný kraj s dobrým čajom.

 

Japonské čaje typu sencha sa pijú z tradičných japonských keramických vtáčích kanvičiek kyūsu. Naozaj pripomínajú vtáčika v dlaniach. Zalievajú sa niekoľkokrát po sebe, kým lístočky nevychladnú. Potom už nie, pretože vychladnutý zelený čaj sa dával len odsúdencom na smrť. Takže pozor! Ak chcete piť studený zelený čaj, nasypte lístočky alebo prášok matcha priamo do studenej vody. Čaj môžete macerovať, ale nie pomaly vychladiť.

 

VEDECKÉ ČAJE

Kvalitné zelené čaje prospievajú zdraviu človeka. No mohol by čaj pomáhať pri niektorých civilizačných ochoreniach intenzívnejšie? Tejto problematike sa v súčasnosti venujú viaceré výskumné ústavy v Japonsku. My sme sa stretli s vedeckými čajmi po prvý raz pred 10 rokmi na svetovom festivale čaju O -CHA v japonskej Šizuoke. Zaujali nás fyziologické účinky týchto nových čajov, a preto sme vedecké čaje začali podrobnejšie študovať a následne dovážať na Slovensko. V posledných rokoch už tieto čaje pomohli mnohým ľuďom. Sú skvelé. Predstavme si niektoré z nich.

 

A, F: ALENKA ONDEJČÍKOVÁ, VLADIMÍR ONDEJČÍK, BONSAI SLOVAKIA – ČAJOVŇA DOBRÝCH ĽUDÍ, NITRA, WWW.E-TEA.EU

 

Ak vás článok zaujal, jeho pokračovanie nájdete v novom čísle Inbar & Restaurant.



15/10/2018

The Macallan ako svätý grál

07/10/2018

Albert Michler Gin a jeho tri variácie

30/09/2018

DRINKY S CHUŤOU ÁZIE

17/09/2018

ORGANICS – NOVÉ BIO LIMONÁDY OD RED BULL

17/09/2018

Hayman’s je s nami stále!