26/08/2017

FRENCH PRESS

(Coffee, Tip5)

Dnes si povieme o jednej z najpoužívanejších a najjednoduchších príprav kávy v domácom prostredí. French press je jednoduchá nádoba s piestom, ktorý nám oddelí čiastočky kávy od pripraveného nápoja a my si budeme môcť zakaždým vychutnať v chuti veľmi príjemný a plný nápoj bez nežiaduceho sedimentu.

História tohto vynálezu siaha do polovice 19. storočia, keď dvaja Francúzi Mayer a Delforge zostrojili prvýkrát prístroj na oddelenie kávovej usadeniny. Problémom sa stal práve piest, ktorý sa v tej dobe nedal zostrojiť tak, aby perfektne doliehal na steny nádoby, a tak vznikal nápoj s obmedzenou kontrolou extrakcie, sedimentom a skreslenou chuťou.

Až v roku 1929 bola na festivale v Miláne uvedená zdokonalená verzia pod značkou Melior a v priebehu niekoľkých desiatok rokov sa stal neoddeliteľnou súčasťou väčšiny domácností a reštaurácií po celom svete. S rekordným predajom 60 miliónov kusov prišla na trh so svojou novou verziou dánsko-švajčiarska firma Bodum, ktorá následne v roku 1982 pôvodného výrobcu, značku Melior, odkúpila a stala sa dominantným distribútorom tohto skvelého vynálezu.

Aj vy si môžete doma vychutnať túto perfektnú a ľahko pripraviteľnú kávu s vybavením za pár desiatok eur.

 

K príprave dvoch menších porcií potrebujeme:

• french press vo veľkosti, ktorá vám vyhovuje – príliš veľké vyhotovenie nás oberá o stabilnú teplotu vody

• čerstvú, hrubšie pomletú kávu (20 g)

• vodu s nízkym obsahom minerálov s teplotou 90 – 94 °C (300 g)

• váhu s presnosťou 0,1 g

• stopky

 

Postup prípravy:

1. Do french pressu nasypeme pomletú kávu (20 g) a zalejeme požadovaným množstvom vody (300 g).

2. Spustíme stopky a necháme lúhovať. Odporúčaný čas extrakcie je cca 3,5 – 4 minúty.

3. Založíme piest a po uplynutí času lúhovania ho pomaly pretlačíme.

4. Kávu prelejeme do servírovacej nádoby, resp. šálok.

*Pokiaľ je chuť nevyvážená, môžeme jemne zmeniť hrúbku mletia alebo čas extrakcie. Hrubšie častice nám dovoľujú dlhšiu a stabilnejšiu extrakciu, zatiaľ čo látky z jemnejších častíc sa vylúhujú rýchlejšie.

 

Majo Galuška už od roku 2009 udáva trendy na slovenskej scéne výberovej kávy a je jedným z najdlhšie pôsobiacich slovenských pražiarov. V roku 2011 založil jednu z prvých pražiarní výberovej kávy na Slovensku – 9 Grams Coffee. Miluje espresso, je niekoľkonásobným majstrom Slovenska v príprave kávy a okrem svojich štyroch kaviarní je aj výhradným dovozcom prestížnych značiek Anfi m a Slayer. Ak práve nepraží alebo neriadi svoje prevádzky, venuje sa kontinuálnemu vzdelávaniu slovenských baristov vo svojom tréningovom centre v Žiline.

Pre bližšie informácie a prípadnú spoluprácu kliknite na www.9gramscoffee.sk.

 

A: ALEXANDER NAGY, www.dreamacademy.sk

F: ARCHÍV DREAM ACADEMY



16/07/2018

Dvestokrát The Macallan 50

16/07/2018

Kávy z Južnej Ameriky

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

29/06/2018

Martini pornohviezd vedie!