28/01/2018

DŽEZVA

(Coffee, Tip5)

Príprava kávy v džezve je pravdepodobne jedna z najstarších príprav kávy vôbec. Prvé zmienky siahajú do 16. storočia, keď sa prvýkrát objavujú kávovníkové zrná v Turecku. Dokonca ešte predtým, než bolo čaro tureckej kávy predstavené verejnosti, používal kuchynský personál sultánovho paláca rôzne techniky na prípravu kávového nápoja. Najobľúbenejším bolo rozdrvenie zŕn v mažiari a ich následné varenie s vodou v pomôcke nazývanej džezva. Bolo iba otázkou času, kedy sa tento vtedy elitársky drink dostane medzi širšiu verejnosť.

Príprava tureckej kávy sa neskôr stala profesiou od Turecka až po Jemen. Ľudia si začali otvárať vlastné kaviarničky, kde pomedzi iné občerstvenie servírovali aj kávu. Tí najlepší z nich boli často najímaní palácom alebo vyššou vrstvou. Káva sa stala veľmi cennou surovinou a jej príprava bola braná ako spoločenská udalosť. Nehovoriac o tom, že tradícia rozhovorov a stretávania sa pri káve vznikla práve v tomto období. Či už ste sa chceli porozprávať o politike, klebetách, biznise, alebo si len s priateľom vychutnať hru šachu, kaviareň bola miestom na to určeným.

Káva sa stala takou milovanou a cennou, že vláda zakázala akýkoľvek export kávovníkov z krajiny. Každý, kto sa o to čo i len pokúsil, bol potrestaný. To práve vysvetľuje, prečo bola káva unikátom dlhú dobu iba v Osmanskej ríši. Každopádne, mnohí tureckí obchodníci pravidelne cestovali predávať a nakupovať tovar do Benátok, jedného z vtedajších najdôležitejších prístavov. Práve tu začali obchodovať aj s kávovníkovým zrnom a tajomstvo sa tak postupne dostalo aj do Európy.

Správna príprava tureckej kávy by mala teda spočívať v povarení veľmi jemne namletej kávy a vody v džezve, či už nad plameňom, alebo tradične v horúcom piesku. Často sa môžeme stretnúť aj s priamym dochucovaním kávy počas prípravy, či už cukrom, alebo rôznymi koreninami. Servírovaná v špeciálnej šálke nazývanej fincan a doplnená tradičnou cukrovinkou lokum na spríjemnenie zážitku.

 

Na prípravu tureckej kávy potrebujeme:

• 7 g veľmi jemne namletej, čerstvo praženej kávy

• 70 ml mäkkej vody s teplotou 60 °C

• džezvu a šálku vhodných rozmerov

• desatinnú váhu a stopky

• stojan s horákom, resp. iný zdroj ohrevu

 

Postup prípravy:

1. Do džezvy nasypeme pomletú kávu a pridáme vodu. Premiešame, aby sme sa zbavili tzv. Zhlukov a zabezpečili rovnomernú extrakciu. V tomto kroku môžete pridať cukor alebo iné dochucovadlo, no my máme radi našu kávu čistú a čiernu.

2. Džezvu položíme na stojan s horákom (sporák, indukciu alebo iný zdroj ohrevu), púšťame si stopky a varíme na miernom plameni. Extrakcia by mala trvať približne 2 – 2,5 minúty, ku koncu sprevádzaná jemným stúpaním hladiny. Počas prípravy už obsah džezvy nepremiešavame.

3. Po dokončení prelievame kávu po stene nahnutej šálky tak, aby sme zachovali vytvorenú penu na povrchu. Kávu servírujeme čistú alebo s vašou obľúbenou cukrovinkou.

 

Tomáš Novák je vyštudovaný právnik, ktorý miluje život, hudbu a dobrú kávu. Aj jeho život, tak ako život mnohých pražiarov, zmenil práve popkornovač. Po dlhšom experimentovaní a samoštúdiu sa rozhodol vymeniť popkornovač za malú pražičku, aby mohol svoje kávové hobby posúvať ďalej. Trvalo pár rokov, kým zistil, že hobby sa mení na vášeň. Prišiel teda čas zainvestovať do väčšej pražičky a z voľnočasovej aktivity spraviť podnikanie na plný úväzok. Podnikanie, ktoré ho dnes napĺňa, robí šťastným a práve veľkú časť týchto emócií môžete ochutnať v každom balení výberovej kávy od Diamonds Roastery. Pre bližšie informácie a prípadnú spoluprácu klikajte na www.diroastery.sk.

 

A: ALEXANDER NAGY

F: ARCHÍV DREAM COCKTAIL & ACADEMY



13/08/2018

RUDOLF JELÍNEK MIXOLOGY 2018 MÁ VÍŤAZA

24/07/2018

Bailey´s získa v lete úplne inú podobu

22/07/2018

KLASICKÉ BRANDY KOKTEILY S TWISTOM

22/07/2018

Slovenské finále World Class 2018

16/07/2018

Dvestokrát The Macallan 50