05/03/2017

DREAM COFFEE SESSION

(Coffee, Tip4)

Tento rok sme si pre vás pripravili nový seriál, v ktorom sa budeme venovať alternatívnym metódam prípravy kávy. Predstavíme si aj niekoľko výborných slovenských pražiarní, pretože sa často na našich kurzoch stretávame s ľuďmi, ktorí sú prekvapení, že už aj na Slovensku je bežné nakupovať čerstvo, kvalitne a lokálne upraženú kávu. Môžete sa tešiť na metódy aeropress, chemex, French press, V60, vacuum pot a clever dripper, a spolu objavíme i šesť poctivých pražiarní výberovej kávy. Kávové dobrodružstvá sa môžu začať!

 

PROFIL BARISTU

Alexander Nagy je barista, lektor a porotca baristických súťaží na Slovensku, v susednom Maďarsku i Česku. V gastrosfére sa pohybuje od svojich štrnástich rokov a miluje prácu s ľuďmi. V posledných rokoch sa jeho náplňou a životnou vášňou stala výberová káva a rozhodol sa šíriť osvetu o káve nielen prácou za kávovarom, ale aj vedením kurzov a workshopov pravidelne organizovaných pre širokú verejnosť spoločnosťou Dream Academy.

 

AEROPRESS

Na pohľad nie príliš vábna pomôcka pripomínajúca obrovskú injekčnú striekačku je prelomový vynález americkej spoločnosti Aerobie, ktorá sa rozhodla v roku 2005 priniesť na trh jednoduchý a lacný variant pre prípravu kávy doma.

Majitelia spoločnosti určite nepredpokladali, akým hitom sa ich aeropress stane, a že po pár rokoch bude výbavou miliónov domácností po celom svete. Stal sa neodmysliteľnou súčasťou mnohých dovoleniek, kempingov či turistických ciest, keďže je ľahký, skladný a kávu si v ňom pripravíte za pár minút.

 

Na prípravu potrebujeme:

• 16 g stredne mletej kávy

• 240 g mäkkej vody s teplotou 90 – 94 °C

• digitálnu váhu a stopky

 

Postup (inverzná metóda):

1. Premyjeme papierový filter, aby sme sa zbavili prípadnej papierovej chuti.

2. Navlhčíme piest a vsunieme ho 2 cm pod okraj komory.

3. Obrátený aeropress položíme na váhu, nasypeme do komory mletú kávu a váhu vynulujeme.

4. Zalejeme našou pripravenou vodou (240 g) a premiešame.

5. Necháme lúhovať 90 sekúnd a uzavrieme nástavcom s prepláchnutým filtrom.

6. Aeropress opatrne pretočíme na našu obľúbenú šálku a pomaly pretlačíme piest, až kým nepočujeme slabé zasyčanie.

7. Opotrebovaný kávový puk vytlačíme do odpadu, aeropress opláchneme a príprava je hotová.

 

Koľko ľudí, toľko chutí. Aj preto sa môžete pohrať s rôznymi hrúbkami mletia, teplotou a zložením vody, gramami kávy a časom – ako dlho bude káva v kontakte s vodou, teda dĺžkou extrakcie. Jedinou nevýhodou tohto zariadenia je jeho limitovaný objem. Pokiaľ vám príde väčšia návšteva „na kávu“, nielenže budete na vašom ručnom mlynčeku mlieť kávu 20 minút, taktiež budete musieť túto prípravu aj viackrát zopakovať…

Práve vďaka jeho multifunkčnosti a možnosti experimentovania s premennými sa v Osle v roku 2008 rozhodli kamaráti Tim Wendelboe a Tim Varney, že zorganizujú súťaž v príprave kávy pomocou aeropressu. Účasť na prvom šampionáte bola síce veľmi nízka, no každým rokom sa záujem zvyšoval. Dopomohol tomu i fakt, že to od počiatku nebola iba súťaž baristická, no tiež súťaž pre kávových nadšencov a domácich kávomilcov spojená s kopou zábavy, naviazaním nových kontaktov a priateľstiev. Nie je tomu inak ani na Slovensku a v roku 2015 sa postúpiť do svetového finále podarilo práve slovenskému baristovi Lukášovi Záhradníkovi, ktorý sa stal majstrom sveta. Aj to je jeden z dôvodov, prečo by ste mali dať tomuto zariadeniu šancu.

Komárňanská pražiareň Green Plantation, za ktorou stoja Valerian Hrala a Peter Ondrejka, je okrem sponzorovania tejto súťaže známa aj svojím dlhodobým pôsobením na slovenskom poli výberovej kávy. Kaviarne a domácnosti zásobujú už od roku 2011 a väčšina odborníkov ich považuje za revolučných. Tých, ktorí prišli medzi prvými a nebáli sa nahlas rozprávať o výberovej káve a jej správnej príprave. Mnohí sme im vďační za to, že nám vyšliapali cestu a zjednodušili tak príchod novým talentovaným pražiarom a baristom. O ich filozofii, širokom portfóliu ponúkaných káv a možnej spolupráci sa dočítate viac na www.gpkava.sk.

 

A: ALEXANDER NAGY, MAROŠ PETRIKOVIČ | www.dreamacademy.sk
F: ARCHÍV DREAM ACADEMY



16/07/2018

Dvestokrát The Macallan 50

16/07/2018

Kávy z Južnej Ameriky

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

29/06/2018

Martini pornohviezd vedie!