21/05/2017

CHEMEX

(Coffee, Tip4)

Hľadáte vhodnú alternatívu na prípravu chutnej kávy v domácich podmienkach? Je pre vás espresso stroj nákladný a instantná káva nepostačujúca? Možno by ste mali siahnuť po tomto jednoduchom a elegantnom zariadení na prípravu filtrovanej kávy.

 

Počas svojho života vytvoril chemik Peter Schlumbohm veľké množstvo vynálezov. Jedným z nich bol aj chemex. Miloval kávu, no nechcel iba výbornú šálku tohto nápoja. Chcel aj nádobu, ktorá bude vyzerať skvostne. Kvalitné sklo, drevené uchopenie a kožený popruh – nadčasové vyhotovenie, ktoré sa po dobu celých 75 rokov nezmenilo. Illinoiský technický inštitút ho dokonca vyhlásil za jeden z najlepších dizajnových produktov modernej doby a dodnes je stálym exponátom newyorského Corning Museum of Glass, ktoré sa venuje 3 500-ročnej tradícii výroby skla.

Metóda voľného zalievania nazývaná aj „pour-over“ je ideálna pre svetlopražené kávy. Pomocou gravitácie a papierového filtra získavame šálku kávy s jemnou chuťou bez prítomnosti sedimentu, vhodnú aj na prípravu ďalších nápojov ako frappé alebo írska káva.

 

K príprave dvoch väčších porcií potrebujeme:

• chemex a vhodný papierový fi lter

• 30 g stredne až hrubšie mletej kávy

• 450 g mäkkej vody o teplote 92 – 95 °C

• váhu s presnosťou 0,1 g

• stopky

 

Postup (inverzná metóda):

1. Papierový filter pred prípravou premyjeme horúcou vodou, aby sme sa zbavili papierovej chuti a zároveň nahriali celý chemex. Následne ju vylejeme.

2. Pomletú kávu nasypeme do filtra, chemex položíme na váhu.

3. Začneme pomaly nalievať vodu a púšťame stopky. V prvom kroku pridáme iba 60 – 80 g vody a premiešame. Týmto sa káva zahreje, dostane sa do plného kontaktu s vodou, pripraví sa na extrakciu a začne vylučovať CO2, čo môžeme pozorovať podľa vytvorenej peny a bublín na povrchu. Tento jav nazývame „kvitnutie“ a mal by trvať približne 20 – 40 sekúnd.

4. Pomalým krúživým pohybom dolievame zvyšných 390 g vody. Dbáme na to, aby bola všetka káva neustále v kontakte s vodou.

5. Po doliatí vody opäť jemne krúživo premiešame pre dosiahnutie rovnomernej extrakcie. Necháme stiecť. Celá príprava od prvého kontaktu s vodou by mala trvať približne 3 – 4 minúty.

Erik Šimšík, Matej Hambalko a Amir Al Jabri sú traja priatelia, ktorí založili v roku 2013 bratislavskú pražiareň výberovej kávy GORIFFEE. Začalo to spoluprácou a priamym dovozom rwandskej kávy Garuka a dnes už môžeme v ich ponuke nájsť množstvo káv z rôznych kútov sveta. Kávu pražia vo svojej pražiarni čerstvo každý týždeň a okrem kávy nájdete v ich ponuke aj iné časti kávovníka, ako napr. cáscaru alebo sušené listy, z ktorých sa pripravuje veľmi chutný čaj. Pre prípadnú spoluprácu a viac informácií kliknite na webovú stránku www.goriffee.com alebo priamo navštívte ich kaviareň v Goetheho inštitúte na Panenskej ulici v Bratislave.

 

A: ALEXANDER NAGY, MAROŠ PETRIKOVIČ | www.dreamacademy.sk

F: ARCHÍV DREAM ACADEMY



16/07/2018

Dvestokrát The Macallan 50

16/07/2018

Kávy z Južnej Ameriky

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

29/06/2018

Martini pornohviezd vedie!