18/06/2018

Ceviche

(Tip5, Jedlo a pitie)

Ceviche je peruánske národné jedlo, ktoré sa pripravuje z kúskov čerstvej ryby alebo morských plodov marinovaných v chutnej omáčke z limetiek, peruánskych pikantných papričiek a byliniek. Servíruje sa s červenou cibuľou pokrájanou na tenké prúžky, vareným sladkým zemiakom a kukuricou. Receptúru na túto populárnu pochúťku nám poskytli v jedinej autentickej peruánskej reštaurácii na Slovensku, Casa Inka.

Peruánec Carlos Sotelo žije na Slovensku už 30 rokov, z toho 8 vedie s manželkou Tatianou reštauráciu Casa Inka v bratislavskom Ružinove. To, že varia naozajstné peruánske jedlá, je zrejmé už pri prvom nahliadnutí do reštaurácie, v ktorej je minimálne polovica hostí pôvodom z Peru. „Chodia k nám aj Peruánci žijúci vo Viedni,“ hovorí spolumajiteľka reštaurácie Tatiana Sotelová.

Peruánska kuchyňa je zmesou indiánskych kulinárskych postupov a ingrediencií, silne ovplyvnená prisťahovalcami zo Španielska, Talianska, Číny a Japonska. V Casa Inka v jedálnom lístku nájdete tradičné pokrmy ako chupe de camarones (krémová polievka z kreviet, hrášku, zemiakov, mrkvy a ryže), causa de pollo (pretlačené varené zemiaky ochutené peruánskymi papričkami ají amarillo a limetovou šťavou s plnkou z kuracích pŕs, avokáda a majonézy), tacu tacu montado (fazuľová kaša s ryžou a hovädzou roštenkou pripravenou na platni) či anticuchos de corazón (grilované kúsky hovädzieho srdca marinované v peruánskom korení).

„Varíme aj jedlá, ktoré vznikli miešaním peruánskej a čínskej gastronomickej kultúry a v Peru sú veľmi populárne, keďže čínska komunita tam má silné zastúpenie,“ vysvetľuje Tatiana Sotelová. Tak vznikli pokrmy ako chaufa de pollo (peruánsko-čínske rizoto) či lomo saltado (kúsky hovädzieho mäsa ochutené peruánskymi papričkami, koriandrom, ale aj sójovou omáčkou).

Všetky jedlá tu pripravujú šéfkuchári z Peru, ktorí potvrdzujú, že ich tradičné jedlá majú veľmi radi aj Slováci. Základom kuchyne sú ingrediencie, ktoré dovážajú priamo z Peru – najmä rôzne druhy papričiek, z ktorých každý druh je určený pre iný typ jedla. Práve exotické ceviche patrí k jedlám, ktoré si tu Slováci objednávajú najčastejšie.

 

Ceviche de pescado

1 porcia

120 g čerstvej ryby (morská treska biela)

 

Pikantná omáčka na ceviche:

5 PL limetkovej šťavy

2 PL pikantnej omáčky

15 g zázvoru

2 veľké strúčiky cesnaku

15 g stopkového zeleru

2 PL koriandra

polovica červenej cibule

 

Dekorácia:

ľadový šalát

kukurica

2 – 3 plátky uvareného kamote (sladký zemiak)

1 Pl canche (peruánska kukurica)

15 g červenej cibule

 

Postup:

Rybu pokrájame na kocky (cca 2 x 2 cm), cibuľu na tenké priečne prúžky, koriander, zeler a cesnak nadrobno. Pripravíme omáčku a zalejeme ňou rybu. Necháme rybu nasiaknuť omáčkou, servírujeme ozdobenú.

 

A: ELENA STRÁPKOVÁ



17/09/2018

ORGANICS – NOVÉ BIO LIMONÁDY OD RED BULL

17/09/2018

Hayman’s je s nami stále!

09/09/2018

Zaznačte si: AVILA

09/09/2018

Oranžové vína

03/09/2018

Z histórie kávy a jej pestovania