13/12/2015

BARY, SAMÉ BARY…

(Bar, Tip4)

Pripravil Alexander Mikšovic, barový pedagóg a publicista

Her Majesty’s Secret Service sa nazýva nový kokteilový bar a punch house, ktorý otvorili v Bristole. Ako názov napovedá, je v roku 24. filmového príbehu s Jamesom Bondom inšpirovaný agentom 007. Kokteilové menu má vzhľad cestovného pasu (nič nové pod slnkom; londýnsky Atheneum Hotel rovnakým spôsobom prezentoval sladové whisky už pred dvadsiatimi rokmi) a jeho ponuka sa bude priebežne meniť. Dôležité je jeho zameranie na punče, ktoré si získavajú stále väčšiu obľubu. Kokteilová kultúra sa tak vo veľkom časovom oblúku vracia k svojim začiatkom.

Ponúkame jeden T- Punch k lepšiemu: Viskovku naplňte drveným (nie vločkovým) ľadom, dávkujte 4 cl poľnohospodárskeho rumu Neisson Blanc a po 2 cl citrónovej šťavy a cukrového sirupu z rafi novaného repného cukru. Premiešajte a snažte sa udržať pri dvoch – troch porciách…

Tack Room predstavuje horúcu novinku v Chicagu. V stodvadsaťpäť rokov starej Thalia Hall otvorili nedávno tento piano & cocktail bar, v jeho interiéri využil architekt rad antikvárnych predmetov a zachránených architektonických detailov. Svojím spôsobom antikvárny je i barový lístok, ktorý oživuje pozabudnuté kategórie miešaných nápojov, akými sú cobblery, rickeys či predsa len známejšie julepy.

The Opium Den je názov kokteilovej skrýše, ktorú otvorila v Londýne Dzuyen, dcéra vlani zosnulého zakladateľa známej reštaurácie v Chelsea. Vymyslela pre ňu nové typové označenie – destination bar. Hádam by sme to mohli preložiť ako bar, ktorý odpovedá miestu svojho určenia? Kokteilové menu zahŕňa samozrejme the Flaming Ferrari, kokteil, s ktorým prišiel v deväťdesiatych rokoch sám Nam Long. Po vznietení sa pije slamkou. K signatúrnej výbave baru patrí Mr Thai, ktorého prísady tvoria rye whiskey, hľuzovkový med (med infuzovaný hľuzovkou; dá sa objednať v eshopoch) a grapefruitový bitters. Barový pult je tzv. škótskeho typu, t. j. bez barových stoličiek. Hostia pri ňom stoja; bohužiaľ, nemajú k dispozícii dolnú opierku pre nohy…

Boilmaker House nájdete v Melbourne. Nie je ani tak orientovaný na kokteily, ako predovšetkým na whisky. Disponuje nejakými siedmimi stovkami značiek a ich variantmi. Niet divu, že pre niektoré fľaše sa musí barman vyšplhať po rebríku (čo sotva udiví niekoho, kto navštívil moskovský bar Луч – Lúč; tu sú najmenej používané fľaše vo výške osem metrov nad podlahou. Pri štyri metre dlhom mramorom pokrytom bare je k dispozícii dvadsaťpäť barových stoličiek. Dominantou je magnum desaťročnej single malt Scotch whisky Laphroaig, ktoré slúži ako svietnik.

Ďalšie dva londýnske bary rozhodne nie sú pre konzervatívnych „týpkov“. ABQ cocktails & chemicals vedú hostí k tomu, aby si navliekli plynové masky a vytvorili si z prísad uložených v nádobkách vhodných skôr pre chemické laboratóriá kokteil podľa seba.

Alcoholic Architecture je ďalším projektom, pri ktorom laik žasne a odborník sa diví. V tomto cloud bare sa kokteily nepijú, ale inhalujú, pretože sú rozptýlené všade okolo vďaka silným zvlhčovačom, ktorým napĺňajú vzduch. Alkohol sa dostáva do krvného obehu cez pľúca a oči.

 

Ak vás zaujal článok, jeho pokračovanie nájdete v novom čísle Inbar & Restaurant.



16/07/2018

Dvestokrát The Macallan 50

16/07/2018

Kávy z Južnej Ameriky

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

09/07/2018

JUHOAMERICKÉ VÍNA

29/06/2018

Martini pornohviezd vedie!