29/06/2018

ANI DEŇ BEZ MATÉ

(Coffee, Tip5)

Hľadať čaj v Južnej Amerike nie je zase také beznádejné, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Určite sa tu nepestuje toľko čajových druhov ako v Číne, ani technológie nie sú také dokonalé ako v Japonsku, no bez tradičného yerba maté si väčšina Juhoameričanov nevie svoj život predstaviť.

 

Moderní Juhoameričania sa zaujímajú o zdravý životný štýl a k tomu pitie čaju jednoznačne patrí. A hoci temperamentní muži ospevujú plné tvary a oblé krivky ženského tela, zelený čaj sa v Južnej Amerike teší obľube aj vďaka zoštíhľovacím a detoxikačným účinkom.

Klasické čajové plantáže a usadlosti sme našli napríklad v argentínskej oblasti Misiones, kúsok pod fascinujúcimi obrovskými a nespútanými vodopádmi Iguazú (Cataratas), posvätným miestom Indiánov Guaraní. V Kolumbii sme navštívili jedinú kolumbijskú čajovú plantáž a fabriku nad mestom Santiago de Cali. Tu sa produkuje zelený i čierny čaj a viaceré bylinné čaje. V severnej Argentíne čajovníky rástli neďaleko plantáží s maté a v Kolumbii zasa pri svahoch porastených kokou. Iný kraj, iný Mrav.

 

JUHOAMERICKÉ MATÉ

K najrozšírenejším nápojom Južnej Ameriky patrí yerba maté. Bylinný čaj z listov, či skôr z celých vetvičiek cezmíny paraguajskej (Ilex paraguariensis). Juhoameričania milujú maté. Považujú ho za svoj životabudič a pijú ho od rána do večera. Doslovne. Napríklad na severe Argentíny v už spomínanej oblasti Misiones, kde sa nachádzajú rozsiahle plantáže maté, sú obyvatelia s týmto čajom úplne prepojení. Ráno, hneď po zobudení, si nasypú do svojej obľúbenej kalabasy plnú hrsť rozdrveného maté a doplnia ho nakrájanými jablkovými šupkami, pomarančovou kôrou, hrozienkami a mnohými ďalšími typmi ovocia či korenín podľa vlastnej fantázie. Maté potom zalievajú horúcou vodou a popíjajú počas celého dňa až do večera, keď vylúhované lístky už prirodzene strácajú svoju silu i vysoký obsah aktívneho mateínu.

 

KALABASA – VYDLABANÁ TEKVIČKA

Juhoameričania pijú yerba maté z kalabasy tak, ako to robili aj ich praotcovia. Kalabasa je vlastne vydlabaná drevitá tekvička, ktorú nosia všade so sebou. Yerba maté sa z nej sŕka cez kovovú slamku bombillu, ktorá má dole sitko, a tak prirodzene filtruje nálev od drobných lístkov, ktoré zostávajú v kalabase, aby sa mohli opakovane zalievať. Tento tradičný spôsob pitia maté sa mimoriadne ujal najmä v Paraguaji, Argentíne a Brazílii. Obyvatelia tu nosia v jednej ruke kalabasu s maté a v druhej ruke termosku s horúcou vodou, aby si ju mohli znovu a znovu zalievať. Tak tu chodí po ulici prakticky každý. Predavači, policajti, colníci, úradníci, študenti, turisti, nastávajúce mamičky… Dokonca i pápež František I. ako typický Argentínčan chodí rád s kalabasou v ruke, ako ho zachytili stovky fotografií.

Ak sa minie voda z termosky, nie je to žiaden problém. Horúca voda na maté sa dá načapovať zadarmo na mnohých frekventovanejších miestach. Pri obchodoch, benzínkach, múzeách… Veľkí producenti čaju maté sa dôsledne starajú o to, aby sa maté dalo bez problémov zaliať kdekoľvek a kedykoľvek. A na nápadné zásobníky s horúcou vodou s obľubou umiestňujú svoje reklamné obrázky. Nech žije maté!

 

PODĽA MATÉ PLYNIE ČAS

Las Marias, jeden z najvýznamnejších argentínskych producentov čaju maté, si založil svoju reklamnú kampaň na tom, že pomocou počtu vypitých maté sa odčítava čas… Napríklad, ešte 458 maté a skončím školu… Ešte 132 maté a už sa nám to narodí… Ešte 6 maté a bude nedeľa… Jednoducho, ani deň bez maté.

Zaujímavý zvyk sa tradoval z čias zbližovania sa prisťahovalcov a domorodých Indiánov, najmä z kmeňa Guaraní. Neformálny rituál pitia čaju maté vychádzal zo starých indiánskych tradícií. Navečer, keď si gaučovia posadali okolo táborového ohňa nazývaného fogón a zaliali lístky yerba maté vriacou vodou, kalabasa putovala z ruky do ruky. Nahlas sŕkali horúce maté a podávali si kalabasu tak, ako si Indiáni kedysi podávali fajku mieru. Bol to starý zvyk opakovaný deň čo deň, až sa stal svojským čajovým rituálom.

 

Z RUKY DO RUKY

Juhoameričania vám pri stretnutí radi ponúkajú maté, ktoré práve popíjajú. Bez zábran a zvažovania hygienických rizík podajú cudziemu človeku svoju kalabasu s kovovou slamkou, aby si usrkol. Tak i nám na brehu Rio de Uruguaj milé Brazílčanky veselo ponúkli svoje kalabasy, aby sme vyskúšali pravé brazílske maté, ktoré je oproti argentínskemu oveľa silnejšie. To brazílske má sýtozelenú farbu, pretože je z čerstvých neodležaných listov cezmíny. Na rozdiel od Brazílie, v Argentíne sa maté po zbere a vysušení necháva vo vreciach ešte 18 mesiacov odležať. Za ten čas vyzreje, zbledne a stratí časť svojej sily. V Argentíne sa pije z tenkostenných kalabás. V Brazílii z hrubostenných. Každý z národov samozrejme tvrdí, že to jeho maté je najlepšie. Vivat maté. Len pre zaujímavosť – v Európe sa predáva i tmavé pražené maté, no nikto z argentínskych technológov, s ktorými sme hovorili, o pražení maté nepočul.

 

Ak vás článok zaujal, jeho pokračovanie nájdete v novom čísle Inbar & Restaurant.

A, F: ALENKA A VLADIMÍR ONDEJČÍKOVÍ, ČAJOVŇA DOBRÝCH ĽUDÍ, WWW.E-TEA.EU



17/09/2018

ORGANICS – NOVÉ BIO LIMONÁDY OD RED BULL

17/09/2018

Hayman’s je s nami stále!

09/09/2018

Zaznačte si: AVILA

09/09/2018

Oranžové vína

03/09/2018

Z histórie kávy a jej pestovania