16/11/2015

Pre najstatočnejšieho najlepší kus mäsa

(Gastronomy, Tip3)

Pripravila Marta Horecká Našou gastronómiou v súčasnosti hýbu Kelti (a jeden z ich kmeňov Galovia) a Vikingovia, alebo všeobecne, severania. Či sa niekedy dožijeme ...viac >>

21/10/2015

Polievka a spol.

(Tip5, Gastronomy)

Pripravila Soňa Hudecová-Podhorná Triky majstrov varešky VÝVAR Ako sa dopracovať ku krásnej kuracej polievke, v odbornom názvosloví kuraciemu consommé, o tom ...viac >>


16/10/2015

Vášeň na zjedenie od nožičky po klobúk

(Gastronomy, Tip4)

Len na pôde starej dobrej Európy rastie približne 25-tisíc kulinársky využiteľných druhov. Masliaky, kozáky, hríby, rozpadavce, čírovky, lakovky, hlivy, plávky, bedl...viac >>

30/09/2015

V lepšej spoločnosti s kaviárom

(Gastronomy, Tip4)

Na kaviár si potrpia labužníci na celom svete. Je to výnimočný produkt. Pre úbytok jeseterovitých rýb je legálne získaného kaviáru málo, takže pravý je pomerne drahý...viac >>


25/09/2015

Najtajnejší recept? Vedieť ako na to

(Gastronomy, Tip5)

Je to ako s diétami na chudnutie: ani prezradenie tej najtajnejšej nezaručí, že pri nej schudne každý. Úspech v kuchyni tiež netkvie v tajných ingredienciách. Je zak...viac >>

17/09/2015

Príďte ochutnať svet

(Gastronomy, Tip4)

Dvojdňové podujatie pre širokú verejnosť Ochutnaj svet bude v Bratislave v priestoroch Starej tržnice v dňoch 26. – 27.septembra 2015. Cieľom je priblížiť návštevník...viac >>


12/08/2015

Tuniakové steaky s ryžovým koláčikom

(Gastronomy, Tip4)

Potrebujeme: 150 g tuniaka, 100 g kukuričiek, 100 g shitake, 80 ml teriyaki, 25 g masla, 60 g ryže nishiki, 2 g citrónovej kôry, 2 g limetkovej kôry. Postup: Tunia...viac >>

10/08/2015

Pochúťka na „lízing“

(Gastronomy, Tip3)

O prapôvode zmrzliny sa popísalo veľa legiend. Vraj už grécky lekár Hippokrates predpisoval chorým niečo mrazené ako liek. Alexander Veľký sa snažil prídelom zmesi s...viac >>


31/07/2015

Letné grilovanie: vôňa, jedlo a zážitok

(Gastronomy, Tip4)

Už pred niekoľkými rokmi sa na Slovensku hovorilo o boome grilovania. Prudko vzrástol predaj grilovacích zariadení, pomôcok aj surovín. Akoby Slováci doháňali zamešk...viac >>

22/07/2015

RUKOU ALEBO PRÍBOROM?

(Gastronomy, Tip3)

Ovocie treba pred podávaním umyť a osušiť, prípadne preleštiť. Pri servírovaní, s výnimkou banánu a drobného ovocia, postačí dezertný tanier. Príbory volíme podľa dr...viac >>