27/01/2016

Zimný festival jedla objavuje chute po celom Slovensku

(Gastronomy, Tip3)

Organizátor populárneho letného Gurmán festu v Bratislave a Košiciach – gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku, sa v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch opäť zahrá s chuťovými pohárikmi gurmánov  počas zimného obdobia.

 

V ponuke sú tri jedlá

Zapojené reštaurácie ponúkajú gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostáva z  troch jedál:

Naše ikonické jedlo – charakterizujúce danú reštauráciu.

Chute regiónov – s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín.

Recepty našich mám – podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou.

 

Premiéra v Savoy reštaurácií  

Na zorganizovanie úvodného večera festivalu sa tohto roku podujala známa Savoy Restaurant, Radisson Blu Carlton hotela v Bratislave. Ako sa ukázalo, vytvoriť jedálny lístok podľa určeného zadania nebola pre kuchárov v Savoy restaurant  ťažká úloha. Hovorí šefkuchár Jozef Riska:„Zimného festivalu jedla sa ako šéfkuchár zúčastňujem druhýkrát, ako kuchár som sa zúčastnil viackrát, takže viac-menej som absolvoval všetky ročníky od jeho vzniku. Myslím si, že Zimný festival jedla je veľmi dobrá myšlienka. Veľmi sa mi páči posolstvo, ktoré je za tým - prilákať ľudí, ktorí si väčšinou nenájdu čas, prísť do luxusnejšej reštaurácie. Znamená to, že doma môžu odložiť panvičky a môžu sa prísť pozrieť ako fungujú modernejšie reštaurácie. Práve na to Zimný festival jedla slúži, za rozumnú cenu sa dá kvalitne najesť. Pri tvorbe festivalového menu sme išli podľa zadania, je tu jedlo starých materí - špecle sú národný zákusok u susedov v Rakúsku, ikonické jedlo - teraz vrcholí sezóna diviny, regionálne špeciality – pripravili sme údeného úhora, ktorého si v reštaurácii sami údime.

 

Hostia si pochvaľovali

Spevák Robo Papp je gurmán a ako tvrdí o Zimnom festivale jedla veľa čítal a počul: „Otváracia večera pred Zimným festivalom jedla, bola prvá príležitosť, kedy som si ho mohol sám vyskúšať a ochutnať. Je to skvelá myšlienka, pretože letný Gurmán fest je klasický, ľudia ho poznajú, ale je super, že aj v zime sa dá niekam ísť a ochutnať niečo iné. Práve tieto reštaurácie, ktoré sa prihlásili, robia špeciálne menu iba pre Zimný festival jedla. Sú to jedlá, ktoré by sme bežne nemohli ochutnať. Reštaurácie sa môžu prezentovať a ľudia zas môžu ochutnať niečo nové.“ Iný hosť festivalu sa pripája: „Zimný festival jedla je úžasná akcia, vďaka ktorej sa môžem oboznámiť s veľmi zaujímavými jedlami za primeranú cenu v reštauráciách vysokej úrovne. Na otváracej večeri sa mi veľmi páčila kombinácia diviny s čokoládovým prelivom a veľmi ma prekvapili špecle. Pri jedle je dôležité, čo nám pripravia na stôl, aký je kvalitný servis a prostredie. Čo sa týka  gurmán busov, ktorých sa tiež rád zúčastňujem, je to príjemná akcia, kde sa človek stretne s veľmi zaujímavými spolucestujúcimi, vznikne dobrá partia a dozvie sa veľa o tom, čo sa na Slovensku deje nové okolo jedla.

 

Nasadnite do Gurmán busov

Festivalové dianie sa netýka len Bratislavy, hoci v hlavnom meste  sa do neho  zapojilo najviac reštaurácií. Nechýbajú  ani podniky v Modre, Lozorne, tento rok až 3 reštaurácie v Piešťanoch, Mierove, Trenčíne, Galante, Dunajskej Strede, Čereňanoch, Galante, Nitre, Lednických Rovniach, Bánovciach nad Bebravou, na Donovaloch, v Bytči, Žiline, Martine, Malatínach, Starom Smokovci, Batizovciach, Košiciach či Spišskej Novej Vsi. Kto má teda záujem môže si aj pocestovať. Tí, čo obľubujú pohodlie a chcú v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách, môžu sadnúť na populárne gurmán busy. Čaká ich gastronomická jazda, osobné stretnutie so šéfkuchármi, ale najmä kolektív ľudí, ktorí majú rovnaký koníček. Putovať za dobrým jedlom sa bude dať po malokarpatskej, košickej, južnoslovenskej ai bratislavskej trase. Každá z nich má zahrnutý aj bonus – ochutnávku vín, piva či destilátov.


Slovenskú gastronómiu objavujú aj v zahraničí

SACR už tretí rok podporuje Zimný festival jedla, pretože sme presvedčení, že je to veľmi dobré podujatie, ktoré vytiahne ľudí z tzv. zimnej papučovej kultúry. Vytiahne ich do reštaurácii, aby spoznali svoj región a jeho chute, podporuje domáci turizmus, ale, samozrejme, aj turizmus zo zahraničia. Myslím si, že Zimný festival jedla sa prepracoval na level, že už dokáže prilákať aj návštevníkov zo susedných krajín. Naši rakúski susedia veľmi radi prídu ochutnať slovenskú kuchyňu, či už na dobrý obed alebo dobrú večeru. Táto akcia veľmi výrazným spôsobom prispieva aj k zviditeľneniu značky Slovensko, zviditeľneniu Slovenska ako destinácie a samozrejme, k spoznaniu modernej slovenskej kuchyne“ hovorí Marta Kučerová, riaditeľka SACR

 

Novinkami raňajky

Gurmánmi môžu byť účastníci festivalu už od rána. Po prvýkrát ponúkame záujemcom špeciálne festivalové raňajky v Moods bakery&coffee, Bratislava a v San Domenico caffé, Košice. Po minuloročnom úspechu je opäť ponuka Gurmán pobytov a prvýkrát v Bánovciach na Bebravou aj Gurmán Diva ples. Novinkou však nie je prepojenie jedla s dobrými nápojmi. Hovorí Milan Priesol, Obchod s Dobrým vínom: „Čo znamená symbióza vína a jedla? Párovať víno s jedlom, znamená posunúť gastronómiu na vyššiu úroveň. Každý chod by mal mať správne svoje špecifické víno, ktoré plne podporí chuť konkrétneho chodu a nechá rozvinúť krásu jedného aj druhého. Preto spolupracujeme so Zimným festivalom jedla už niekoľko rokov a teší ma, že sme dostali ako prvá mimo bratislavská spoločnosť, príležitosť prezentovať vína v rámci tohto celoslovenského podujatia.

Momentálne je viac ako 20-percentný nárast záujemcov o festival. Viac informácií o Zimnom festivale jedla nájdete na oficiálnom webe www.zimnyfestivaljedla.sk, prostredníctvom ktorého sa predavajú  aj  poukážky, Gurman busy, Gurmán pobyty a darčekové poukážky.



18/06/2018

Ceviche

18/06/2018

Jahňacina

18/06/2018

Jahňacina

05/06/2018

Južná Amerika: Pestrý kontinent, pestrá kuchyňa

22/04/2018

FOOD PAIRING S VITISOM