27/01/2016

Zimný festival jedla 2016 - trasy Gurmán busov

(Gastronomy, Tip4)

Gurmán bus je špeciálna aktivita Zimného festivalu jedla (ZFJ). Účastníci ochutnajú  jedlá v troch reštauráciách a navštívia vinárstvo alebo pálenicu.

 

Program tohtoročných štyroch gurmán busov sa začína uvítacím drinkom CavaDionysus, šumivým bio-vínom zo Španielska a hneď za ním nasleduje návšteva troch vybraných reštaurácií. V každej reštaurácii sa podávajú  dva chody z  festivalového menu,  víno a nealko nápoj. Nasleduje návšteva  vinárstva alebo pálenice.

 

Hlavný partner gurmán busov je spoločnosť Obchod s dobrým vínom. Tradičný dovozca výnimočných vín z najzaujímavejších svetových lokalít ponúka ako špecialitu  víno vinárstva Canals & Munné zo španielskej DO Cava. Vinárstvo Canals & Munné sa pýši viac ako storočnou históriou výroby sektov tradičnou metódou. Ich Cavy dosahujú výnimočnú kvalitu a získali kolekciu medzinárodných ocenení. Cava Dionysus je suché šumivé bio-víno v triede Reserva, ideálny partner každého prípitku. Práve týmto lahodným nápojom budeme ako welcome drink začínať každú z gastronomických jázd Gurmán busom.

 

1. trasa: Ponitrie a južné Slovensko 24. 1. 2016

Welcome drink: Cava od spoločnosti Obchod s dobrým vínom.

Villa Rosa, Dunajská Streda

  • Čučoriedková terina z kačacej pečene s ovocným chlebíkom
  • Jelení chrbát s paštrnákovým pyré a dubákovou tekvicou

Taky’s, Hotel Galanta

  • Zajačie stehno s karotkou, zázvorom a šafranom so žemľovými knedľami
  • Jablkový koláč s GarandMarniersabyon

ZuckmannVilla, Piešťany

  • Kačací rillettes s pikantnou čalamádou, zemiakový chlieb
  • Pomaly pečený bôčik, zemiakový fondant, chrumkavá mrkva

Extra: Degustácia ovocných destilátov v Pálenici Jelšovce

Extra II: Digestív dňa od organizátora Zimného festivalu jedla

 

2. trasa: Bratislavská 30. 1. 2016

Welcome drink: Cava od spoločnosti Obchod s dobrým vínom.

River Bank Restaurant, Grand Hotel River Park, Bratislava

  • Jahňacie lýtka na zelenine a tymiane, gratinované zemiaky na smotane a cesnaku
  • Vtáčie mlieko s krémom z pravej vanilky, slaný karamel

Portofinowine & pasta bar, Bratislava

  • Ravioli plnené hovädzím krkom na šalviovo-vínovej omáčke s chipsom zo San Daniele - delikátna kombinácia cestovín s jemným hovädzím mäsom na krásne voňavej omáčke zo šalvie a nezameniteľná chuť San Daniele proscuitta v podobe chipsu
  • Domáce Panettone, vanilkové mascarpone, omáčka Fruttidi Bosco, 0,1 dc Contarini Victor Moscato - Pravá talianska vianočka s mascarpone a zmesou z lesného ovocia v dokonalej súhre s pohárom sladkých bubliniek

Carnevalle meat restaurant & bar, Bratislava

  • Grilovaný mečúň, karfiolové pyré a konfitovaná koreňová zelenina
  • Top Bladesteak - Hovädzie lúpané plece pripravované na drevenom uhlí (JOSPER GRILL), fazuľové struky, zemiaková štrúdľa a hubová omáčka

Extra: Ochutnávka a degustácia vín z ponuky Provino

Extra II: Digestív dňa od organizátora Zimného festivalu jedla

Pripravené v spolupráci s Bratislava TouristBoard.

 

3. trasa: Malokarpatská 6. 2. 2016

Welcome drink: Cava od spoločnosti Obchod s dobrým vínom.

Zornorestaurant, Lozorno

  • Carpaccio z hovädzej sviečkovice s pažitkovým dipom a pečeným cesnakom
  • Grilované kačacie prsia marinované bylinkami, podávané s karamelovou kapustou, domácou žemľovou knedľou a pomarančovým sirupom

RestaurantLandsfeld, Hotel Majolika, Modra

  • Pošírovaný zubáč plnený baby špenátom, jemne dochutený cesnakom, podávaný na zemiakovom rösti
  • Steak z bravčovej panenky na grile plnený gaštanmi preliaty teľacím demiglace, podávaný so zapekanou zemiakovou lokšou plnenou restovanou zeleninkou

Mlyn 108, Modra

  • Hľuzovkové makrónky s vykŕmenou kačacou pečeňou, s cibuľovým pyré a mrveničkou z horkých mandlí
  • Pomaly pečený bravčový bôčik so slaninovým džemom, bravčovými chrumkami, karamelizovaným divým hadomorom a jablkovou omáčkou

Extra: Degustácia vín v mikrovinárstve Kamenný Dvor vo Svätom Jure

Extra II: Digestív dňa od organizátora Zimného festivalu jedla

Pripravené v spolupráci s Bratislava RegionTourism.

 

4. trasa: Košická 6. 2. 2016

Welcome drink: Cava od spoločnosti Obchod s dobrým vínom.

Reštaurácia & penzión Baránok, Košice

  • Štyri tváre topinambur: kaviár, kozí syr, avokádo, hľuzovka
  • Back to black: zaúdený jelení steak, šípky, čokoláda, black IPA bábovka od Padre Craft Brews, čierny koreň so slaným karamelom

Nostalgie, Spišská Nová Ves

  • Bryndzový demikát so slaninovým chipsom a zemiakovou slamou
  • Filetky z ostrieža na šaláte z červenej šošovice, podávané s karfiolovo-vanilkovom pyré a citrónovým prelivom

Krčma Letná, Košice

  • Filet z kapra s Pommes Anna zemiakmi a vínovou omáčkou
  • Kuracie Jaipuri s kokosovým naan a uhorkovou rajtou

Extra: Degustácia pivnej pálenky v Camelote

Extra II: Digestív dňa od organizátora Zimného festivalu jedla

Pripravené v spolupráci s Visit Košice.

 

Viac na http://www.zimnyfestivaljedla.sk/?page=gurman_bus



02/04/2018

Štrúdľa z hovädzej sviečkovej s hubami v ceste brick, pyré z čierneho koreňa, maslová fazuľa a shimeji, brokolica, čerstvá hľuzovka čierna a olej

02/04/2018

Zoltán Baláž

26/03/2018

JIAOZI

20/03/2018

Legendárna Noma je opäť otvorená

11/03/2018

Čína: jedlo ako liek