Zimný festival jedla 2016 - trasy Gurmán busov
Gurmán bus je špeciálna aktivita Zimného festivalu jedla (ZFJ). Účastníci ochutnajú jedlá v troch reštauráciách a navštívia vinárstvo alebo pálenicu.
Program tohtoročných štyroch gurmán busov sa začína uvítacím drinkom CavaDionysus, šumivým bio-vínom zo Španielska a hneď za ním nasleduje návšteva troch vybraných reštaurácií. V každej reštaurácii sa podávajú dva chody z festivalového menu, víno a nealko nápoj. Nasleduje návšteva vinárstva alebo pálenice.
Hlavný partner gurmán busov je spoločnosť Obchod s dobrým vínom. Tradičný dovozca výnimočných vín z najzaujímavejších svetových lokalít ponúka ako špecialitu víno vinárstva Canals & Munné zo španielskej DO Cava. Vinárstvo Canals & Munné sa pýši viac ako storočnou históriou výroby sektov tradičnou metódou. Ich Cavy dosahujú výnimočnú kvalitu a získali kolekciu medzinárodných ocenení. Cava Dionysus je suché šumivé bio-víno v triede Reserva, ideálny partner každého prípitku. Práve týmto lahodným nápojom budeme ako welcome drink začínať každú z gastronomických jázd Gurmán busom.
1. trasa: Ponitrie a južné Slovensko 24. 1. 2016
Welcome drink: Cava od spoločnosti Obchod s dobrým vínom.
Villa Rosa, Dunajská Streda
- Čučoriedková terina z kačacej pečene s ovocným chlebíkom
- Jelení chrbát s paštrnákovým pyré a dubákovou tekvicou
Taky’s, Hotel Galanta
- Zajačie stehno s karotkou, zázvorom a šafranom so žemľovými knedľami
- Jablkový koláč s GarandMarniersabyon
ZuckmannVilla, Piešťany
- Kačací rillettes s pikantnou čalamádou, zemiakový chlieb
- Pomaly pečený bôčik, zemiakový fondant, chrumkavá mrkva
Extra: Degustácia ovocných destilátov v Pálenici Jelšovce
Extra II: Digestív dňa od organizátora Zimného festivalu jedla
2. trasa: Bratislavská 30. 1. 2016
Welcome drink: Cava od spoločnosti Obchod s dobrým vínom.
River Bank Restaurant, Grand Hotel River Park, Bratislava
- Jahňacie lýtka na zelenine a tymiane, gratinované zemiaky na smotane a cesnaku
- Vtáčie mlieko s krémom z pravej vanilky, slaný karamel
Portofinowine & pasta bar, Bratislava
- Ravioli plnené hovädzím krkom na šalviovo-vínovej omáčke s chipsom zo San Daniele - delikátna kombinácia cestovín s jemným hovädzím mäsom na krásne voňavej omáčke zo šalvie a nezameniteľná chuť San Daniele proscuitta v podobe chipsu
- Domáce Panettone, vanilkové mascarpone, omáčka Fruttidi Bosco, 0,1 dc Contarini Victor Moscato - Pravá talianska vianočka s mascarpone a zmesou z lesného ovocia v dokonalej súhre s pohárom sladkých bubliniek
Carnevalle meat restaurant & bar, Bratislava
- Grilovaný mečúň, karfiolové pyré a konfitovaná koreňová zelenina
- Top Bladesteak - Hovädzie lúpané plece pripravované na drevenom uhlí (JOSPER GRILL), fazuľové struky, zemiaková štrúdľa a hubová omáčka
Extra: Ochutnávka a degustácia vín z ponuky Provino
Extra II: Digestív dňa od organizátora Zimného festivalu jedla
Pripravené v spolupráci s Bratislava TouristBoard.
3. trasa: Malokarpatská 6. 2. 2016
Welcome drink: Cava od spoločnosti Obchod s dobrým vínom.
Zornorestaurant, Lozorno
- Carpaccio z hovädzej sviečkovice s pažitkovým dipom a pečeným cesnakom
- Grilované kačacie prsia marinované bylinkami, podávané s karamelovou kapustou, domácou žemľovou knedľou a pomarančovým sirupom
RestaurantLandsfeld, Hotel Majolika, Modra
- Pošírovaný zubáč plnený baby špenátom, jemne dochutený cesnakom, podávaný na zemiakovom rösti
- Steak z bravčovej panenky na grile plnený gaštanmi preliaty teľacím demiglace, podávaný so zapekanou zemiakovou lokšou plnenou restovanou zeleninkou
Mlyn 108, Modra
- Hľuzovkové makrónky s vykŕmenou kačacou pečeňou, s cibuľovým pyré a mrveničkou z horkých mandlí
- Pomaly pečený bravčový bôčik so slaninovým džemom, bravčovými chrumkami, karamelizovaným divým hadomorom a jablkovou omáčkou
Extra: Degustácia vín v mikrovinárstve Kamenný Dvor vo Svätom Jure
Extra II: Digestív dňa od organizátora Zimného festivalu jedla
Pripravené v spolupráci s Bratislava RegionTourism.
4. trasa: Košická 6. 2. 2016
Welcome drink: Cava od spoločnosti Obchod s dobrým vínom.
Reštaurácia & penzión Baránok, Košice
- Štyri tváre topinambur: kaviár, kozí syr, avokádo, hľuzovka
- Back to black: zaúdený jelení steak, šípky, čokoláda, black IPA bábovka od Padre Craft Brews, čierny koreň so slaným karamelom
Nostalgie, Spišská Nová Ves
- Bryndzový demikát so slaninovým chipsom a zemiakovou slamou
- Filetky z ostrieža na šaláte z červenej šošovice, podávané s karfiolovo-vanilkovom pyré a citrónovým prelivom
Krčma Letná, Košice
- Filet z kapra s Pommes Anna zemiakmi a vínovou omáčkou
- Kuracie Jaipuri s kokosovým naan a uhorkovou rajtou
Extra: Degustácia pivnej pálenky v Camelote
Extra II: Digestív dňa od organizátora Zimného festivalu jedla
Pripravené v spolupráci s Visit Košice.
Viac na http://www.zimnyfestivaljedla.sk/?page=gurman_bus