13/06/2018

Za rumom Diplomático do Venezuely

(Spirits, Tip4)

Náš epický tropický výlet začal 29. januára 2018. Po desaťhodinovom lete z Paríža do Caracasu vystupujem trošku poznačený nedostatkom miesta pre moju dvojmetrovú postavu. Naša skupina roztrúsená po celom lietadle sa zhromaždila v príletovej hale. Stretávam samé známe tváre – medzi inými Erika Lörincza, Simona Caporaleho, Thanosa Prunarusa a zvyšok asi tridsaťčlennej skupiny finalistov európskeho kola Diplomático World Tournament. Čakanie na vnútroštátny let do príjemného turistického mesta Barquisimeto nám spríjemnili v rezervovanom salóniku malým snackom a kokteilmi. Prichádzame do príjemného prostredia hotela Jirahara, kde si po 36 hodinách cesty konečne ideme odpočinúť.

Prvý deň sa zúčastňujeme workshopov vedených porotcami súťaže – Erikom, Simonom a Thanosom. Každý svojou prezentáciou priblížil prostredie, z ktorého prišiel – Erik hotel Savoy, Thanos bar Baba Au Rum v Aténach. Simone sa zameral na kreovanie nových chutí kombináciou netradičných ingrediencií, inšpirovaných svetom parfumov.

V stredu nás čakala návšteva skladov, kde sa rum Diplomático necháva odpočívať. Musia byť situované v bezpečnej vzdialenosti od samotnej destilérie pre prípad požiaru alebo výbuchu. V jedenástich skladoch je uložených približne 100 000 sudov rumu rôzneho veku dozrievania. Destiléria má vlastnú dielňu, kde tzv. Coopers (remeselníci), pripravujú nové sudy na použitie. Tieto sudy sú výlučne z bieleho duba s rôznym pôvodom použitia (bourbon, single malt whisky). Tropické podnebie vo Venezuele má na svedomí približne 8 % anjelský podiel vypareného rumu ročne!

V stráženom areáli týchto skladov nás privítal hlavný master blender a tvorca receptúry rumu Diplomático Reserva Exclusiva, Títo Cordero, ktorý je držiteľom ocenenia master blender roka 2011 a 2013 (londýnsky RumFest) spolu s druhým „masterom ronerom“ Nelsonom Hernándezom. Po krátkom výklade teórie zrenia sme sa presunuli na neďalekú plantáž s trstinou, kde nám podrobne vysvetlili, ako sa pestuje. Doba rastu po zber je približne 12 mesiacov, potrebuje veľa vody a prihnojuje sa vydestilovaným kvasom z procesu výroby rumu. Takýmto spôsobom sa trstina vracia späť na pole, odkiaľ prišla. Celý proces je výsledkom vysokého štandardu ochrany životného prostredia, na ktorý sú v destilérii rumu Diplomático veľmi hrdí.

Neskorý obed sa podával v haciende Botucal – na farme hovädzieho dobytka pár minút jazdy od areálu destilérie. Názov Botucal je tiež použitý ako alternatívne označenie značky Diplomático pre niektoré krajiny ako napríklad Nemecko, kde označenie Diplomático nie je možné z legislatívnych dôvodov.

Prehliadka pokračovala druhý deň návštevou samotnej výrobnej časti destilérie, ktorá leží v blízkosti mesta La Miel a rozprestiera sa na ploche štyroch hektárov. V destilérii pracuje 60 % obyvateľstva tohto mesta. Na výrobu rumu tu používajú melasu a tzv. honeys, čo je melasa veľmi bohatá na obsah cukru.

Tieto suroviny sa spracovávajú v piatich cukrovaroch v okolí destilérie a zabezpečujú pravidelný prísun materiálu na samotnú destiláciu, ktorá prebieha v troch rôznych destilačných zariadeniach – v kolónach kontinuálnou metódou, v kotlíkoch periodicky a tretím spôsobom v zariadeniach Batch Kettle.

V priestoroch výrobnej časti sa tiež nachádza menší destilačný prístroj na výrobu ginu Wellington pre venezuelský trh a pot still určený na destiláciu obilnín a kukurice na výrobu whisky, tiež určenú pre domácu spotrebu. Záver prehliadky sa niesol v duchu ochutnávky nielen tradičnej ponuky rumov ako Diplomático Planas, Mantuano a Reserva Exclusiva, ale aj prestížnych edícií ako Ambassador, Single Vintage a Distillery Collection N. 1, N. 2, ktoré sa tešia veľkej popularite.

Obzvlášť sa vo firme Acan tešíme, že tento rok budeme môcť na trh uviesť aj Distillery Collection N. 3, limitovanú edíciu rumu Diplomático, ktorá bola vydestilovaná výlučne kotlíkovou metódou (spomínaný pot still) a nie je miešaná s ostatnými druhmi destilácie.

 

A: MICHAL BÁTORA, DIPLOMÁTICO BRAND AMBASÁDOR

F: AUTOR



06/08/2018

Nová reštaurácia Massima Botturu

06/08/2018

HAWAWSHI

06/08/2018

HAWAWSHI

30/07/2018

Najekologickejšia reštaurácia sveta

22/07/2018

Horúci, pestrý a chutný sever Afriky