15/10/2018

VIETNAMSKÉ ROLKY

(Jedlo a pitie, Tip3)

Vietnamské rolky patria k ázijským jedlám, ktoré sa tešia veľkej popularite aj u nás a ponúka ich každé dobré vietnamské bistro. My sme ale tentokrát oslovili šéfkuchára ázijskej fusion reštaurácie SaSaZu v Bratislave, aby sa s nami podelil o trošku sofistikovanejšiu verziu tejto skvelej pochúťky.

 

Závitky z tenkého ryžového papiera naplnené zeleninou, bylinkami, ryžovými rezancami a krevetami, podávané s pikantnou omáčkou, sú dokonalým predjedlom, ktoré nabudí chuťové bunky, no je ľahko stráviteľné a plné zdravých prísad. Okrem toho, jeho príprava je naozaj jednoduchá. Od čínskych „jarných“ roliek sa tie vietnamské líšia najmä tým, že sa nevyprážajú, ale konzumujú čerstvé.

Tradičnými prísadami do vietnamských roliek sú na tenké paličky nakrájané uhorky, mrkva, ryžové rezance, krevety alebo kuracie mäso, dochutené lístkami koriandra a mäty. Čerstvo pripravené závitky sa potom namáčajú do rybacej omáčky ochutenej ryžovým octom, čili a limetkou.

Šéfkuchár reštaurácie SaSaZu Ari Munandar, pochádzajúci z indonézskeho ostrova Jáva, do roliek pridáva špeciálnu omáčku z mungo fazuliek a zázvoru a chuť rolky zintenzívni pridaním kúska úhora unagi. V menu reštaurácie nájdete aj verziu „hongkonských roliek“ s morským vlkom a jablkovo-kivovou omáčkou, ktorá je ďalšou skvelou ukážkou fusion kuchyne. Z filozofie fusion vychádza celé menu reštaurácie, ktoré je rozdelené do piatich sekcií podľa spôsobu prípravy jedla a tieto svieže rolky nájdete v časti sambal venovanej čerstvým ingredienciám z ázijských trhov bohatých na rozličné vône a chute.

 

Saigonské rolky

 

1 porcia

 

Ingrediencie:

1. krok

4 krevety

1 lyžička masla

1 lyžica vody

 

2. krok

8 g ryžových rezancov

2 cibule

2 čili papričky

zázvor

2 stonky jarnej cibuľky

8 lyžíc mungo fazuliek

4 lyžičky sójovej omáčky

250 g cukru

4 poháre vody

 

3. krok

3 lyžičky sezamového oleja

4 ks ryžového papiera

kokosové mlieko na potretie

16 lístkov mäty

8 lístkov bazalky

16 lístkov koriandra

1 nakrájaná mrkva

8 cm úhor unagi

8 ks arašidov

4 ks pažítky

 

Postup:

1. Na panvici necháme roztopiť kúsok masla, pridáme trochu vody a na jemnom ohni orestujeme krevety po dobu 2 minút, aby sa zachovala ich čerstvosť. Zároveň si dáme variť ryžové rezance po dobu 3 minút.

2. Cibuľu nakrájame nadrobno, čili papričky, zázvor, cesnak a jarnú cibuľku tiež. Všetko spolu orestujeme v panvici wok. Pridáme fazuľku a prilejeme sójovú omáčku, cukor a vodu. Všetko spolu varíme 5 minút, kým fazuľky nezmäknú. Potom prilejeme sezamový olej a dobre premiešame.

3. Namočíme ryžový papier do misky s teplou vodou a položíme pred seba. Potrieme papier trochou kokosového mlieka. Do stredu papiera položíme 4 lístky mäty, 2 lístky bazalky a 4 lístky koriandra. Následne pridáme 1 lyžicu fazuľovej zmesi, trochu ryžových rezancov, mrkvy, 2 cm unagi a rozdrvené arašidy.

Ryžový papier zabalíme spolu s jednou krevetou a jednou stonkou čínskej pažítky. Rolku je možné uschovať v chladničke po dobu jedného dňa.

 

TIP: Dobrú omáčku na namáčanie pripravíte z jednej uhorky a jedného pohára kokosového mlieka, ktoré spolu rozmixujete. Rolky servírujeme s čili olejom. Fazule mungo sa predávajú aj pod názvom mung.

 

Reštaurácia SaSaZu

Reštaurácia SaSaZu sa nachádza v centre Bratislavy a dýcha z nej atmosféra Ázie. Inšpiráciou pre vznik tejto reštaurácie boli roky strávené varením a cestovaním po juchovýchodnej Ázii a spomienky na čulý život v uliciach na trhoch Indonézie, Thajska, Kambodže či Vietnamu. Koncept je založený na fusion kuchyni piatich techník ázijskej prípravy jedál – sambal, otak-otak, flame, roti a tai-tai gril. Základom sú vždy čerstvé suroviny. Spojenie alchýmie chutí, farieb, vášne a dizajnu ponúka nezabudnuteľný zážitok v luxusnom interiéri.

 

A: I&R



14/11/2018

Hľuzovková farma na Slovensku

21/10/2018

Bravčová panenka, špenát, čerstvý syr, hríby, pappardelle

21/10/2018

HUBY

07/10/2018

PAD THAI

23/09/2018

Exotické chute Thajska a Vietnamu