08/10/2017

Variácia pomaly pečenej bravčovej krkovičky, dusený bravčový jazyk, zelerové pyré a petržlen

(Jedlo a pitie, Tip4)

Bravčová krkovička

400 g bravčovej krkovice

100 g bravčovej masti

50 g mrkvy

50 g cibule

1 cesnak

100 g rajčinového pretlaku

2 dcl červeného vína

0,2 dcl zeleninového vývaru

0,3 dcl čierneho piva

bobkový list, nové korenie

100 g masla

Bravčovú krkovicu si na masti opečieme zo všetkých strán a vložíme do vysokej nádoby na pečenie. Na tej istej masti si opečieme dozlatista všetku zeleninu, pridáme rajčinový pretlak, zarestujeme ho, podlejeme vínom a zvaríme na polovicu. Po zvarení základu pridáme koreniny, soľ a zalejeme vývarom a pivom. Touto omáčkou zalejeme krkovičku a pečieme na 130 °C cca 5 hodín.

 

Bravčový jazyk

2 ks bravčového jazyka

1 l silného zeleninového vývaru

soľ, celé čierne korenie

Rozvaríme si zeleninový vývar, pridáme korenie, soľ. Keď vývar začne vrieť, vložíme doňho jazyky a varíme domäkka. Po uvarení jazyky vyberieme a ošúpeme z nich vrchnú blanu. Pred servisom jazyky rozkrojíme na polovicu a glazírujeme vo výpeku z krkovičky zahustenom maslom.

 

Zelerové pyré

700 g zeleru

5 strúčikov cesnaku

2 cibule

150 g masla

1 l mlieka

soľ

0,5 l zeleninového vývaru

Na polovici masla si orestujeme nakrájanú cibuľu dozlatista, pridáme pučený cesnak, zarestujeme a pridáme nakrájaný zeler. Podlejeme ho mliekom a vývarom, pridáme soľ a varíme domäkka. Po uvarení tento základ rozmixujeme a nakoniec zašľaháme stuhnuté maslo. Podľa potreby ho prepasírujeme.

 

Petržlen

8 ks petržlenov

voda, soľ – na zblanšírovanie

100 g masla

Petržlen si najprv očistíme a väčšie kusy rozkrojíme pozdĺž. Dáme si variť vodu so soľou, kde petržlen zblanšírujeme. Keď je petržlen na skus, schladíme v ľadovej vode. Pred servisom petržlen prehodíme na rozpálenom masle a osolíme.

 

A: ELENA STRÁPKOVÁ



22/01/2018

Culurgiones s paradajkami a bazalkou

22/01/2018

Andrea Ena

14/01/2018

Trikrát cvikla

09/01/2018

Čokoláda

01/01/2018

Zimný festival jedla 2018