30/09/2017

TORTA PAVLOVOVÁ

(Tip5, Jedlo a pitie)

V dvadsiatych rokoch minulého storočia navštívila Austráliu a Nový Zéland najslávnejšia ruská baletka tých čias Anna Pavlovová. Tortu, ktorá odvtedy nesie jej meno, považujú v oboch krajinách za svoj národný dezert.

O primabaleríne Anne Pavlovovej sa hovorilo, že netancuje, ale vznáša sa, akoby mala krídla… Šéfkuchára, ktorý pripravil tortu na počesť jej ľahučkého tanca, inšpirovala baletkina tutu – baletná sukňa zo svetlozeleného hodvábu. Tú mal znázorňovať tuhý biely sneh so šľahačkou, ktorú podľa autora jej životopisu šéfkuchár vo Wellingtone ozdobil kivi. S týmto ovocím sa na Novom Zélande podáva Pavlovová dodnes, zatiaľ čo v Austrálii ju zdobia najčastejšie marakujou. Ozdobiť ju ale môžete aj broskyňami, malinami, čučoriedkami, jahodami či iným ovocím. Umelecká cukrárka Petra Zváčová Tóthová má tortu najradšej s ovocím naloženým v alkohole.

Podobný dezert vyšľahaný z cukru a bielkov je vo Francúzsku známy pod názvom meringue, u nás sa pečie bezé alebo „pusinková“ torta. Pavlovová je však len jedna a chutí celkom inak…

 

Petra Zváčová Tóthová

Umelecká cukrárka Petra Zváčová Tóthová čerpala inšpirácie pre svoje sladké diela v mnohých krajinách sveta. Na špeciálnych kurzoch u renomovaných svetových cukrárov študovala rôzne štýly pečenia a techniky zdobenia. Za prácu s cukrovou hmotou, kráľovskou polevou i ručne modelovanými kvetmi získala v Anglicku titul Master PME. Špecializuje sa na prípravu trendových svadobných tort a jej klasické dezerty i exkluzívne špeciality zaujímavých chuťových kombinácií môžete už druhý rok ochutnať v bratislavskej cukrárni Art Cakes Cafe.

 

8 porcií / 1 plech

Potrebujeme:

6 čerstvých bielkov

300 g krupicového cukru

štipku soli

1 lyžičku vínneho octu

2 lyžičky kukuričného škrobu

 

Na krém a ozdobenie:

200 ml smotany na šľahanie

200 ml kvalitného bieleho jogurtu

pár kvapiek vanilkového extraktu

1 – 2 lyžice práškového cukru (podľa chuti)

500 g ovocia na zdobenie (najlepšie marakuju, ale môže byť aj drobné ovocie)

 

Postup:

1. Rúru predhrejte na 130 stupňov. V dokonale čistej mise najskôr na najvyššej rýchlosti šľahajte bielky do hustej peny. Keď pena začne tuhnúť, začnite po lyžiciach pridávať krupicový cukor. Do tuhého a lesklého snehu pridajte štipku soli, ocot a škrob a trocha prešľahajte.

2. Na papier na pečenie nakreslite ceruzkou kruh s priemerom približne 20 cm a papier otočte na druhú stranu. Do naznačeného kruhu naneste

lyžicou tuhý sneh a upravte do tvaru misky, aby bol stred mierne preliačený oproti okrajom.

3. V predhriatej rúre pečte, resp. sušte približne 1 – 1,5 hodiny. Dopečený korpus nechajte v privretej rúre vychladnúť.

4. Pripravte krém: Smotanu vyšľahajte do polotuha, zmiešajte s jogurtom, vanilkovým extraktom a cukrom podľa chuti a ozdobte čerstvým ovocím.

 

Dôležité rady:

• Miska, v ktorej šľaháte bielky, musí byť naozaj čistá, aj kúsok tuku by mohol spôsobiť, že sa sneh nevyšľahá dotuha.

• Pri kreslení kruhu a nanášaní snehu rátajte s tým, že korpus narastie, preto na plechu nechajte dosť miesta.

• Pavlovovú určite nepečte pri vyššom stupni, aby korpus nezhnedol, ale ostal biely.

• Pri nízkej teplote ho sušte dovtedy, kým nebudú okraje suché, ale stred ostane mäkký. Pavlovová musí byť zvonka krehko chrumkavá, ale vo vnútri vlhká a penová ako marshmallow.

• Ak necháte korpus pridlho v rúre, bude sa lámať a namiesto Pavlovovej vznikne jedna veľká snehová pusinka.

• Ak sa vám „podarí“ korpus predsa len presušiť, namiesto Pavlovovej torty pripravte z neho dezert Eton mess – môžete ho nalámať a v dezertných miskách alebo pohároch poprekladať s ovocím a so šľahačkou.

• Okrem „Veľkej Pavlovovej“ môžete upiecť aj menšie tortičky s priemerom približne 10 cm. V tom prípade nechajte korpus sušiť v rúre približne 30 – 40 minút.

 

A: TEREZA LEHOTSKÁ



02/04/2018

Štrúdľa z hovädzej sviečkovej s hubami v ceste brick, pyré z čierneho koreňa, maslová fazuľa a shimeji, brokolica, čerstvá hľuzovka čierna a olej

02/04/2018

Zoltán Baláž

26/03/2018

JIAOZI

20/03/2018

Legendárna Noma je opäť otvorená

11/03/2018

Čína: jedlo ako liek