04/05/2015

Tajné tipy šefkuchára na pivnú nôt

(Gastronomy, Tip5)

Patríte k milovníkom rôznych druhov syrov? V tom prípade by ste mali rozhodne vyskúšať ich nevšedné kombinácie s kvalitným mäsom či šalotkou, vhodné aj pre vegetariánov. A nezabudnite si k nim dopriať pohár dobre vychladeného piva.       

ŠALOTKOVÉ TARTE TATIN S KOZÍM SYROM

Čas prípravy: 30 min.

Čas varenia: 35 min.

Porcií: 4

• Potrebujeme:

200 g šalotky, 0,05 l olivového oleja, 15 g cukru, 25 g masla, soľ, čierne celé korenie, 0,1 l tmavého piva, 200 g lístkového cesta, 200 g kozieho syra, 1 PL medu, 0,02 l hľuzovkového oleja, 30 g rukoly

• Postup:

Skaramelizujeme očistenú a na štvrtiny pokrájanú šalotku na masle, mede a cukre. Posolíme a podlejeme troškou tmavého piva. Povaríme asi 10 min. Z lístkového cesta si vykrojíme okrúhle tortičky s priemerom približne 10 cm. Vytvarujeme z nich mištičky s okrajom vysokým asi 0,5 cm a na povrchu potrieme olivovým olejom. Pripravené mištičky naplníme skaramelizovanou šalotkou a zapečieme v rúre na asi 10 min. pri teplote 180 °C. Následne navrch položíme kozí syr nakrájaný na kolieska a ešte chvíľu zapekáme (2-4 min.). Ozdobíme rukolou, ktorú pokvapkáme hľuzovkovým olejom a dochutíme čiernym korením. Podávame s pivom.   

 

HOVÄDZIE NA TMAVOM PIVE SO STILTONOM

Čas prípravy: 30 min.

Čas varenia: 90 min.

Porcií: 4

• Potrebujeme:

400 g hovädzieho zadného, 250 g cibule, 50 g cesnaku, 0,1 l tmavého piva, 0,2 l hovädzieho vývaru, 200 g lístkového cesta, syr stilton (typický anglický plesňový syr, môžeme ho nahradiť nivou), soľ, korenie, 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 50 g brokolice, 150 g póru, 100 g masla, 600 g pečených zemiakov, 200 g kyslej smotany

• Postup:

Hovädzie zadné pokrájame na kocky a dusíme na cesnaku a cibuli. Podlievame tmavým pivom a hovädzím vývarom. Dusíme domäkka. Touto zmesou naplníme zapekaciu misku, navrch poukladáme nakrájaný syr stilton a prikryjeme po okraji lístkovým cestom. Zapečieme dozlatista pri 180 °C asi 3-5 min. Podávame s pečenými zemiakmi v alobale s kyslou smotanou, petržlenovou vňatkou a dusenou koreňovou zeleninou na masle s brokolicou a pórom.   

 

RIB EYE STEAK NA PIVE ZAPEKANÝ S ROMADÚROM

Čas prípravy: 15 min.

Čas varenia: 30 min.

Porcií: 4

• Potrebujeme:

4 x 200 g steaku „Rib Eye“ (vysoký argentínsky roštenec), 120 g pivného syra romadúr, 80 g bylinkového masla, 30 g rukoly, 400 g rajčín, 200g šalotky, 4 malé bagetky, 0,2 l tmavého piva

• Postup:

Na grile si pripravíme rib eye steak, potrieme ho olejom a grilujeme 3 min. z každej strany. Pred dokončením ho podlejeme pivom a preložíme na tanier. Posolíme, necháme na ňom rozpustiť bylinkové maslo a naukladáme pokrájaný romadúr. Dáme zapiecť do zapekacieho grilu na 1-2 min., kým sa syr nerozpustí. Podávame so šalátom a opečenými bagetkami.



18/06/2018

Ceviche

18/06/2018

Jahňacina

18/06/2018

Jahňacina

05/06/2018

Južná Amerika: Pestrý kontinent, pestrá kuchyňa

22/04/2018

FOOD PAIRING S VITISOM