21/05/2017

SUKIYAKI

(Jedlo a pitie, Tip3)

Dobrou správou o Sukiyaki je, že všetky jeho ingrediencie sa dajú zohnať na Slovensku, takže si ho môžete pripraviť aj doma.

Keď sa v 60. rokoch 19. storočia Japonsko otvorilo svetu, prenikli tam aj nové tradície. Jednou z nich bolo jedenie mäsa, ktoré sa podľa budhistickej tradície dovtedy nekonzumovalo, lebo zvieratá sa využívali na prácu. Pod vplyvom  západnej civilizácie sa hovädzie mäso a vajcia stali veľmi populárnymi a najrozšírenejším spôsobom ich prípravy sa stalo práve sukiyaki.

Sukiyaki sa tradične varí v nízkom liatinovom hrnci so širokým dnom priamo na stole, pri ktorom sa sedí a paličkami sa z hrnca vyberajú jednotlivé ingrediencie, ktoré sa namáčajú v surovom žĺtku a jedia. Sukiyaki nie je len jedlo, ale aj spoločenská udalosť.

 

SUKIYAKI

Rudolf Kravárik

majiteľ reštaurácie Wabi Sabi

4 porcie

 

Ingrediencie

• 480 g hovädzieho mäsa – vysokej roštenky, nakrájanej na 1 – 2 mm hrubé plátky – poproste mäsiara, nech vám mäso nakrája ako šunku (my sme použili wagyū vysokú roštenku s mramorovaním A3)

• 1 dcl saké

• 2,5 dcl sójovej omáčky

• 2,5 dcl mirinu – sladkého ryžového vína na varenie

• 400 g čerstvých udon rezancov, prípadne 320 g sušených rezancov – v tradičnom sukiyaki sa používajú rezance shirataki z hľuzy konjac, ktoré sú veľmi zdravé, lebo neobsahujú sacharidy a lepok, ale veľa vlákniny, no u nás sa ťažko zháňajú

• 120 – 150 g čerstvých húb shiitake a enoki, použijeme celé

• 100 g čínskej kapusty na hrubšie pásiky menší pór

• 4 jarné cibuľky nakrájané na 5 cm kúsky

• 200 g tofu nakrájaného na cca 2 x 2 cm kocky

• 4 vajíčka

• listy chryzantémy – patria do tradičnej verzie, no my sme ich vynechali

 

Postup

Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Najprv si pripravíme a nakrájame ingrediencie, potom ich už len vkladáme do hrnca podľa doby, akú potrebujú na varenie. Použijeme hrniec so širokým dnom alebo širšiu panvicu. Uvaríme si udon rezance. Na oleji orestujeme mäso, pridáme tekutiny – sójovú omáčku, mirin a saké, orestované mäso odsunieme na kraj hrnca a pridáme pór, kapustu. Povaríme, po pár minútach pridáme huby a ďalej varíme. Po 5 minútach pridáme tofu, cibuľku a rezance. Keď sú všetky ingrediencie uvarené, môžeme konzumovať – každý hosť dostane misku so surovým vajíčkom, do ktorého si paličkami namáča mäso a ostatné pochutiny.

 

A: RUDOLF KRAVÁRIK
F: WABI SABI



22/01/2018

Culurgiones s paradajkami a bazalkou

22/01/2018

Andrea Ena

14/01/2018

Trikrát cvikla

09/01/2018

Čokoláda

01/01/2018

Zimný festival jedla 2018