11/07/2017

MUSAKA

(Gastronomy, Tip4)

Napriek tomu, že názov tejto zapekanej prekladanej pochúťky pochádza z arabčiny, musaka (moussaka) sa výborne udomácnila najmä v Grécku.

Musaka je vrstvené jedlo, ktorého základ tvorí baklažán, paradajky, syr a mleté mäso. Pôvodne sa pripravovala z jahňaciny, v súčasnosti sa používa väčšinou hovädzina, ale aj rôzne miešané druhy mäsa. Zvláštnu chuť jej vždy dodá škorica. Jej kombinácia s mäsom je pre balkánsku kuchyňu typická. Niekedy sa naspodok dáva aj vrstva opečených zemiakov. Dôležité je vrstvy zakončiť navrchu mletým mäsom poliatym bešamelovou omáčkou. Zapekať ju môžete na veľkom plechu alebo v menších zapekacích miskách, každú porciu zvlášť. Príprava tohto sýteho jedla je časovo náročná, preto sa vždy oplatí upiecť naozaj poriadnu porciu.

 

Musaka z Thessaloník

8  porcií / 1 plech

Recept od Niki Iliopoulou, mamy majiteľov gréckej reštaurácie Taverna v Bratislave. Žije v Thessalonikách, má 86 rokov a jej synovia vravia, že čím je staršia, tým lepšie varí.

 

Potrebujeme:

2 kg čerstvých baklažánov

1 kg zemiakov

50 ml extra panenského olivového oleja

250 g tvrdého syra

soľ

 

Na kima – omáčku z mletého mäsa:

750 g mletého hovädzieho mäsa

150 ml olivového oleja

1 nadrobno nakrájanú cibuľu

2 strúčiky cesnaku

100 ml Metaxy

bobkový list

kúsok celej škorice

štipku cukru

mleté čierne korenie

soľ

2 konzervy drvených paradajok

 

Na bešamel:

1 l plnotučného mlieka

3 – 4 klinčeky

150 g masla

150 g hladkej múky

štipku muškátového orecha

biele mleté korenie soľ

 

Postup:  

1. Príprava omáčky kima: V hlbšej panvici orestujeme na olivovom oleji cibuľu, nakrájaný cesnak a pridáme mleté mäso. Po chvíli pridáme Metaxu a necháme odpariť alkohol. Postupne pridávame bobkový list, škoricu, cukor, soľ, čierne korenie a drvené paradajky. Necháme povariť. Po 5 minútach vyberieme škoricu, aby mäso nebolo príliš aromatické a varíme ho ešte do odparenia šťavy. Občas premiešame.

2. Baklažány nakrájame pozdĺžne na 1 cm hrubé plátky. Posolíme z obidvoch strán a necháme pustiť šťavu. Potom opláchneme a usušíme. Zemiaky očistíme a nakrájame na 1 cm hrubé plátky. Zemiaky aj baklažány opečieme v panvici na olivovom oleji. Baklažán môžeme aj grilovať.

3. Príprava bešamelu: V mlieku zohrejeme klinčeky. V panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a za stáleho miešania pridávame mlieko, z ktorého sme predtým vybrali klinčeky. Pridáme soľ, biele korenie a mletý muškátový oriešok. Za neustáleho miešania varíme 6 až 8 minút.

4. Na plech poukladáme vrstvu opečených zemiakov, potom vrstvu baklažánov. Nahusto, aby nezostali medzery. Na baklažány nasypeme tvrdý strúhaný syr. Na to rozotrieme mäsovú omáčku. Vrstvu baklažánu, syra a mletého mäsa zopakujeme ešte raz, ale bez zemiakov. Tie sa ukladajú len naspodok plechu. Nakoniec zalejeme hustou bešamelovou omáčkou.

5. Musaku pečieme v rúre pri 180 – 200 stupňoch približne 50 minút, kým bešamel nechytí navrchu zlatistú kôrku. Vyberieme z rúry a necháme chvíľu odstáť, aby sa navzájom premiešali chute. K musake podávame grécky šalát choriatiki (paradajky, šalátové uhorky, olivy, cibuľa, feta) alebo tzatziki (šalátové uhorky, biely jogurt, roztlačený cesnak, kôpor). Ako príloha sa hodia hranolky, najlepšie ručne robené, prípadne chlieb.

 

A: TEREZA LEHOTSKÁ



18/06/2018

Ceviche

18/06/2018

Jahňacina

18/06/2018

Jahňacina

05/06/2018

Južná Amerika: Pestrý kontinent, pestrá kuchyňa

22/04/2018

FOOD PAIRING S VITISOM