23/07/2017

LETO

(Jedlo a pitie, Tip3)

Jednoduché, no sofistikované. Minimum základných ingrediencií a originálna prezentácia. Také sú letné recepty top šéfkuchárov Slovenska, ktoré boli odprezentované na nedávnom Horeca Sympóziu spoločnosti Metro. Nechajte sa inšpirovať.

 

PETER ĎURČO

majiteľ a šéfkuchár Top restaurant Žilina

„Suroviny, ktoré používam, sa snažím získavať z môjho blízkeho okolia. Preto i kameň, na ktorom prezentujem toto jedlo, pochádza z horského potoka obmývajúceho lúky, na ktorých rastie púpava zakomponovaná v recepte.“

 

Sušená panenka z mangalice s púpavovým maslom a chlebovou špongiou

Ingrediencie: panenka z mangalice, vajíčka, cibuľa, chlebový kvások, špaldová múka, soľ, korenie, kvety púpavy, šľahačková smotana, maslo

Postup: Panenku z mangalice očistíme a dáme do zmesi morskej soli a drveného korenia. Uložíme do chladničky a po 7 až 10 hodinách vyberieme. Soľ zotrieme, osušíme a údime studeným dymom. Takto pripravenú panenku vyvesíme na chladné a vzdušné miesto, aby sa presušila.

Do hotmixu dáme vajíčka, rascu, opraženú cibuľu a dohladka rozmixujeme. Pridáme chlebový kvások, soľ a špaldovú múku. Ľahko premiešame a dáme do iSi fľaše. Nastriekame do umelých pohárikov a minútu pripravujeme v mikrovlnke.

Kvety púpavy odstrihneme tak, aby zostali len žlté blizničky. Dobre ich opláchneme, osušíme a pridáme do vriacej smotany. Dochutíme soľou a necháme vychladnúť. Následne vyšľaháme dotuha a primiešame do zmäknutého masla.

 

A: ELENA STRÁPKOVÁ

F: METRO



18/06/2018

Ceviche

18/06/2018

Jahňacina

18/06/2018

Jahňacina

05/06/2018

Južná Amerika: Pestrý kontinent, pestrá kuchyňa

22/04/2018

FOOD PAIRING S VITISOM