26/03/2018

JIAOZI

(Jedlo a pitie, Tip4)

Jedným z klasických pokrmov čínskej kuchyne sú malé taštičky z pšeničnej alebo ryžovej múky, ktoré pripomínajú naše pirohy alebo talianske ravioly. V Číne sa tradične jedávajú pred začiatkom osláv čínskeho nového roka ako rodinné jedlo, keďže sú symbolom šťastia a súdržnosti.

Cesto a náplne sa v jednotlivých regiónoch odlišujú, najklasickejším receptom z tejto kategórie je však šuej-ťiao – taštičky z pšeničného cesta, ktoré je vyvaľkané natenko a plnené najemno nasekaným bravčovým mäsom, kapustou, zázvorom a jarnou cibuľkou. Keďže ide o veľmi prácne jedlo, pri jeho príprave pomáha celá rodina, niekedy aj hostia. Hotové Jiaozi sa paličkami namáčajú v omáčke z tmavého ryžového octu a sójovej omáčky, ktorá môže byť ochutená cesnakom, čili alebo sezamovým olejom.

Jiaozi spadajú do kategórie malých čínskych „snackov“ s názvom dim sum. Malé taštičky rôznych tvarov z ryžovej, pšeničnej alebo kukuričnej múky, plnené rôznorodými plnkami (bravčovým či hydinovým mäsom, krevetami, rybami alebo zeleninou) sa pôvodne začali podávať k čínskemu čajovému obradu yum cha.

Tieto „jednohubky“ sa podávajú v parných bambusových košíčkoch, ktoré sú v kantonských reštauráciách poukladané na vozíky. Z nich si hostia vyberajú na stôl podľa chuti a potom sa o ne delia. V mnohých podnikoch, najmä vo veľkých čínskych mestách, začínajú dim sum podávať v skorých ranných hodinách, niekedy už o piatej ráno.

Recept na klasické čínske Jiaozi nám poskytli v jednej z najdlhšie pôsobiacich čínskych reštaurácií v Bratislave Jasmin, ktorú v roku 1996 otvorili na Židovskej ulici. Majiteľka Qinghua Hao a a šéfk uchár Zefeng Dou sú manželia, ktorí prišli na Slovensko za prácou v 90. rokoch. Odvtedy tu žijú a Slovensko považujú za svoj domov.

 

Šuej-ťiao

(taštičky plnené bravčovým mäsom)

Cca 5 porcií

Cesto:

150 ml vlažnej vody

200 g hladkej pšeničnej múky

Z múky a vody vypracujeme hladké cesto. Následne ho vyvaľkáme na tenučkú placku. Narežeme na pásiky, veľké podľa toho, akú chceme veľkosť taštičiek. Plnka môže byť podľa fantázie, my máme radi mäsovú.

Plnka:

200 g mletého pliecka

4 jarné cibuľky

3 strúčiky cesnaku

1 pl zázvoru

1 pl sezamového oleja

petržlenová vňať alebo koriander

Zo surovín vypracujeme hmotu, ktorú necháme 4 hodiny odležať v chladničke. Cesto naplníme plnkou a vyformujeme taštičky. Na panvicu dáme trošku oleja a opečieme zo všetkých strán, potom vlejeme trošku vody a dusíme prikryté 20 minút. Po odparení vody taštičky ešte trošku opečieme.

 

TIP: Cesto vyvaľkajte na čo najtenšiu možnú hrúbku, pri opekaní na panvičke bude chrumkavejšie a plnka bude lepšie držať pohromade.

 

A: TEREZA LEHOTSKÁ



18/06/2018

Ceviche

18/06/2018

Jahňacina

18/06/2018

Jahňacina

05/06/2018

Južná Amerika: Pestrý kontinent, pestrá kuchyňa

22/04/2018

FOOD PAIRING S VITISOM