09/01/2018

Írska káva

(Coffee, Tip4)

Ešte skôr, než sme sa stali závislými na našich každodenných espressách a cappuccinách, prišiel na svet nápoj, ktorý si dodnes drží svoj status najobľúbenejšieho kávového kokteilu sveta. Írska káva. Každopádne nie každý vie, ako tento chutný nápoj vlastne vznikol a ako ho správne pripraviť…

Joe Sheridan bol výborný kuchár a barman. Po tom, ako sa s rodinou presťahoval do Dublinu kvôli lepším životným podmienkam, požiadal o prácu v reštaurácii na letisku Foynes, z ktorého sa uskutočňovali prvé transatlantické lety vzducholoďou na ceste z Írska do New Yorku. V roku 1943 sa kvôli zlému počasiu musela vzducholoď na ceste do New Yorku vrátiť späť na letisko Foynes a Joe bol povolaný do práce, aby pohostil premrznutých pasažierov teplým jedlom a nápojmi. Ako skúsený barman veľmi dobre vedel, čo jeho hostia potrebujú. Začal teda pridávať do ich káv írsku whiskey a na zvedavé otázky, či použil brazílsku kávu, odpovedal smelo: „Nie. Bola to írska káva!“ No a hneď nato začal prilievať na hladinu studenú smotanu, aby zjemnil alkoholový finiš.

V roku 1952 dostáva Sheridan ponuku pracovať pre podnik Buena Vista Cafe v San Franciscu, kde sa stretáva so žurnalistom Stantonom Delaplaneom, ktorý tento drink priviedol na celosvetovú barovú scénu. Delaplane, ktorý navštívil letisko Foynes v roku 1951 a ochutnal Sheridanov drink, si to po prílete domov namieril priamo do Buena Vista Cafe, kde celú noc skúšal vybalansovať Sheridanove ingrediencie. V momente, ako sa mu to podarilo, sa z tichého baru stalo najvyhľadávanejšie miesto v meste, čo vyčarilo úsmev hlavne na tvári majiteľa, Joea Koepplera. Pracovná ponuka pre Joea Sheridana prišla krátko nato a ako barman tam strávil krásnych 10 rokov.

Dodnes je Buena Vista vyhľadávaným turistickým miestom a denne tu barmani pripravia pre svojich zákazníkov približne 2 000 írskych káv…

Na prípravu delikátnej írskej kávy potrebujeme:

4 cl írskej whiskey

2 cl trstinového sirupu

15 cl filtrovanej kávy

10 cl smotany na šľahanie

Vhodný pohár z hrubšieho skla nahrejeme horúcou vodou, ktorú následne vylejeme. Nalejeme doň whiskey, sirup, kávu a dobre premiešame. Do šejkra pridáme smotanu a dve kocky ľadu. Pretrepeme tak, aby smotana získala vhodnú vzdušnú štruktúru a nepremiešala sa nám po naliatí s kávou. (Ak nemáte šejker, dosiahnete to ľahko aj za pomoci metličky alebo vidličky.) Pomaly, za pomoci čajovej lyžice navrstvíme smotanu na hladinu kávy tak, aby nám vznikli dve jasne oddelené vrstvy kávy a smotany.

Zážitok z pitia írskej kávy by mal spočívať práve v spojení sladkej studenej smotany a horúceho kávového, príjemne alkoholického základu.

 

A: ALEXANDER NAGY

F: ARCHÍV DREAM COCKTAIL & ACADEMY



23/09/2018

Exotické chute Thajska a Vietnamu

23/09/2018

Osteria Francescana je najlepšou reštaurácia na svete

09/09/2018

FOOD PAIRING s vínami Vitis Galéria

26/08/2018

Marinované paradajky s mini buffalo mozzarellou

26/08/2018

Paradajky