21/10/2018

HUBY

(Jedlo a pitie, Tip3)

Hubárska sezóna je tu a s ňou aj prenikavá vôňa tohto „korenia jesene“ v našich kuchyniach. Kombinácia čerstvých dubákov so smotanou a domácimi cestovinami patrí ku klasikám, ktoré nám vždy budú chutiť, no možno vás dnes inšpiruje aj naozaj netradičný dezert s použitím kuriatok a bryndze!

 

Kuriatková krupica v lieskových orieškoch s višňovou omáčkou a karamelovou bryndzou

4 porcie

Ingrediencie:

0,5 l smotany 35 %

50 g krupice

30 g kryštálového cukru

50 g kuriatok

10 g lieskových orechov

10 g agaru

ocot

soľ

Omáčka:

100 g višní

2 kávové lyžičky citrónovej šťavy

50 g kryštálového cukru

karamel so smotanou

100 % ovčia bryndza

Postup:

Kuriatka uvaríme s cukrom a rozmixujeme. Smotanu zohrejeme na 70 °C a za pomalého miešania prisypeme krupicu. Pridáme kuriatka, vymiešame dohladka a pridáme agar. Dáme do formy stuhnúť. Orechy orestujeme so štipkou soli, trochou octu a cukru. Višne rozvaríme s cukrom a citrónovou šťavou, rozmixujeme. Bryndzu zmiešame podľa chuti s karamelom.

 

VLADIMÍR LOKŠÍK

šéfkuchár, Wellness Hotel Diplomat****, Rajecké Teplice

Hlavnou myšlienkou tejto receptúry je zdôrazniť krásu, jednoduchosť a unikátnosť tradičných slovenských surovín, ako sú kuriatka, bryndza či lieskovce. Krupičná kaša je pre mnohých z nás symbolom detstva, a keďže ju zbožňujem, nemôže chýbať v mojej kuchyni. Rád spájam netradičné chute a suroviny a príprava húb nasladko figuruje v mojej kuchyni už niekoľko rokov. Smotana dodá krupici jemnosť a agar zachová konzistenciu dezertu, aj keď ho budeme podávať teplý. Karamelová bryndza je tiež jeden z mojich „úletov“, no typická bylinková horkastá chuť bryndze sa so sladkosťou karamelu skvelo dopĺňa.

 

A: ELENA STRÁPKOVÁ



14/11/2018

Hľuzovková farma na Slovensku

21/10/2018

Bravčová panenka, špenát, čerstvý syr, hríby, pappardelle

15/10/2018

VIETNAMSKÉ ROLKY

07/10/2018

PAD THAI

23/09/2018

Exotické chute Thajska a Vietnamu